Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 08:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: HASŁO I TEMATY PIELGRZYMKI 2011:"W KOMUNII Z BOGIEM"
PostWysłany: 29 Cze 2011, 13:07 
Awatar użytkownika

Cóż znaczy świętować?

Świętować – to znaleźć się w nowej sytuacji, w niespodziewanych układach, w zależnościach, których nie ma się na co dzień, w odpowiedzialnościach za sprawy nietypowe. Tak rozumie pojęcie świętowania ks. M. Maliński.
Oto znów okazało się, że biegli w różnych sztukach, od sztuki kulinarnej po sztukę kochania – NIE UMIEMY ŚWIĘTOWAĆ!
Kto mógłby pochwalić się sztuką świętowania? A przecież Bóg uczy nas tej sztuki od pierwszych stron Biblii:„Pamiętaj, abyś dzień święty święcił!”.Abyś oddał chwałę Bogu.
Czym jest świętowanie? Tak na wstepie, to częstsza rozmowa z Bogiem, pokorne pochylenie serca nad dziwami ziemi. To czas, by złożyć przed Bogiem nasze ludzkie sprawy i nasz los.
Chrześcijanin nie może pozwolić sobie na luksus wyręczenia siebie w tym względzie przez mass media, supermarkety, agencje reklamowe. One „świętując” np. Boże Narodzenie, tak naprawdę mają na celu wyłącznie własny interes. Boże Narodzenie jest okazją polepszenia koniunktury na rynku, poprawienia wizerunku firmy, uzyskania określonych profitów. Celem świątecznych zabiegów świata nie jest chwała Boża. Nie jest to zatem świętowanie. W istocie takie „święta” są tylko rozrywkowe i…. męczące... Świeckie świętowanie jest jedynie szopą. Nie ma w niej Boga.
A przecież można by przy Bogu wypocząć – uwolnić ducha, uciszyć serce, nakarmić ciało i ducha Uczynić kontakt z Bogiem chlebem ( komunią) To w części znaczy świętować
To co znajduje się w oficjalnych dokumentach Kościoła Katolickiego to takie rozumienie świętowania : „Ustanowienie dnia Pańskiego przyczynia się do tego, by wszyscy korzystali z wystarczającego odpoczynku i czasu wolnego, który mogliby poświęcić życiu rodzinnemu, kulturalnemu, społecznemu i w szczególności religijnemu.

Świętowanie jest więc aktywnością zasadniczo różną od codziennej aktywności związanej ze zdobywaniem środków do życia. i przyczynia się do tego, by wszyscy korzystali z różnych form odpoczynku i czasu wolnego i służy wzrostowi życia wewnętrznego i religijnego.
Świętowanie rodzi się z zetknięcia dwóch czynników. Musi wystąpić ważne wydarzenie, które ma się przeżyć i potrzeba odnalezienia się w nim przez radosne celebrowanie tego wydarzenia razem z innymi .
Święto zatem to czas wyodrębniony z dni powszednich, wyróżniający się m.in. szczególnie uroczystą oprawą .
Świętowanie w sensie religijnym jest spotkaniem z Bogiem , poświęceniem Mu swojego czasu , swoich myśli, własnych pragnień , działań , jest zaprzestaniem pracy, odpoczynkiem , poleceniem sobie , że dzień ten należy święcić.
. Zachowanie religijnego charakteru świętowania to przede wszystkim szukanie Boga, uwielbianie Go, Jego wszechmocy, miłości i miłosierdzia.
Świętowanie chrześcijańskie powstaje przez zbawcze spotkanie z Bogiem Ojcem i może się dokonywać nie tylko w liturgii Eucharystii., ale również w innych formach świętowania.
Istnieją różne formy aktywności w świętowaniu , które służą rozwijaniu zarówno formacji intelektualnej i duchowej.
Do takich form świętowania należeć mogą między innymi : .
- odpowiednia lektura: (studiowanie Biblii, czytanie prasy i książek religijnych),
- oglądanie filmów , sztuk o treściach duchowych
- uczestnictwo w koncertach pieśni religijnej
- uczestnictwo w pielgrzymkach.
- udział we mszy,
- uczestnictwo w grupach modlitewnych,
- słuchanie religijnych audycji radiowych ,
- modlitwa, medytacja i kontemplacja religijna,
- inne
Świętowanie chrześcijańskie czyli psychiczny, duchowy kontakt z Bogiem nie powinno być tylko dniami ascezy i modlitwy , ale również dniami radości o wybitnie ludycznym charakterze (w uproszczeniu można rzec –zabawowym).
Świętowaniu religijnemu powinna towarzyszyć celebracja miłości bliźniego, a więc wypełnieniem tych wymagań, które stawia nam Katechizm Kościoła Katolickiego.
Godziwymi formami świętowania religijnego mogą być również gry towarzyskie, spacery, sport i turystyka, tańce, uprawianie sportu, różnych dziedzin sztuki , aż po najważniejsze, jakimi są ważne wydarzenia w życiu osobistym , w życiu kraju i świata. Zabawy i rozrywki nie są sprzeczne z moralnością chrześcijańską. Wręcz przeciwnie mają w chrześcijańskim systemie etycznym swoje ważne i trwałe miejsce. Ludyzm jest jak najbardziej zjawiskiem katolickim, o ile tylko nie jest odseparowany od sacrum. Świętowanie religijne powinno być dniami radości w relacji z Bogiem.
Nie należy ograniczyć się do jednego, czy paru sposobów świętowania ponieważ każda jednostronność jest niebezpieczna. Trzeba świętować pełną gamą możliwości, jakie się ma do dyspozycji.

Chrześcijanin powinien tę radość SWIĘTOWANIA przeżywać i okazywać na wszelkie możliwe, byle godziwe sposoby. Tak też i przodkowie nasi czynili, bo tradycyjne obchody świąt religijnych zawsze łączyły w sobie sacrum i ludus, a elementy te, nie były od siebie oddzielone, nie funkcjonowały obok siebie, ale tworzyły integralną całość, stanowiącą o charakterze katolickiego świętowania. Poza tym chrześcijański, godziwy ludyzm nigdy nie jest egoistyczny , ponieważ dobry Chrześcijanin, również w swoich rozrywkach dba o to, aby i inni mieli z nich pożytek w postaci radości ze współuczestnictwa lub korzyści z rozwoju duchowego .

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Cze 2011, 17:43 
Awatar użytkownika

WARSZTATY :

PRZYJACIELE!
NA OSTATNIM NASZYM SYMPOZJUM W CZĘSTOCHOWIE PRZEPROWADZILISMY UDANE WARSZTATY NA TEMAT ŚWIĘTOWANIA. MAŁGORZATA PODPOWIEDZIAŁA NAM ICH SZKIC. DR. MAREK STERNALSKI, WSPÓŁORGANIZATOR SYMPOZJUM Z BISKUPEM ANTONIM ZATWIERDZIŁ, ŻEBYŚMY PODCZAS PIELGRZYMKI WYPEŁNILI AUTENTYCZNYM ŚWIETOWANIEM TE WARSZTATY. MOGŁOBY POWSTAĆ Z TEGO CAŁKIEM UDANE VADEMECUM SWIETOWANIA.
Z CHWILĄ KIEDY ZOSTALIŚMY ZBAWIENI PRZEZ JEZUSA, JUŻ WESZLIŚMY DO KRÓLESTWA NIEBIESKIEGO PRZEZ WIARE, NADZIEJĘ I MIŁOŚĆ,CHOCIAŻ JESZCZE BUDUJEMY KRÓLESTWO BOŻE NA ZIEMI. PODCZAS PIELGRZYMKI JEST DOSKONAŁA OKAZJA, ŻEBY STĄPAC PO ZIEMI Z GŁOWA W NIEBIE. MYSMY JUŻ TO WIELOKROTNIE DOŚWIADCZALI. ZWŁASZCZA PODCZAS NASZYCH LITURGII MISTYCZNYCH: EUCHARYSTIA, WIECZORNA ADORACJA, SACROSONG HIPISOWSKI, TOŻ TO BYŁ NIERAZ FENOMEN PIELGRZYMKOWY ZWŁASZCZA W DZIEŃ WEJŚCIA NA JASNĄ GÓRĘ. KONTYNUOWALISMY TE DNI W CZASIE NIEKTÓRYCH ZLOTÓW ŚWIĄTECZNYCH: ŚWIETO MIŁOSIERDZIA W ŁAGIEWNIKACH, OPŁATEK, ZIELONE ŚWIĄTKI W LUBLINIE, ZLOTY U sIOSTRY JASI, A NAWET KARNAWAŁY W ŁODZI. OSTATNIO PODCZAS ŚWIĄT 1-3 MAJA, ODBYŁ SIĘ ZLOT ZAKAPIORÓW BIESZCZADZKICH W SOLINIE ZORGANIZOWANY PRZEZ JANO.
PRZEZ 10 LAT Z BŁ. JANEM PAWŁEM II W LATACH 70-SIĄTYCH PODCZAS FESTIWALU ŚWIETA STWORZENIA ŚWIATA I CZŁOWIEKA "SACROSONG" USIŁOWALIŚMY Z UDZIAŁEM SETEK POETÓW I KOMPOZYTORÓW POLSKICH PROMOWAC W EUROPIE TĘ IDEĘ PRZEZ POLSKĄ MŁODZIEŻ. OBECNIE STARAMY SIĘ GO KONTYNUOWAĆ W INDIACH A W PRZYSZŁYM ROKU WŚRÓD INDIAN W USA.
JESZCZE JEDNA WAŻNA PRZESLANKA. BÓG W 1-WSZYCH TRZECH PRZYKAZANIACH DAJE ŁATWY SPOSÓB WYPEŁNIENIA RESZTY TRUDNIEJSZYCH 7-MIU PRZYKAZAŃ. JAK WIEMY 1-WSZE PRZYKAZANIE BRZMI: "NIE BEDZIESZ MIAŁ BOGÓW CUDZYCH PRZEDE MNĄ".
MY DZISIAJ MAMY PEŁNO WSPÓŁCZESNYCH BOŻKÓW, KTORE NAS DOŚĆ MOCNO ZNIEWALAJĄ. TO SĄ NASZE PRZERÓŻNE MAŁE I WIĘKSZE UZALEŻNIENIA. OTÓŻ W CZASIE PIELGRZYMKI "ŁAPIEMY DO NICH DYSTANS": DO POLITYKI, IMPREZ, KOMERCJI, MARKETINNGU...ILE TEGO JEST!!! A TAKZE DO NASZYCH 7-DMIU GRZECHÓW GŁÓWNYCH....NASZYCH "MANII"...
SŁOWO BOŻE MÓWI: "JAK DOBRY JEST BÓG DLA SWOICH CZCICIELI". DLATEGO ŚPIEWAMY W PSALMACH: "WYKRZYKUJCIE! NA CZEŚĆ PANA, SŁUŻCIE PANU Z WESELEEM", STAWAJCIE PRZED OBLICZEM PANA Z OKRZYKAMI RADOŚCI, W JEGO BRAMY WCHODŹCIE Z DZIĘKCZYNIENIEM, Z HYMNAMI W JEGO PRZESIONKI, JESTĘŚMY JEGO LUDEM, OWCAMI JEGO PASTWISKA"...."CHWALCIE GO NA KOTŁACH I NA BĘBNACH, CHWALCIE GO NA HARFIE I GITARZE.."
CAŁA PIELGRZYMKA TO ŚWIETO (ŁAC. FESTUM) - 12 DNI FESTIWALU!. TO ŚWIĘTOWANIE PODŁAPYWALI DAWNIEJSI HIPISI OD INDIAN, NIETETY KRŚNAICI NAS CHRZEŚCIJAN ZAWSTYDZALI SPOSOBEM WIELBIENIA KRŚNY. A PRZCIEŻ ORYGINALNY JAZZ, BLUES, REGGAE, GOSPEL, TO MUZYKA RELIGIJNA. JEŹDZIŁEM NA TE FESTIWALE 25 LAT. ZLOTY HIPISÓW W CZĘSTOCHOWIE BYŁY RAZEM Z INNYMI PIELGRZYMKAMI INNYM SPOSOBEM SWIĘTOWANIA.
BOJĘ SIĘ JEDNEGO WYPOWIEDZIEC OSKARŻENIA W TYM MIEJSCU A MIANOWICIE. TAK JAK MEDIA ODRELIGIJNIŁY ISTOTE PRAWDZIWEGO ŚWIĘTOWANIA TAK TA LAICYZACJA DOTYKA NAS.
WYRZUCONO SAMEGO BOGA, DOBREGO OJCA I STWÓRCE WSZECHŚWIATA I WSZYSTKICH LUDZI KTÓRY NA POCZATKU ŚWIATA STWORZYŁ ŚWIĘTO. WYRZUCENIE PRAWDZIWEGO BOGA POWODOWAŁO W HISTORII CZASAMI PRZERAŻAJACE KULTY: MORDOWANIE LUDZI NA OFIARĘ. NIE CHCE O TYM MYSLEĆ. KTO WIE, CZY WSPÓLCZESNE OBŻERANIE SIĘ CIAŁEM ZWIERZĄT I PTAKÓW NIE SMUCI ICH STWÓRCY. CZY O TAKIE ŚWIĘTOWANIE JEMU CHODZI? A HIPISI UŁOŻYLI TEKST O JAROCINIE, KTÓREGO TUTAJ NIE CHCE POWTARZAĆ: "WSZYSTKIE....
2-GIE PRZYKAZANIE MÓWI: "NIE BĘDZIESZ BRAŁ IMIENIA PANA BOGA SWEGO NADAREMNO".
TAK, NADAREMNO NIE, ALE WZYWAĆ GO Z POBOŻNOŚCIĄ, Z WIARĄ, NADZIEJĄ I MIŁOŚCIĄ MOŻESZ PRZEZ CAŁY DZIEŃ.
SW. FAUSTYNA MÓWI, ZE JAK CHCIAŁA TO UDAŁO JEJ SIĘ ODMÓWIĆ "ZDROWAŚ MARYJO" TYSIĄC RAZY DZIENNIE.
ŚW. TERENIA 24-LETNIA MÓWIŁA, ŻE "NIE BYŁO 3 MIN W CIĄGU DNIA", ŻEBY NIE MYŚLAŁA O SWOIM UKOCHANYM JEZUSIE.
ŚW. KRÓLOWA JADWIGA, 24- LETNIA, PRZY OBOWIĄZKACH PAŃSTWOWYCH, POLITYCZNYCH, WYPRASZAŁA U BOGA PRZED CZARNYM KRUCYFIXEM NA WAWELU ZJEDNOCZENIE SĄSIADÓW ŻEBY STWORZYĆ BLOK ANTYEUROPEJSKI PRZECIWKO KATOLICKIEJ POLSCE W XIII W. /W ARMII POD GRUNWALDEM BYŁO TYLKO 5% KRZYŻAKÓW A 95% ARMII ZACIĘŻNEJ Z EUROPY/
3-CIE PRZYKAZANIE MÓWI: "PAMIĘTAJ ABYŚ DZIEŃ ŚWIĘTY ŚWIĘCIŁ". TUTAJ ZACYTUJĘ WSPANIAŁĄ PRAWDĘ AUTORA, KTÓREGO NAZWISKA NIE ODNAJDE: "TO NIE IZRAEL ZACHOWYWAŁ PASCHĘ, TO PASCHA ZACHOWAŁA IZRAEL". zATRZYMAJCIE SIĘ NA CHWILE NA TYM ZDANIU, JAKIE ONO HISTORYCZNIE MĄDRE A DLA EUROPY OSTRZEGAWCZE.
EUROPA ZNOWU ODCHODZI OD ZACHOWYWANIA "PASCHY CHRZEŚCIJANSKIEJ - EUCHARYSTII, KTÓRĄ USTANOWIŁ TEN SAM BÓG. I ZADANIEM NASZYM JAKO HIPISOWSKIEGO LUDU KAPŁAŃSKIEGO JEST, ABY EUROPA WRÓCIŁA DO "SWOJEJ PASCHY". DLATEGO STARAMY SIĘ PRZEŻYWAC JĄ NA NOWO, UROCZYŚCIE, ATRAKCYJNIE PAMIĘTAJĄC PRZEDE WSZYSTKIM O TYM, KTÓRY JEST ISTOTĄ I STWÓRCĄ ŚWIĘTA.
NIE JESTEM ŻADNYM ŚWIĘTYM, ALE WIEM, POSIADAŁEM PASJĘ ŚWIĘTOWANIA OD PRZEJĘTĄ MOJEJ MATKI ORAZ TRADYCJI ZGROMADZENIA SALEZJANÓW KS BOSKO DLA MŁODZIEŻY. RAZEM Z WAMI BUDOWALIŚMY NASZĄ HIPISOWSKĄ HISTORIE ŚWIĘTOWANIA, KTÓRA STAŁA SIĘ SKUTECZNYM "SYSTEMEM ZAPOBIEGAWCZYM PRZECIW RÓŻNYM UZALEŻNIENIOM A NAWET NARKOMANII".

Offline Profil  

PostWysłany: 01 Lip 2011, 18:30 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
WARSZTATY :

ŚWIĘTOWANIE ZJEDNOCZENIA Z BOGIEM ALTERNATYWĄ UZALEŻNIEŃ I WSPÓŁCZESNYCH ZNIEWOLEŃ.

Cele warsztatów :

- Rozpropagowanie świętowania z Bogiem jako alternatywy dla różnego rodzaju zniewoleń.
- Praca nad pogłębieniem relacji z Bogiem.

Przebieg warsztatów :

I – Wstęp (10 minut).

1. Przywitanie się.
2. Zawarcie kontraktu grupowego.
3. Zapoznanie grupy z celami zajęć i organizacją pracy podczas ich realizacji.

II – Część zasadnicza . ( …. min. )

Mini wykład na temat : Znaczenie świętowania zjednoczenia z Bogiem w walce z różnymi rodzajami uzależnień i zniewoleń. /W poprzednim poście/
Podanie definicji : Co to jest uzależnienie.

Uzależnienia: specyficzny stan organizmu człowieka oraz zmian w zachowaniu towarzyszącym zawężaniu się wachlarza umiejętności radzenia sobie w życiu wraz z pojawiającym się przymusem pomimo negatywnych konsekwencji wcześniejszego ulegania przymusowi robienia czegoś lub myślenia o czymś.

Ćw. 1.

Wymień różne rodzaje uzależnień …………………………………………
…………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………….

W jaki sposób możemy się chronić przed uzależnieniami ………………
………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………….

Ćw.2

Cofnijcie się wspomnieniami do dzieciństwa i przypomnijcie sobie wspólne świętowanie z rodzicami zjednoczenia z Bogiem.
- Opowiedzcie o tym
………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………….
- Jakie to były formy świętowania( wymień) :
………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………

- Jakie uczucia Wam wtedy towarzyszyły , o czym myśleliście
……………………………………………………………………………… …
……………………………………………………………………………………

Ćw. 3.

Jakie formy i sposoby świętowania zjednoczenia z Bogiem przeniosłem z dzieciństwa do swojej dorosłości .(Opowiedz o tym )
W jaki sposób rozwijam swoją wiarę – relacje z Bogiem ( podaj przykłady)
……………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………

Ćw. 4( w parach) –najpierw mówi jedna osoba , później druga

Wymień swoje mocne strony ,które pomagają Ci w świętowaniu zjednoczenia z Bogiem :
…………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………….. ……
Wymień swoje słabe strony , które przeszkadzają Ci w świętowaniu zjednoczenia z Bogiem:
……………………………………………………….. …………………
……………………………………………………………………………
- Omówienie ćwiczenia na forum grupy , osoby dzielą się swoimi spostrzeżeniami i uwagami.

Ćw. 5.( Monolog) - (do wyboru )

Ochotnicy z grupy , każda po kolei ,wychodzi na środek i mówi na temat :

1. „ Świętowanie zjednoczenia z Bogiem alternatywą różnych
uzależnień”

2. „Rola wiary w zapobieganiu i leczeniu różnego rodzaju uzależnień”

3. „Rola zlotów i pielgrzymek w zapobieganiu i leczeniu różnych
uzależnień”
…………………………………………………………………………………

Pozostali członkowie grupy słuchają uważnie i wypowiadają swoje spostrzeżenia i refleksje na ten temat , co im się podobało lub nie w wypowiedziach ochotników .

Ćw. 6. ( uczestnicy dzielą się na kilka grup . (czas 15 min.)

Każda z grup opracowuje na kartce podzielonej na dwie części temat :

Skutki dobrego świętowania .
zjednoczenia z Bogiem …………………………………………………..
………………………….. ………………………………………. ……….

Skutki braku świętowania
zjednoczenia z Bogiem : ……………………………………………..
…………………………………………………………………………….
…………………………….. ………………………………………………

- Po upływie wyznaczonego czasu jedna osoba z grupy prezentuje na forum opracowanie tematu , uczestnicy dzielą się pomysłami i spostrzeżeniami.

Ćw. 7..( rundka w grupie )

Opowiedzcie o swoim kryzysie świętowania (wiary ) zjednoczenia z Bogiem :
- na czym polegał ……………………………………………………………………..
- jaki miał przebieg ……………………………………………………………………
- jak długo trwał ………………………………………………………………………
- jakie były jego przyczyny …………………………………………………………..
- jakie były skutki ………………………………………………………………………
- co wtedy czuliście ……………………………………………………………………
-co wtedy myśleliście ………………………………………………………………….
-jak zachowywaliście się, ………………………………………………………………
- w jaki sposób z tego wyszliście …………………………………………………….
- kto lub co Wam w tym pomógł ……………………………………………………

Ćw. 8. ( uczestnicy dzielą się na kilka grup) (20 min)

Każda z grup opracowuje na kartonie papieru temat :

Co muszę w sobie zmienić , żeby lepiej świętować z Bogiem :
- ………………………………………………….
- ……………………………………………………
- ……………………………………………………
Po tym czasie uczestnicy na forum grupy omawiają swoje propozycje , dzielą się refleksjami na ten temat .

Ćw. 9.( praca w grupach) ) - ( 20 min.)

Każda z grup opracowuje projekt pracy nad sobą (rozwoju osobistego) w celu lepszego świętowania zjednoczenia z Bogiem . Następnie uczestnicy na forum grupy omawiają i oceniają swoje projekty , akceptacja przez wszystkich uczestników.

*
PROJEKT PRACY NAD SOBĄ „ROZWOJU OSOBOWEGO” W CELU LEPSZEGO ŚWIĘTOWANIA ZJEDNOCZENIA Z BOGA :

w zakresie :

-Dojrzałość religijna ( duchowa )
-Dojrzałość społeczna
-Dojrzałość emocjonalna
-Dojrzałość moralna
-Dojrzałość intelektualna

Ćw. 10. ( runda w grupie)

Przypomnijcie sobie te wydarzenia, chwile , formy spotkania ze zlotów, pielgrzymek ,które umożliwiły każdemu z Was najlepsze świętowanie zjednoczenia z Bogiem :
- O czym wtedy myślałeś ……………………………………………………
- Co wtedy czułeś ……………………………………………………………
- Co zapamiętałeś ……………………………………………………………..
- Jak zachowywałeś się …………………………………………………..
- Jakie miałeś plany na przyszłość …………………………………………..
- Jaki to miało wpływ na Twoje dalsze życie ……………………………….

Ćw. 11 . ( runda w grupie )

Wymieńcie cechy pozytywne naszych zlotów i pielgrzymek:
……. ……………………………………………………………..
……………………………………………………………………
Wymieńcie cechy negatywne naszych zlotów i pielgrzymek :
………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………
Co chcielibyście zmienić w organizacji , programie zlotów i pielgrzymek:
…………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………….

Co według Was mogłoby wpłynąć na udoskonalenie naszych spotkań (zlotów,
pielgrzymek (propozycje) :
…………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………..

Ćw. 12. Runda w grupie ( burza mózgów )

Opracujmy wspólnie projekt( program ) zlotu , pielgrzymki jako modelu świętowania zjednoczenia z Bogiem ,który będzie alternatywą w zapobieganiu i leczeniu różnych rodzajów uzależnień , zniewoleń.

1. PROJEKT ( PROGRAM ZLOTU )
2. PROJEKT ( PROGRAM PIELGRZYMKI )

Ćw. 13. (runda w kole)
Podsumowanie warsztatów :

Czego nowego dowiedzieliście się o sobie , jak się czuliście podczas warsztatów . Co się Wam podobało lub nie podobało . Czy wiedza wyniesiona z warsztatów przyda się Wam w życiu ,

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lip 2011, 18:17 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
'''
TAK SOBIE USIADŁEM I ZACZĄŁEM CZYTAĆ TEMAT PT.
,,HASŁO I TEMATY PIELGRZYMKI 2011 : ,,W KOMUNII Z BOGIEM ,, I ZROZUMIAŁEM ,
ŻE POPEŁNIŁEM STRATEGICZNY BŁĄD ( dobrze , że nie ideologiczny ).
OTWORZYŁEM SWOIM PIERWSZYM WPISEM ,GDZIE JEST KILKA RAZY SŁOWO ,, koniec ,, ,
DRZWI NIE OD TEGO POKOJU .NIE ZWRÓCIŁEM UWAGI NA NAPIS , KTÓRY ZNAJDUJE SIĘ NA DRZWIACH .
,, W KOMUNII Z BOGIEM ,, .
TO CO SIĘ POJAWIŁO PO MOIM WPISIE , NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z TYM TEMATEM.
TO FORUM JEST NASZYM DOMEM ,LECZ KAŻDY MOŻE MIEĆ SWÓJ POKOIK .
MALUTKI SWÓJ POKOIK ,KTÓRY JEST MALUTKIM TEMACIKIEM .
JEST TEŻ JEDEN DUŻY POKÓJ ,W KTÓRYM SPOTYKAMY SIĘ WSZYSCY I DELIBERUJEMY O WSZYSTKIM Z ZACHOWANIEM INTELEKTUALNEJ I SŁOWNEJ PRZYZWOITOŚCI.
WSZYSTKIE TEMATY WIĘC WKLEJAM DO TEGO WIELKIEGO POKOJU O NAZWIE ,,katharsis ,,.
PROSZĘ MI WYBACZYĆ ZA OTWARCIE TYCH DRZWI I TAKŻE NIE POPEŁNIĆ TEGO BŁĘDU ,
KTÓRY JA POPEŁNIŁEM .

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Lip 2011, 11:10 
Awatar użytkownika

Tak naprawdę, to bardzo osobisty temat, a forum jest publiczne - i może dlatego uciekamy z niego w utarczki słowne. No cóż raz kozie śmierć.
Szczerze mówiąc jakoś średnio przepadam za świadectwami mówionymi, pisanymi itd. Może zraziłam się oglądając "świadectwa" w amerykańskiej telewizji w bardzo kiepskim, hałaśliwym stylu i tak mi już zostało. Choć przyznam, że niekiedy zdarzają się szczere i poruszające "świadectwa". Wydaje mi się, że najlepszym świadectwem jest samo życie i czyny. Moim świadectwem jest np. ta strona - czy udanym - nie mnie oceniać. Otrzymuję więcej krytyki niż pochwał. Właściwie prawie samą krytykę.
Gdybym jednak przyciśnięta do muru musiała już takie świadectwo mojej komunii z bogiem dać, to na myśl przychodzi mi dzień kiedy przyszła na świat moja pierwsza córeczka - (siedzi na łódeczce obok). Był bardzo ciepły i słoneczny dzień. Lekarz położył mi ją na brzuchu, spojrzała na mnie wielkimi, błękitnymi jak niebo, przestraszonymi oczyma i w tych jej oczach, wtedy zobaczyłam dobrego Boga i cały świat. Od tamtego dnia każdy dzień jest dla mnie komunią z Bogiem, dziećmi, mężem. Kiedy są ze mną nie potrafię nienawidzieć - większy problem mam z kochaniem przyjaciół (ale to inny rozdział). Dlatego wpadłam tu dziś AWARYJNIE - bo w miarę możliwości całe wakacje staram się poświęcić rodzinie i internetowemu detoksowi.
Wszystkiego Dobrego Wszystkim !!!

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Lip 2011, 16:34 

jak to dostajesz więcek krytyki????????
oj, to czego my - tak - milczymy!!!!
czekaj Kaju! zaraz Ci tu zrekompensuję:

Offline Profil  

super strona!!!!

Offline Profil  

wreszcie coś w czym się czujemy jak w domu!!!

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Lip 2011, 16:37 

dzięki tej stronie - wracamy w tym roku na pielgrzymkę - ale już nie we dwoje ale czworo!!! naprawdę dzięki tej stronie, o czym mówię na prawo i lewo i inni tez tu zaglądają, a nawet zaczynają też myśleć o 'powrocie'!!!!
ps. pewnie i Duch Święty coś w tym zadziałał, ale właśnie zadziałał przez Ciebie Kaju!!! przez tą stronę!!!!

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Lip 2011, 16:38 

nie, no coś wspaniałego!!!! taki sympatyczny interesujący, inspirujący klimat za którym są PRAWDZIWI LUDZIE na tej stronie
111 dzięki Kaja!!!

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości