Lou Reed. Na pochodzącym z wczesnych lat siedemdziesiątych longplayu znalazła się piosenka , w której Lou doradza narkomanowi , jak najlepiej pozbyć się zwłok dziewczyny , która przedawkowała heroinę : ,, Weź swą starą za nogi i wywlecz ją na ciemną ulicę , a rano będzie tylko bezimienną ofiarą nieszczęśliwego wypadku ,,.
Sex Pistols. Seks Pistols , jedna z czołowych brytyjskich grup punk rockowych , śpiewała : ,, Boże chroń królową . Boże chroń faszystowski reżim ,, . A ich piosenki miały takie tytuły : Anarchia w Zjednoczonym Królestwie , Poddanie , Kłopoty z siedemnastką . Płyty Seks Pistols , w Wielkiej Brytanii będąc zakazane , osiągnęły w USA ogromne nakłady. Sukcesy Seks Pistols zapoczątkowały bujny rozwój innych grup punkowych. Zadziałał tu typowy mechanizm : gdy ktoś odniesie sukces , natychmiast pojawiają się liczni naśladowcy.
Ś.P. John Lennon . Niemiecki filolozof Fridrich Nitzche , jeden z czołowych nihilistów , twierdził , że ,, Bóg umarł ,, . Ś.P. John Lennon musiał zgadzać się z filozofią Nitzschego, skoro pisał takie teksty jak God is Dead [ Bóg umarł ] czy Imagine [ Wyobraź sobie ]. Oto słowa tej drugiej piosenki , którą z przyjemnością zawsze słucham i która przez wiele lat była bardzo popularna :
Wyobraź sobie , że nie ma raju. To łatwe , tylko spróbuj Nie ma piekła pod nogami , Nad nami tylko niebo. Wyobraź sobie , że wszyscy ludzie żyją dniem dzisiejszym. Wyobraź sobie , że nie ma państw. To takie łatwe , zrób to. Niczego , za co trzeba zabijać czy umierać , Niczego , nawet religii. Wyobraź sobie ludzi żyjących w pokoju. Powiesz , że jestem marzycielem , Ale nie jestem sam. Mam nadzieję , że i ty przyłączysz się do nas pewnego dnia , A świat będzie jednością. We wspomnieniu o Ś.P. Johnie Lennonie nazywano tę piosenkę Ewangelią Ateistów .Był to ponadczasowy wokalista i kompozytor.
Jethro Tull. Grupa pochodzi z Anglii. Płyta ,, Aqulung ,, mówi o tym , że chrześcijaństwo jest już martwą religią. Obsceniczne teksty skierowane są przeciwko kościołowi anglikańskiemu i osobie Jezusa Chrystusa. To także ponadczasowa grupa.
The Greatful Dead. Jerry Garcia , rzecznik zespołu , powiedział : ,, Acid rock to muzyka , której się słucha , gdy popełni się jakiś błąd ,, . Grupa ta , znana kiedyś pod nazwą Friscoband , występowała w obronie wolności , buntu i narkotyków . Większość jej fanów to narkomani . Na koncertach zażywano LSD , palono haszysz , a na porządku dziennym królowała Ekstaza. [ Osobiście uważam to za totalne pomówienie ] .
Grace Slick. Kiedy na początku 1971 roku urodziła dziecko , dała jej na imię Bozia. W wywiadzie dla People Magazine w 1978 roku powiedziała , że jedyną różnicą pomiędzy nią , a Janis Joplin jest to , że jeszcze żyje . Pomimo to , że została matką , nadal się narkotyzowała mówiąc , że trudno uważać na dziecko , kiedy ma się halucynacje.
David Bowie. Zazwyczaj zawsze był pod wpływem heroiny , bo uważał , że w takim stanie można robić dobre rzeczy . Bowie , który jawnie agitował za biseksualizmem miał ogromny wpływ na młodych Amerykanów
Pink floyd . The Wall .
Nie potrzebujemy wychowania , Nie potrzebujemy kontrolowania naszych myśli . Precz z szyderstwem w szkołach , Nauczyciele , dajcie dzieciom spokój . Hej , nauczycielu , zostaw nasze dzieci w spokoju. Wszystko razem , to tylko jeszcze jedna cegła w murze. Halo , jest tam kto ? Kiwnij głową , jeżeli mnie słyszysz . Czy ktoś jest w domu . Chodźże , słyszę przecież , że jest ci źle . Umiem uśmierzyć ból i postawić cię na znów na nogi . Potrzeba mi tylko paru informacji , kilku faktów. Możesz mi powiedzieć , gdzie cię boli ? [ . . . ] Znów czuję coś , czego nie potrafię wyjaśnić. Nie zrozumiałbyś mnie . Nie chodzi o to , jaki jestem . Czuję przyjemne odrętwienie . O. K. Tylko jedno małe ukłucie . Nic więcej nie potrzeba . Aaaaaaaaach ! Możesz poczuć się źle . Czy zdołasz wstać ? Chodź , czas już iść . Tekstem utworu PINK FLOYD , która jest dla mnie wszechświatem , zakończę rozważania na temat wpływu muzyki - muzyki tamtych lat - na kwestię narkotyków .
|