Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 09:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: PYTANIE.
PostWysłany: 17 Paź 2011, 15:33 
Awatar użytkownika

alicja napisał(a):
Są takie chwile, że potrzebujemy być razem ... bez szukania racji, czy potwierdzania prawdziwości tego, czy tamtego. Czasem warto ponieść się porywom serca, choć dobrze jest też mieć kogoś zaufanego z boku, który w odpowiednim czasie złapie nas za rękę i powie:

- Czas wracać na ziemię! Do mety jeszcze trochę, nie traćmy siły!

DOBRZE, ŻE JESTEŚCIE!!! :D

Dobrze.

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Paź 2011, 16:31 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
z dystansu.
(...)
ABY ZNALEŹĆ PRAWDĘ , NIE POTRZEBA JAKIŚ DOKTRYNALNYCH FORMUŁ ,
LECZ SERCA ,
KTÓRE POZBAWIA SIĘ SWOJEGO ZAPROGRAMOWANIA I SWOJEGO INTERESU ZA KAŻDYM W MOMENCIE MYŚLENIA ;
SERCA , KTÓRE NIE MA NICZEGO DO OCHRANIANIA ANI ŻADNEJ AMBICJI I DLATEGO ZOSTAWIA GDZIEŚ Z BOKU UMYSŁ ;
SERCA , KTÓRE JEST GOTOWE PRZYJĄĆ I ZMIENIĆ SWOJE POGLĄDY.
GDYBY WSZYSCY LUDZIE BYLI WYPOSAŻENI W TAKIE SERCA , NIE BYŁOBY PODZIAŁÓW PANIE ,,europa ,, (ostatnia pana sugestia do andrzeja szpaka ) NA CHRZEŚCIJAN ,MUZUŁMANÓW , BUDDYSTÓW , KRISHNA ITD.
TO WŁAŚNIE JASNE LOGICZNE MYŚLENIE POKAZUJE NAM , ŻE WSZELKIE POGLĄDY
WSZELKIE KONCEPCJE ,WSZELKIE PRZEKONANIA SĄ LAMPAMI CIEMNOŚCI , A W NIEJ NIE POZNA SIĘ PRAWDY .
GDYBY TAK BYŁO , A TAK NIE BĘDZIE ,TO ZAWALIŁYBY SIĘ ŚCIANY STUDNI I BYLIBYŚMY ZALANI OCEANEM PRAWDY.
NA TO NIE POZWOLI CZŁOWIEK !

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Paź 2011, 17:11 

Hey... Przykro mi to pisać, ale najtrudniej podważać argumenty(to kieruję do Szpaka i Kaji) które nie są na temat. Mam wrażenie, że jest to jakiś bełkot... Pozdrawiam.

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Paź 2011, 18:18 
Awatar użytkownika

Europa napisał(a):
Hey... Przykro mi to pisać, ale najtrudniej podważać argumenty(to kieruję do Szpaka i Kaji) które nie są na temat. Mam wrażenie, że jest to jakiś bełkot... Pozdrawiam.

Nie bardzo rozumiem. Niekonkretne jest też pytanie, na które zresztą nie odpowiadałam. Napisałam jedynie, że poprosiłam o pomoc dominikanów, żeby przybliżyli nam stosunek chrześcijaństwa do innych wiar. Nie byłam na mszy, nie wiem w jakiej roli wystąpił Maharadż, co robił itd. - nie sprecyzowałeś, co konkretnie Ciebie i ludzi zbulwersowało - bo chyba nie sama obecność. :?:
Poza tym chyba właśnie w tym temacie doskonale widać wspomniany relatywizm.
Razi słowo "niezadowoleni" , "a bełkot" nikogo nie razi. Niezależnie czy masz Europa rację, czy nie proszę, żebyś się wyrażał po ludzku. Nie jako administrator ale jako koleżanka, która traktuje Cię - nie jak Majka podopiecznych, tylko poważnie, jak inteligentnego człowieka. i jak już wspomniał Andrzej D. to warto byłoby, żebyśmy byli dla siebie raczej grupą wsparcia, niezależnie od poglądów a nie kolejnym miejscem, gdzie toczy się walka, wyścig szczurów, a jak widać powalczyć można o wszystko - bo jeśli to ma iść w kierunku ringu to ja wysiadam. Rozumiem, że masz wątpliwości - ale krytyka nie wyklucza SZACUNKU !!! Jeśli chcemy przywrócić dawny klimat to od tego trzeba zacząć.
Krótko mówiąc chodzi mi o to by krytyki nie mylić z poniżaniem
Kiedyś hipisi z kwiatami szli na czołgi... teraz z armaty strzelają do gołębi...

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Paź 2011, 12:12 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ???
Szanowny Europo a jak tam moja ulubiona gazeta ?
...czekam, czekam, czekam i doczekać się nie mogą na swoją ulubioną lekturę ;)

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Paź 2011, 13:27 
Awatar użytkownika

Zacytuję tekst Diogeneta z II wieku o chrześcijanach:

"Chrześcijanie nie różnią się od innych ludzi ani miejscem zamieszkania, ani językiem, ani strojem. Nie mają bowiem własnych miast, nie posługują się jakimś niezwykłym dialektem, ich sposób życia nie oznacza się niczym szczególnym. Mieszkają każdy we własnej ojczyźnie, lecz niby obcy przybysze. Podejmują wszystkie obowiązki jak obywatele i znoszą ciężary jak cudzoziemcy. Każda ziemia obca jest im ojczyzną i każda ojczyzna ziemią obcą. Żenią się jak wszyscy i mają dzieci, lecz nie porzucają nowo narodzonych. Wszyscy dzielą jeden stół, lecz nie jedno łoże. Są w ciele, lecz żyją nie według ciała. Przebywają na ziemi, lecz są obywatelami nieba. Słuchają ustalonych praw, własnym życiem zwyciężają prawa. Kochają wszystkich ludzi, a wszyscy ich prześladują. Są potępiani, a skazani na śmierć zyskują życie. Są ubodzy, a wzbogacają wielu. Pogardzają nimi, a oni w pogardzie tej znajdują chwałę. Spotwarzają ich, a są usprawiedliwieni. Ubliżają im, a oni błogosławią. Obrażają ich, a oni okazują wszystkim szacunek. Czynią dobrze, a karani są jak zbrodniarze. Żydzi walczą z nimi jak z obcymi, Hellenowie ich prześladują, a ci, którzy ich nienawidzą, nie umieją powiedzieć, jaka jest przyczyna tej nienawiści. Jednym słowem: czym jest dusza w ciele, tym są w świecie chrześcijanie"

... a może by tak wrócić do korzeni? ... czy jesteśmy gotowi na podjęcie tej trudnej dla nas decyzji?

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Paź 2011, 14:03 
Awatar użytkownika

Bardzo ładnie napisane,jednak pozwolę sobie sprecyzować: wszyscy dzielą jeden stół i właśnie o to mi chodzi - niech to forum będzie takim jednym stołem,azylem - bo gdzie, jak nie tu a nie polem walki, a prześladują niech nas obcy - a nie swoi :P Chyba o to zawsze chodziło hipisom ?
Wzajemny szacunek jest podstawą każdej wspólnoty, a taką jest choćby pielgrzymka :!:

Offline Profil  

PostWysłany: 19 Paź 2011, 10:39 

alicja napisał(a):
... a może by tak wrócić do korzeni? ... czy jesteśmy gotowi na podjęcie tej trudnej dla nas decyzji?

"Bądźcie gotowi"
Nasz Zbawiciel dał to ostrzeżenie, kiedy miał odejść z tego świata, przynajmniej odejść w sposób widoczny. Przewidywał, że upłyną setki lat, zanim powróci. Znał swoje własne zamiary, zamiary Ojca: pozostawić stopniowo świat samemu sobie, odbierać mu stopniowo dowody Jego miłosiernej obecności. Przewidywał zapomnienie, w jakie popadnie u nawet uczniów..., stan świata i Kościoła, jakim go widzimy obecnie, gdzie przez tak długą nieobecność nie wierzy się w Jego powrót.
Dzisiaj szepcze nam miłosiernie do ucha, abyśmy nie zawierzali temu, co widzimy i nie dzielili ogólnej niewiary, aby świat nas nie pociągnął za sobą, ale byśmy „uważali na siebie, czuwali i modlili się” (Łk 21,34.36), oczekujcie Jego przyjścia. To miłosiernie ostrzeżenie powinno zawsze być obecne w naszych myślach, tak bardzo jest dokładne, uroczyste i naglące.
Nasz Pan przewidział swoje pierwsze przyjście, a jednak zaskoczył wszystkich, kiedy przyszedł. Przybędzie w nagły sposób także i drugim razem i zaskoczy ludzi, teraz, kiedy, nie mówiąc ile czasu upłynie przed Jego powrotem, postawił naszą wiarę i miłość na straży czujności... Powinniśmy faktycznie nie tylko wierzyć, ale i oczekiwać; nie tyko kochać, ale i oczekiwać; nie tylko usłuchać, ale i oczekiwać. Oczekiwać na co? Na to wielkie wydarzenie, jakim jest przyjście Chrystusa... Zdaje się, że otrzymaliśmy szczególne zadanie...: większość z nas ma ogólną ideę tego, co oznacza wierzyć, obawiać się, kochać i usłuchać, ale być może mniej rozumiemy co znaczy „oczekiwać”.
Bł. kardynał John Henry Newman (1801-1890), kapłan, założyciel Oratorium w Anglii

Offline Profil  

PostWysłany: 19 Paź 2011, 11:19 
Awatar użytkownika

Herbert napisał(a):
/.../
większość z nas ma ogólną ideę tego, co oznacza wierzyć, obawiać się, kochać i usłuchać, ale być może mniej rozumiemy co znaczy „oczekiwać”./.../

Witaj :D ... to prawda, ta ścieżka jest najsłabiej przez nas poznana, a przecież w oczekiwaniu tkwi sedno naszego chrześcijaństwa; dzięki za zwrócenie na to uwagi :)

Offline Profil  

PostWysłany: 19 Paź 2011, 20:33 

powrócę na chwilę do mojego moralizatorskiego postu
Źle zrozumiałam Kaję. Naświetliła mi ona w mailach kilka spraw... Gdybym wcześniej to wiedziała, nie napisałabym wspomnianego tekstu.
Mnie brakuje (w ogóle, nie tylko na pielgrzymce) dialogu, twórczej krytyki - ale nie mam na myśli zawoalowanych ataków, a już tym bardziej ataków bezpośrednich.
Trudno wypowiadać się na forum, mnie to przerasta... Zawsze wychodzi na coś innego niż miałam na myśli.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości