Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 11:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 450 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: PIEKŁO O ŚWICIE.
PostWysłany: 10 Maj 2012, 04:13 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
##
##
REFLEKSJA DLA PANI LIWKI.

342.

Zastanawiałem się pewnego wtorkowego dnia o godz.15/16 nad refleksjami o numerach 44, 58 , , nie z tego powodu , że mi się chciało , lecz z sytuacji w której się znalazłem.
Będąc w ośrodku [ . . . ] w [ . . . ] , który miał mi pomóc przestać brać NN ...
Mała dygresja.
Nie mogąc sobie poradzić z stworzeniem ; może inaczej.
Będąc bezradnym w zrealizowaniu SAMEMU kwarantanny , a był to najważniejszy punkt strategiczny w pierwszej i ostatniej próbie pożegnania się z NN o której piszę w akcie Egzekucja , zdecydowałem się na pomysł mojej ukochanej siostry - ośrodek bez jakiejkolwiek terapii , tylko kwarantanna. Dlatego byłem tam gdzie byłem i w tej chwili piszę do Ciebie i o Tobie kochane Dzieciątko .
Wracając do temaciku.
A więc , będąc w ośrodku [ . . . ] w [ . . . ] uczestniczyłem , nie bezpośrednio w brutalnej i ohydnej sprawie jaką jest dla mnie zabicie świnki .
POTRAFIĘ ZROZUMIEĆ KLOSZARDA ,
ĆPUNA NA GŁODZIE
ALKOHOLIKA PRZED PADACZKĄ ,
NAWET PSYCHOPATĘ PATRZĄCEGO ZIMNYM I BEZWZGLĘDNYM WZROKIEM JAK LOUISE , NA SWOJĄ OFIARĘ .
POTRAFIĘ ZROZUMIEĆ GŁODNEGO - POWTARZAM - GŁODNEGO HOMITKA ,
POTRAFIĘ ZROZUMIEĆ SIEBIE , GDY BĘDĄC JUŻ BARDZO GŁODNY ZBIERAŁEM NA BAZARZE TO , CO HANDLUJĄCY WYRZUCALI DO KOSZA NA ŚMIECI etc. etc. etc.
NIE POTRAFIĘ JEDNAK ZROZUMIEĆ , DLACZEGO GDY W LESIE JEST BARDZO DUŻO GRZYBÓW MORDUJE SIĘ NIEWINNĄ ŚWINKĘ , ABY TYLKO NASYCIĆ SWOJE WYPACZONE ZMYSŁY .
KOSZMAR.
KOSZMAR ABSURDU.
Na pewno mi zaraz Dzieciątko zada stwierdzające pytanie :
to dlaczego jem mięso ?
Pytanie trudne , może bardzo trudne.
Nie będzie Ciebie satysfakcjonowała odpowiedź ,
że taki układ życia stworzyła cywilizacja Homitków ,
że ja przecież bezpośrednio nie uczestniczę w mordowaniu świnki ,
że nie muszę jeść mięsa , ale jeżeli jest takie danie , to nie mam wyjścia ,
że medycyna mówi o tłuszczach organicznych potrzebnych nam ,
że nie stać mnie na wegetarianizm z przyczyn obiektywnych ,
że czasami można sobie na to pozwolić ,
że nie jestem ortodoksyjnym kolesiem ,
że ksiądz też je mięso , a nasza religia tego nie zabrania ,
że jestem bezradny i nie mogę nic w tej sprawie uczynić , itd. itd. .
Jedyną obroną na Twój zarzut może być tylko enigmatyczna stwierdzająca odpowiedź , że nie chcę być w waszej bajce , a muszę w niej być , może dlatego aby głośno mówić nie.
Zgadzam się opinią , że jedząc mięso uczestniczę w tym ohydnym procederze, ale JEDNOCZEŚNIE zadaję sobie pytanie , czy nie jedząc mięsa, uratuję przed zabiciem chociaż jedną świnkę ?
Sam sobie odpowiem.
Tak .
Uratuję jedną świnkę , gdy ona będzie moją własnością i kółko się zamyka.
Tak jest w cywilizacji Homitków, gdzie zawsze można wszystko sobie wyjaśnić , odpowiedzieć , wytłumaczyć , zaprzeczyć , skrytykować itd. itd.
Ty jako ćpunka w tej bajce , jesteś już w odpowiedniej szufladce , sklasyfikowana , masz swój - powiedzmy - egzystencjalny numer i jeżeli chociaż dwóch Homitków wie o tym , to masz z głowy.
Zapytasz co mam z głowy ?
Z głowy masz - mogące być piękne - SWOJE ŻYCIE !
Jesteśmy jak ta niewinna świnka
i nie mamy nic do powiedzenia , a najsmutniejsze jest to , że nie mamy nic do powiedzenia w najważniejszej dla nas sprawie ;
Jak zakończyć przygodę Narkotykową Nocą ?
Otwiera się przed Tobą brama jakiegoś tam ośrodka terapii narkomanów, wchodzisz , bo nie masz już innego wyjścia i . . .
wychodzisz , być może nie będąc Dzieciątkiem z refleksji o numerze siedemdziesiąt jeden.
Być może nie wrócisz już nigdy do narkotyków ale dla mnie będziesz terapeutyczną zmutowaną socjopatką
do końca swoich dni .
Teraz sobie pomyślisz , że [ ***** ] mi się w mojej główce od NN - jak mówi Louise w akcie Winne są kwiaty - i będziesz czekała na uzasadnienie mojego smutnego stwierdzenia .
Nie doczekasz się.
Nie chcę jednak zostawić Ciebie samotną z tymi kosmicznymi - trochę z akcentem świrka - przemyśleniami . Dlatego też , będąc takim samym konstruktywnym cwaniakiem jak TY , uzasadnienie będzie na poziomie sformułowanego pytania , którego nie słyszałem.
Po słowach ,, bo nie masz już innego ,, napisałem literkę ,, i ,, i postawiłem wielokropek , a nie powinienem.
Tak dla jaj , abyś zakończyła na tym zdaniu czytać ten szalony poradnik.
Wszystkiemu winne są kwiaty , że tacy jesteśmy , a w całej tej sprawie nie jest najważniejsze zamordowanie niewinnej świnki , chociaż jest to dla mnie ohydne zjawisko lecz . . .
i musisz czytać dalej .
Na tym nie koniec smutnego dnia w [ . . . ] w [ . . . ] w tej aferze NIEWINNA ŚWINKA, ponieważ przeżyłem jeszcze DWA MORDERSTWA,
[ Tak bardzo bym chciał , aby NN jeszcze nie pozbawiła Ciebie umiejętności dodawania , a więc jeden plus dwa równa się trzy ] , i to było za dużo jak na jeden dzień.
Po nieskutecznej , słownej obronie świnki przed jej unicestwieniem i otrzymaniu od panów biorących w tym koszmarze udział słownych twórczych epitetów typu [ ***** ] poprosiłem ich oto , aby przegonili dwójkę dzieci , które z zaciekawieniem patrzyły na przygotowanie miejsca do morderstwa.
Ponownie usłyszałem kilka epitetów , i odszedłem . . .
Po drodze spotkałem mamusię tych dzieci i grzecznie poprosiłem o to samo , aby zabrała te niewinne istoty do domu.
Resztę domyśl się sama , a mnie natychmiast przypomniał się film
,, Urodzeni mordercy ,, .
Właśnie tam , gdy Twoje DZIECIĄTKO [ może to będzie nasze dzieciątko] jest bezradne jak motyl przed wielką burzą , niewinne jak mrówka , którą nie chcąc nadepnęła w lesie ,
wrażliwe jak liście Osiki , właśnie tam ,
w tym wtorkowym szarym dniu rodzi się narkoman ,
A LUDZIE ZA TO ODPOWIEDZIALNI MAJĄ TO TOTALNIE W DUPIE.[ Ref. 241 ].
Myślałem , że ten dzień się zakończył na kwestii niewinnych dzieci , lecz źle myślałem. Hippolici [ tak określam pacjentów ] przygotowywali ośrodek do imprezy związanej z rocznicą powstania w / w ośrodka .
Wielkie sprzątanie , malowanie , zabicie świnki , itd .
Ponieważ Hippolitom w malowaniu przeszkadzały gniazda jaskółek , rozwalono i wyrzucono wszystkie do kosza na śmieci .
To już woła o pomstę do siły kosmicznej !
Albo nie .Jak mawia Buddysta Maciuś DIAMENTOWA ŚCIEŻKA , oni nie wiedzą co czynią i być może kiedyś to zrozumieją .
Bardzo smutny synkopowy akcent tego wtorkowego dnia był taki , że któryś tam kolejny będąc w [ . . . ] osiągnąłem w pełni szczyt swojej sześćdziesiątej siódmej emocji , którą nazwałem sobie
NIECHCIANE POCZUCIE BEZRADNOŚCI.

Będąc jednak przygotowanym na branie udziału w filmie Piwowskiego
,, Rejs ,, , bo pobyt we wszystkich ośrodkach typu [ . . . ] jest właśnie moim udziałem w tym filmie , zastosowałem sprzężeniowo - zwrotny odruch warunkowy w postaci posmutnieć , zapomnieć i pograć sobie Bluesy.
Posmutniałem , zapomniałem i pograłem bluesy, ale tylko na chwilowo.

Offline Profil  

PostWysłany: 11 Maj 2012, 13:02 
Awatar użytkownika

343.

Gdy przypominam sobie słowo ,, polska terapia,,
to nie wiem dlaczego zawsze przypomina mi się
wspaniały film Piwowskiego ,, Rejs ,, .

http://www.youtube.com/watch?v=5KLaDzUh ... re=related

Offline Profil  

PostWysłany: 12 Maj 2012, 05:56 
Awatar użytkownika

*344.
Jiddu Krishnamurti - Rozmowy ze sobą .

Piątek , 30 marca 1984 roku.
Był piękny i słoneczny poranek. Wybrałem się na spacer prostą drogą prowadzącą prosto w dół. Na niezwykle błękitnym niebie nie było żadnej chmurki. Słońce grzało przyjemnie , nie było za gorąco. Czułem się wspaniale. Liście lśniły , a powietrze się iskrzyło. Był to naprawdę niezwykły , cudownie piękny poranek. Wysoka góra wznosząca się ponad zielonymi wzgórzami wydawała się niedostępna. Gdy tak szedłem , przepełniony spokojem, nie myśląc zbyt wiele , zobaczyłem leżący liść , mieniący się zielenią i jasną czerwienią , liść jesienny. Jakże był piękny , pełen prostoty w swej śmierci, a zarazem wciąż pełen życia , urody i witalności całego drzewa i lata. Dziwne , lecz nie zwiądł. Przyjrzałem mu się uważnie i dostrzegłem żyłki i łodyżkę oraz jego kształt. Ten liść był całym drzewem. Dlaczego ludzie umierają w takiej nędzy , nieszczęściu , z powodu chorób , po [ przedawkowaniu narkotyku ] , starzy, zgrzybiali , pokurczeni , wstrętni ? Dlaczego nie mogą umrzeć naturalnie , tak pięknie jak ten liść ? Czego nam brakuje? Chociaż mamy tylu lekarzy , medycynę , szpitale , operacje i choć uznajemy życie za udrękę [ choć za przyjemność również ] , zdaje się , że nie potrafimy umierać z godnością , z prostotą , z uśmiechem. Pewnego razu , idąc aleją, usłyszałem za sobą melodyjną pieśń obdarzoną starożytną siłą transkrytu. Zatrzymałem się i rozejrzałem wokół. Najstarszy syn, nagi do pasa , niósł dzban z terakoty , w którym płonął ogień. Dwóch mężczyzn niosło jego zmarłego ojca , przykrytego białą płachtą , wszyscy śpiewali. Znałem tę pieśń i o mało do nich nie przyłączyłem się. Minęli mnie , a ja podążyłem za nimi. Szli drogą , śpiewając , a najstarszy syn płakał. Nieśli jego ojca na plażę , gdzie przygotowywano już duży stos drewna. Ułożyli jego ciało na szczycie i wzniecili ogień.
Wszystko było tak naturalne , tak niezwykle proste. Nie było kwiatów , nie było karawanu , nie było czarnych powozów zaprzężonych w czarne konie. Wszystko było spokojne i dostojne. A ja patrzyłem na ten liść i na tysiące liści tego drzewa. Zima oderwała liść od matki i rzuciła na ścieżkę , gdzie mógłby teraz całkowicie uschnąć , zmarnieć , zostać porwanym przez wiatry i zaginąć. Jeżeli się uczy dzieci matematyki , pisania i czytania , całego tego przyswajania wiedzy, powinno się też uczyć je dostojeństwa śmierci traktowanej nie jako straszne nieszczęście , któremu ewentualnie trzeba się będzie stawiać czoła .
Uczyć dzieci , że to przynależy do codzienności , tak jak przyglądanie się błękitowi nieba czy konikowi polnemu . To uczenie się śmierci , jest jak wyrzynanie się zębów i inne uciążliwości dzieciństwa.
Dzieci są niesłychanie ciekawe. Jeżeli dostrzega się naturę śmierci , wówczas nie trzeba wyjaśniać , że wszystko umiera , że z prochu powstałeś i w proch się obrócisz.
Wówczas śmierć objaśnia się dzieciom bez cienia strachu , co sprawia , że czują one - nie pod koniec życia , gdy ma się pięćdziesiąt , sześćdziesiąt lub dziewięćdziesiąt lat - iż życie i umieranie jest jednością , że śmierć jest jak ten liść . Spójrzmy na starych mężczyzn i stare kobiety. Jakże niedołężnie , nieszczęśliwie i brzydko wyglądają , jacy są zagubieni. Czy nie dzieje się to dlatego , że w rzeczywistości nie rozumieją oni ani życia , ani śmierci ? Przeżyli już swoje życie , zmarnowali je na ustawiczne konflikty , które rozwijały ich ,, JA ,, , ich ,, EGO ,, . Dni upływają nam na nieustannym zmaganiu się z różnymi konfliktami , nieszczęściami , na zabawie i przyjemnościach ,na piciu , braniu narkotyków , łóżkowego zaliczania niewinnych małolatek , paleniu papierosów , przesiadywaniu do późna w nocy, a przede wszystkim na pracy , pracy i jeszcze raz pracy. A pod koniec swojego życia człowiek staje nagle twarzą w twarz ze zjawiskiem zwanym śmiercią i jest nią przerażony. Uważa się , że zawsze może je zrozumieć , może je głęboko odczuć.
Dziecku kierującemu się ciekawością można pomóc zrozumieć śmierć , mówiąc , że nie jest to po prostu wyniszczenie ciała przez choroby , podeszły wiek , czy jakiś wypadek , lecz , że każdego dnia wraz z jego końcem kończy się jego życie.
Nie ma zmartwychwstania - jest to przesąd , dogmat. Wszystko na tej przepięknej ziemi żyje , umiera , rodzi się i odchodzi.
By uchwycić ten całościowy proces życia , potrzeba rozumu.
Nie rozumu myślącego , książek , [ to nie jest książka ] wiedzy lecz wrażliwego , kochającego i współczującego rozumu . Można być pewnym , że jeżeli nauczyciel rozumie znaczenie śmierci , jej dostojeństwo, niezwykłą prostotę umierania , rozumie ją nie intelektualnie , lecz dogłębnie , wówczas będzie w stanie przekazać uczniowi lub dziecku. Będzie potrafił powiedzieć , że umierania , że końca który jest czymś nieuniknionym , nie należy się obawiać, gdyż jest elementem życia , stanowi z nim jedność.
Zatem uczeń lub dziecko , dorastając , nigdy, nie będzie lękać się do końca. Jakże straszne byłoby , gdyby wszyscy ludzie , którzy żyli przed nami , wszystkie przeszłe pokolenia wciąż żyły na ziemi. Początek nie jest końcem. Chciałbym pomóc - nie , jest to złe słowo - chciałbym w swoich moich naukach przedstawić śmierć jako pewien rodzaj realności , jako coś aktualnego.
Chciałbym powiedzieć nie komuś umierającemu , lecz każdemu z was , bez względu na to , czy jest młody , czy stary , że śmierć jest czymś nieuchronnym, z czym wszyscy będziemy musieli stanąć twarzą w twarz.
Nie ma ona nic wspólnego ze łzami , samotnością , rozdzieleniem z bliskimi. Jakże łatwo zabijamy , nie tylko zwierzęta , by zyskać pożywienie. Powszechnie zabijamy również bez potrzeby, jedynie dla rozrywki , nazywając to sportem - zabijamy sarny ponieważ jest sezon łowiecki.
Zabicie sarny jest jak zabicie sąsiada. Zabijacie zwierzęta , ponieważ utraciliście kontakt z naturą , ze wszystkimi istotami żyjącymi na naszej ziemi. Zabijacie , tocząc wojny z powodu wielu romantycznych , nacjonalistycznych i politycznych przekonań. W imię Boga zabijaliście ludzi. Przemoc i zabijanie idą ze sobą w parze. Gdy tak patrzyłem na ten martwy liść w całej jego krasie, dogłębnie pojąłem , uświadomiłem sobie , czym jest moja własna śmierć. Uświadomiłem sobie całą śmierć , nie tylko jej koniec lecz także i początek. Śmierć nie jest niczym przerażającym , czymś , czego należało uniknąć , co należy odsuwać od siebie . Jest raczej czymś , z czym trzeba obcować każdego dnia. Z takiego rozumienia śmierci rodzi się poczucie nieskończoności.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Maj 2012, 06:35 
Awatar użytkownika

345.
Thomas Traherne * Centuries of Meditation , II . 30.

Miłość może cierpliwie znosić i Miłość może przebaczać... ale Miłość nigdy nie może pogodzić się z niemiłym przedmiotem ... Dlatego Bóg nigdy nie może pogodzić się z twoim grzechem , ponieważ grzech sam w sobie nie jest zdolny się odmienić , ale może pogodzić się z twoją osobą , ponieważ można ją odnowić.

Offline Profil  

PostWysłany: 14 Maj 2012, 04:10 
Awatar użytkownika

346.

Pokora .
W dawnej Polsce [ gł. na Śląsku ] obrzęd publiczny upokorzenia się przestępcy wobec poszkodowanych [ gł. zabójcy ]. Zanikł pod koniec piętnastego wieku i został reaktywowany w - dokładnie nie pamiętam - w 1982 roku w [ . . . ] gdy spokojnie sobie spędzałem chwile z Ś.P. Markiem K. w malutkiej wiosce zwanej przez Homitków [ . . . ] pod Warszawą.
Pokora obok informacji zwrotnych , to jakby drugi najważniejszy punkt strategii w terapii narkomanów prawie w każdym ośrodku [ . . . ] .Może troszeczkę rozumiem tzw. informację zwrotną [ REF. 54 ] gdy wypiłbym pięć dobrych i tanich piwek w Pubie Stereo Krogs , lecz wymuszanie w postawie na baczność i w emocjach na rozkaz, bycie pokornym w stosunku do wszystkiego i wszystkich , równoznaczne jest dla mnie z bzykaniem osobowości. Może dlatego , że nie zgadzałem się na bzykanie osobowości , tkwię już w undergroundzie trzydzieści dwa lata . Dzisiaj się do tego przyznaję, a więc chyba w końcu stałem się pokornym kolesiem ?

Offline Profil  

PostWysłany: 15 Maj 2012, 05:22 
Awatar użytkownika

347.

Kiedyś ci wierzyłem
światłem byłeś mi
gwiazdą, która poprzez mroki wiodła mnie
źródłem prawdy byłeś dla mnie Ty

kiedyś ci wierzyłem,
że mi szansę dasz
tylko jedną szansę i ostatnią już
z wyżyn swoich na mnie, na nas spójrz

chciałem mieć jak inni
z dala wielkich spraw
małe życie, małe szczęście, małe sny
a mam wielki smutek ból i łzy

kiedyś w to wierzyłem,
że Ty kochasz świat,
że to co się z nami dziej tu
służy wielkim celom, że ma sens

rodzą się miliony
dzieci Twych bez szans
rodzą się pod dachem nieba, w którym Ty
ponoć szczerozłoty tron swój masz

Powiedz mi mój Boże
powiedz Ojcze nasz
czyją cenę cierpień płacę życiem mym
powiedz czemu dzwigać mam Twój krzyż .

http://www.youtube.com/watch?v=J2NDpO_3N4o

postscriptum.
gdy pisałem tą książkę ( to było chyba w 2000 roku )nie miałem jeszcze internetu .mało ludzi jeszcze go miało .teraz to jest wygoda.pstryk i masz utworek .pozytywna sprawa ...
pstryk i mogę zabić ciebie słowem -to negatywna sprawa.

Offline Profil  

PostWysłany: 16 Maj 2012, 04:13 
Awatar użytkownika

348.

Każde Twoje zwycięstwo zawsze będzie związane z jakąś stratą .
Niekoniecznie z Twoją stratą.

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Maj 2012, 04:50 
Awatar użytkownika

349.

Na początku zawsze jest ciemność i być może szukając jasności ,
rozpoczęłaś podróż w Narkotykową Noc wchodząc ponownie w ciemność ?

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Maj 2012, 05:30 
Awatar użytkownika

*350.

Nie myśl sobie , że ja mam rację.
Nie myśl sobie , że to co powiedział Twój życiowy autorytet jest prawdą.
Nie myśl sobie , że Ty wszystko już rozumiesz.
Nie myśl sobie , że Ziutek lub Miecio mogą być tą Twoją wielką miłością.
Nie myśl sobie , że dzisiaj ostatni raz pukniesz.
Nie myśl sobie , że nie masz nic już do stracenia.
Nie myśl sobie , że życie masz już za swoimi plecami.
Wszystko jest niepewne , a jedyną pewnością jest to , że pewnego wtorkowego dnia, o pewnej godz. tj. 15 / 16 w pewnym miesiącu , który pewnie ustalił LOS UPIÓR , na pewno odjedziesz w kosmos.
Napiszemy ten truizm krócej.
Jedyną pewną rzeczą dla Ciebie jest Twoja głupia śmierć.

Offline Profil  

PostWysłany: 19 Maj 2012, 05:37 
Awatar użytkownika

refleksja dla pani liwki.

*351.

Gdy bierzemy NN dożylnie nasz umysł , który już nie jest naszym umysłem , nie znosi niepewności , a więc w myśleniu chodzi utartymi drogami , uważając je za najbardziej bezpieczne .
Zgubą [ tylko dla nas będących w NN ] jest to , że umysł , który się zabezpiecza , nigdy nie uwolni się od nałogu. Zapamiętaj. Zabezpieczeniem dla niego może być także mój lub Twój pobyt w jakimś zmutowanym ośrodku terapii.
Myślę , że jednym ze sposobów uwolnienia się od NN jest życie w niepewności, co nie znaczy , iż możesz skończyć swoje piękne i zarazem tragiczne życie w szpitalu psychiatrycznym lub w Monarze.
Umysł , który się nie zabezpiecza , a więc w tedy gdy niczego nie jesteś pewna, wciąż bada i odkrywa od nowa , który umiera codziennie dla wszystkiego co przeżył i posiadł , i który jest w ciągłym stanie niewiedzy - tylko taki umysł może się uwolnić się od nałogu .Tego nie daje żadna terapia -wręcz odwrotnie.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 450 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości