Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 11:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Film W uścisku dłoni rodzi się niebo juz na stronie :)
PostWysłany: 21 Paź 2011, 09:52 
Awatar użytkownika

co do filmu małe sprostowanie moje własne. Otóż film jest bardzo krytyczny wobec Kościoła. To nie jest tak, ze Kościół nie chciał pomagać "młodzieży od Szpaka". Kiedyś nawet chciano Szpakowi oddać cały wielki budynek zakonu do dyspozycji, była niejedna propozycja poprowadzenia ośrodka. No ale musiałby być PROJEKT, księgowi, cisza nocna, regulamin, i wydalanie za jego złamanie itd. itp. a przecież chodzi o.... i tu każdy może sobie dopowiedzieć o co...

Offline Profil  

PostWysłany: 21 Paź 2011, 10:47 
Awatar użytkownika

**kaja** napisał(a):
co do filmu małe sprostowanie moje własne. Otóż film jest bardzo krytyczny wobec Kościoła. To nie jest tak, ze Kościół nie chciał pomagać hipisom. Kiedyś nawet chciano Szpakowi oddać cały wielki budynek zakonu do dyspozycji, był niejedna propozycja poprowadzenia ośrodka. No ale musiałby być PROJEKT, pewnie księgowi, cisza nocna, regulamin, i wydalanie za jego złamanie itd. itp. a przecież chodzi o.... i tu niech każdy może sobie dopowiedzieć o co...

PROJEKT już dawno jest - to KOŚCIÓŁ WĘDRUJĄCY! PARAFIA W DRODZE!
SŁOWO PRZEWODNIE - "Lisy mają swoje nory, a ptaszęta gniazda..."
PROBOSZCZ - Ksiądz Andrzej Szpak
PARAFIANIE ...... :D :D :D :D
DUSZPASTERSTWO - np. pielgrzymka różnych dróg, zloty, sympozja, uczty miłości, misteria pokoju, koncerty, itp. itd.

Szpaku jest KAPŁANEM, który ten projekt realizuje od wielu lat. Nie znam podobnego, choć myślę, że są jeszcze w świecie gdzieś realizowane. I tak naprawdę to mu bardzo współczuję, bo stoi między "młotem, a kowadłem" ... z jednej strony chce być posłuszny wobec "stacjonarnych projektów", z drugiej zaś - Bóg obdarował go na nowo obudzonym charyzmatem /widać to po owocach jakie przynosi/ Świętego Jana Bosko, założyciela zakonu Salezjanów, który także chodził po ulicach z zagubioną młodzieżą. Gdyby tak wrócić do życiorysu tego świętego - WIELE SPRAW STAŁOBY SIĘ DLA NAS OCZYWISTYCH! Może dobrze by się stało, gdybyśmy tego świętego nieco poznali. Niejednym by się oczy otworzyły nieco szerzej.

I nie ma tu mowy o żadnym konflikcie z Kościołem! Jest jedynie niezrozumienie powiewu Ducha Bożego, który jak wicher, rozdmuchuje budowle ludzkiego umysłu. Myślę jednak, że nadejdzie jeszcze czas zrozumienia tego wydarzenia. I tego najbardziej życzę Andrzejowi, który krzyż tego wewnętrznego rozdarcia niesie już na swoich barkach tyle lat. KOCHAM GO ZA TO!!! ... ale przyszedł chyba już czas, byśmy mu pomogli nieco więcej, niż do tej pory ... bo jak długo człowiek może nieść ten ciężar sam?

Oczywiście, dla jasności wszelkiej - wypowiadam się jedynie w swoim imieniu, mogę się mylić w ocenie tego zjawiska. Ale ... tam w środku ... jestem do tego całkowicie przekonana.

Offline Profil  

PostWysłany: 24 Paź 2011, 12:35 
Awatar użytkownika

hmm...
Dzisiaj od godz. 18.00 spotkanie Rodziny Radia Maryja w Sanktuarium MB Wspomożenia Wiernych w Oświęcimiu, czyli od Salezjanów. Mszy świętej będzie przewodniczyć i homilię wygłosi ks. Bp Tadeusz Rakoczy Pasterz Diecezji Bielsko-Żywieckiej. Transmisja na antenie Radia Maryja i Tv Trwam, a od godz.
21.40 w Radiu Maryja rozmowy niedokończone: Charyzmat św. Jana Bosko Ojca, Nauczyciela i świadka miłości do Wspomożycielki w ponad 100 letniej historii dzieła Salezjańskiego w Oświęcimiu.

Z tego co zauważyłam na facebooku, gdzie Patryk utworzył wydarzenie Andrzejki szpakowe 20 osób potwierdziło przyjazd, około 20 być może plus ludzie, którzy nie udzielają się w internecie - to już spora gromadka - będzie okazja by porozmawiać na ten temat...

Offline Profil  

PostWysłany: 26 Paź 2011, 12:10 
Awatar użytkownika

Czy wtedy nie bylibyśmy bliżej "Ziemi Obiecanej"?

Offline Profil  

PostWysłany: 26 Paź 2011, 14:19 
Awatar użytkownika

A. Szpaku napisał(a):
Czy wtedy nie bylibyśmy bliżej "Ziemi Obiecanej"?

Pozwól Andrzeju, że podzielę się krótką refleksją na ten temat. Przychodzi mi na myśl wędrówka Izraelitów po pustyni, którzy szli z Mojżeszem do Ziemi Obiecanej. Wędrowali 40 lat kręcąc się po omacku, chociaż w tydzień mogli być już na miejscu. Zwiadowcy mieli możliwość zrywać wspaniałe kiście winogron, a lud smakował ich smak. My również z tego stołu zbieraliśmy smakowite okruszki. Zabrakło jednak wiary ...:( Nie mnie oceniać komu i w jakim momencie ... poza tym "wojska faraona", "wojownicze plemiona pustynne" też zrobiły niemałe spustoszenie ... pewne fakty same o tym świadczą. Mam jednak nadzieję, że dojdziemy do celu. DZIEŁO, W KTÓRYM PAN CIĘ WYBRAŁ ZA NARZĘDZIE ma swoje początki w woli Boga /dzielę się swoim przekonaniem, ktoś inny ma prawo myśleć inaczej/, a On w swoim Miłosierdziu nie zostawi nas sierotami :) Do 40 - stu lat pobytu na tej pustyni już niedaleko ... :D Wiem, że jesteś bardzo zmęczony tą trasą; może masz marzenia, o których warto by nam powiedzieć ... może ktoś z nas miałby możliwość ich spełnienia? Chociaż w malutkim procencie ... a na razie sprężajmy Ducha i módlmy się gorąco, abyśmy nie przegapili tego momentu przejścia do nowego życia w Bogu.

Offline Profil  

PostWysłany: 26 Paź 2011, 20:11 
Awatar użytkownika

- WYOBRAŹMY SOBIE, ŻE WSZYSCY ŻYDZI ROZPROSZENI PO CAŁYM ŚWIECIE WRACAJĄ DO PALESTYNY I WYPEŁNIAJĄ SUMIENNIE TORĘ. STALIBY SIĘ NA NOWO NARODEM ŚWIĘTYM NA ZIEMI ŚWIĘTEJ.
- "ZIEMIA OBIECANA" TO PRZEDE WSZYSTKIM "DUCHOWA". INACZEJ "CYWILIZACJA MIŁOŚCI". HIPISI INTUICYJNIE DO NIEJ DĄŻYLI. "FRANCUSKA RÓWNOŚĆ I BRATERSTWO" - OWSZEM, TYLKO BEZ NIENAWIŚCI.
- ENCYKLIKA BENEDYKTA XVI: "PRAWDA W MIŁOŚCI" JASNO WYKŁADA JAK WYJŚĆ Z KRYZYSU FINANSOWEGO W ŚWIECIE. Właśnie zająć się rozwojem ludów trzeciego świata.
- Przyjaciele! Miejmy przekonanie,ŻE JESTEŚMY RUCHEM RELIGIJNO-SPOŁECZNYM, KTÓRY ISTNIEJE MIMO ŻE NIE MA STAŁEGO BUDŻETU, ARMII, RZĄDU...
- CAŁY ŚWIAT MUSI WRÓCIĆ DO KORZENI GDZIE "NIKOGO NIE NAZYWA SIĘ OJCEM, BO JEDEN JEST OJCIEC W NIEBIE A MY WSZYSCY BRAĆMI I SIOSTRAMI JESTEŚMY". NAM TEŻ TRZEBA WRÓCIĆ DO WSPÓLNOTY OJCA.
- Np. 2 MILIONY!!! MŁODZIEŻY W MADRYCIE I - /S/POKÓJ. WOLNOŚĆ I MIŁOŚĆ, RADOŚĆ I KULTURA, SPANIE I JEDZENIE.
- UCZYŃMY TO SAMO W CZĘSTOCHOWIE NA ZLOCIE PT. "RODZINA RODZIN". ONA SIĘ PIĘKNIE OBJAWIŁA NA PIELGRZYMCE. MOŻNA BYĆ 2 DNI: 18.XI OD POŁUDNIA DO 20.XI. PO POŁUDNIU. MOŻE ZACZNIJMY ZASADY STOSOWAĆ ZAMIAST JE OMAWIAĆ. I NIECHBY KTOKOLWIEK NAKRĘCIŁ 2 CZĘŚĆ "W UŚCISKU DŁONI RODZI SIĘ NIEBO". NA SYMPOZJUM 3 LATA TEMU PRZYJECHAŁ SAM REŻYSER TEGO FILMU: MIECZYSŁAW SIEMIEŃSKI, WYZNANIA MOJŻESZOWEGO. JAKBYŚCIE CHCIELI TO MOŹNABY SPROWADZIĆ PRAWDZIWĄ EKIPĘ FILMOWĄ JAK WTEDY...
- CHCIAŁBYM ZAZNACZYĆ, ŻE MSZA W PIĄTEK 18.XI. BĘDZIE NA JASNEJ GÓRZE O GODZ. 20.00 Z OPRAWĄ ARTYSTYCZNĄ "SACROSONGU", POTEM APEL JASNOGÓRSKI, NASTĘPNIE WIDOWISKO: "STWORZENIE ŚWIATA I CZŁOWIEKA". W SOBOTĘ 19.XI OD GODZ. 9.00 NASZE WARSZTATY, KTÓRE PRZEPROWADZI NASZ O. KRZYSIU PAŁYS. DOMINIKANIN. PO POŁUDNIU W SOBOTĘ NASZA MSZA ORAZ "ZADUSZKI BLUESOWE"- WSZYSTKICH NASZYCH ARTYSTÓW - W SZKOLE. SZUKAM JESZCZE SZKOŁY DARMOWEJ, BO NA UL. OKÓLNEJ 31 CHCĄ ZA GIMNAZJUM 600 ZŁ. POTRZEBNA BYŁABY WTEDY ZRZUTKA PO 5 ZŁ.
- OCZYWIŚCIE ZAPRASZAMY WSZYSTKICH BEZ WYJĄTKU. Z TYM ZE ZAMIAST WSZYSTKICH UŻYWEK TOXYCZNYCH...SPROWADZIMY Z NIEBA "SPIRITUS SANCTUS", INACZEJ "HEAVEN'S SHOW", KOGOŚ KTO JEST JEDNOŚCIĄ I POKOJEM. RELACJE OSOBOWE NA ŻYWO SĄ UZDRAWIAJĄCE, KULTUROTWÓRCZE I UŚWIĘCAJĄCE. SZPAKU.

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Paź 2011, 23:19 
Awatar użytkownika

A ja nawiązując jeszcze do dyskusji o filmie:
Interarium Mietek Puzewicz
Tam, gdzie nie sposób ustalić daty poświęcenia kościoła, uroczystość tę obchodzi się w ostatnią niedzielę października, w tym roku dzisiaj.

Był czas, kiedy nie było kościołów a był Kościół. Trudno nam w ogóle wyobrazić sobie Kościół bez kościołów. Bardzo niebezpieczne jest utożsamienie Kościoła z kościołami, z budynkami, parafiami, diecezjami, zakonami, księżmi, sutannami i habitami.

Paradoks jest taki: niektórzy ludzie odchodzą z kościołów, ale nie odchodzą z Kościoła. A jeszcze dziwniej, ale zdarza się, że ludzie, którzy odeszli od Kościoła, są w kościołach.

Nie od rzeczy jest stawianie pytania ile Kościoła jest w kościołach. Nie wszystko, co się dzieje w kościołach dotyczy Kościoła i jest dla Niego dobre.

Nie w każdym domu jest Dom i dlatego, niektórzy (młodzi szczególnie) uciekają z domów, aby szukać Domu. I podobnie niektórzy (młodzi szczególnie) uciekają z kościołów.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości