Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 09:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: KRYTYKA SYSTEMU
PostWysłany: 05 Lut 2011, 10:32 

Alicjo, nie wiem, czy wiesz o co się sprzeczamy. Ponieważ Herbert w pewnym momencie zmienił temat i musiałem na jego zarzuty odpowiedzieć, ale nie chciałem na ten temat dyskutować. Wszystko poszło innym torem.
A zatem, o co mi chodziło zamieszczając zdjęcie z podpisem „Teorie spiskowe…” Po prostu potraktowałem to częściowo jako humor, a częściowo jako sprzeciw wobec tzw. poprawności politycznej, której pierwsze przykazanie brzmi: O Żydach nie mówimy nic, a jeżeli już, to tylko dobrze. A dla mnie jest to taki sam naród, jak każdy inny. Są w nim ludzie wspaniali, ale także jak w każdym innym są też i przestępcy.
Nie podoba mi się to, że nas Polaków za to, że ratowaliśmy Żydów jako jedyni z narażeniem życia swojego i naszych rodzin, dziś jesteśmy pomawiani o organizowanie „Polskich Obozów Zagłady Żydów” i to jesteśmy pomawiani zarówno przez Żydów, jak i przez Niemców i nawet zabrania nam się bronić, bo kiedy się bronimy, wówczas nazywają nas antysemitami. Natomiast Niemców się wybiela mówiąc, że to nie Niemcy mordowali Żydów, ale jacyś „naziści” czyli tyle co kosmici, czy jacyś marsjanie. Natomiast pisząc że nie chcę na te tematy pisać, bo się boję, to nie chodziło mi o banie się o własną skórę. A tu od razu cytaty, że w miłości nie ma lęku...

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lut 2011, 10:52 
Awatar użytkownika

SPORY ...

Według mnie, mają one sens, gdy są wynikiem szczerej intencji szukania PRAWDY. Ani Ciebie, ani też Herberta nie podejrzewam o złe intencje, ale patrząc na Was, czasem mam wrażenie, że patrzę na "walkę kogutów". Czy ona jest dobra, czy nie - nie mnie oceniać. Natomiast, gdy czasami "pióra lecą", to ja jako "kurka" nieco kulę się w sobie i czekam na ostateczny wynik i marzę, by za dużo krwi nie ubyło.

PS

Wcale przy tym nie chcę powiedzieć, byście zaprzestali "tej walki", która nadaje swoisty koloryt na tym forum, ale żal by było, gdyby WAS OBU NIE BYŁO. ;)

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lut 2011, 10:55 

Piszesz: "ratowaliśmy Żydów jako jedyni z narażeniem życia swojego i naszych rodzin".
Kto "my" - Ty? Z całym szacunkiem - mów o sobie. Bohaterstwo i świętość to zawsze rzecz indywidualna, takich zasług nie można przenieść.
Może nie mam takiego poczucia "humoru" jak Ty. Nie w tym temacie, i nie jako Niemiec.
Proszę więc o wyrejestrowanie mnie z tego forum.

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lut 2011, 11:04 
Awatar użytkownika

Herbert napisał(a):
/.../

HERBERCIE! ALEŚ TY W GORĄCEJ WODZIE KĄPANY! A dlaczego chcesz się z forum wyrejestrować, jeżeli w tym momencie tylko jeden człowiek ci nacisnął na odcisk?

JA TEGO NIE CHCĘ! - A Ty zrobisz według własnej woli, ale... policz wpierw do 10, a może nawet do 1000, jak będzie trzeba. ;)

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lut 2011, 18:44 

Herbert, nie wiem, dlaczego uważasz, że jako Polak nie mam prawa utożsamiać się z dziejami Polskiego narodu. Przecież pomimo, że kilka pokoleń urodziło się już po wojnie, to dziś Żydzi również od powojennych pokoleń, a może przede wszystkim, dopominają się odszkodowania w wys. 65 mld $ za mienie utracone. To znaczy że ja, jako podatnik, który sam boryka się z utrzymaniem rodziny, powinienem chętnie odjąć jedzenie od ust swoim dzieciom po to, żeby w formie podatku dać pieniądze żydowskim bankierom, a Ty chciałbyś, abym ja nie miał prawa utożsamiać się z szlachetnymi, heroicznymi czynami Polaków, jako narodu. Gdyby nie napaść Niemców na Polskę w 1939r, nie mielibyśmy pięcioletniej okupacji, a następnie prawie 50-cio letniej niewoli sowieckiej, przez co Polska jest cofnięta cywilizacyjnie, a Żydów, których poprzez stulecia przygarnialiśmy podczas, gdy cała Europa dokonywała ich pogromów, to oni teraz wymuszają na Polsce tak straszne odszkodowania, które im się nie należą. I powiedzieli, że jak im nie wypłacimy, to nas upokorzą na arenie międzynarodowej. Prawda jest taka, że nie my na nich napadamy, ale oni na nas i to jako silniejsi. Ostatnio premier Donald Tusk obiecał im w Ameryce i w Izraelu, że Polska im to wypłaci.
Szczegóły na ten temat znajdziesz w książce Normana Finkelsteina "Przedsiębiorstwo Holocaust". Jest to wspaniały Żyd, którego Polska powinna odznaczyć najwyższym odznaczeniem Orła Białego. Spójrz, oto zamieszczam jego fotografię, aby każy dy wiedział, że są wspaniali, cudowni, wielcy Żydzi i wielcy przyjaciele Polski. Innych wspaniałych Żydów podczas swych prelekcji ciągle przywołuje prof. Jerzy Robert Nowak.
Image
Prof. Norman Finkelstein, autor książki "Przedsiębiorstwo Holocaust"
NIECH BÓG MU BŁOGOSŁAWI

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lut 2011, 18:51 
Awatar użytkownika

baj, baj... to nie moja bajka :( miałam nadzieję, że inaczej będzie ...

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lut 2011, 19:41 

Bajki należy szukać w temacie "Z DYSTANSU", a tu jest twarda rzeczywistość.

Offline Profil  

PostWysłany: 07 Lut 2011, 17:06 
Administrator
Awatar użytkownika

Herbert napisał(a):
Piszesz: "ratowaliśmy Żydów jako jedyni z narażeniem życia swojego i naszych rodzin".
Kto "my" - Ty? Z całym szacunkiem - mów o sobie. Bohaterstwo i świętość to zawsze rzecz indywidualna, takich zasług nie można przenieść.
Może nie mam takiego poczucia "humoru" jak Ty. Nie w tym temacie, i nie jako Niemiec.

Herbercie jak ktoś przychodzi na pielgrzymkę, albo zlot to nie jest pytany czy jest Niemcem, Żydem, Arabem czy kimkolwiek. Na tym forum tak samo. Jan ma poglądy jakie ma, szkoda, że je wyraża obrazkami na poziomie, który może faktycznie razić.
Był kiedyś nawet na pielgrzymce redaktor, który " z ukrycia" napisał o niej artykuł właśnie z perspektywy Żyda, bo tak się podpisał pod artykułem. Nie opisał pielgrzymki szczególnie negatywnie ani pozytywnie. Konkluzja była taka, że z antysemityzmem się nie spotkał, choć dodał, że gdyby się ujawnił, to pewnie by się spotkał. Chwalił kuchnie goszczących go gospodyń :P Niestety nie mam czasu by Ci go odnaleźć ponieważ pomagam Szpakowi przygotować coś w rodzaju reportażu z wyprawy do Indii.
Mam nadzieję, że wynagrodzi Ci on dyskomfort związany z obrazkami Jasia i czasem jeszcze nas odwiedzisz. :P
Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale nie jestem w stanie dyżurować tu non stop. pozdrawiam

Offline Profil  

PostWysłany: 07 Lut 2011, 19:53 

Guru, mam coś na temat. Myślę, że to co chcę zaproponować w jakiś sposób koresponduje z Twoim tematem. Tytuł tego filmiku być może jest trochę mylny, bo nie chodzi tu o katastrofę w Smoleńsku, ale o pewne rzeczy globalne. dotyczące zmiany klimatu na świecie, którymi niestety kierują ludzie. Kto chce się dowiedzieć o co chodzi, to niech obejrzy tę propozycję. Sprawa jest o tyle poważna, że ma to wpływ na nasze zdrowie. W gruncie chodzi o zmniejszenie populacji ludności na świecie.
http://www.youtube.com/watch?v=nA-NpVj2tUg

Offline Profil  

PostWysłany: 11 Lut 2011, 17:51 
Administrator
Awatar użytkownika

Janie oglądałam o Tobie film na TV TRWAM ale nie od początku. :P
Jesteś z niego zadowolony?

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości