z bajki o poprzecznej belce . ,, chodzi mrówka po kuli i już życia traci sens zadamy za mrówkę pytanie i odpowiemy też ,, .
z mojej książki ,, PORADNIK DLA ... ,, . 117. Kochanemu Ś.P. Braciszkowi.
Było zimne , deszczowe i szare popołudnie. Był to dzień powrotu do domu z długiego , trwającego trzy miesiące autostopu. Nagle krzyknąłem do brata : -Co oni robią ? . . . i za kilka sekund było po wszystkim. Trzymając się za ręce , jakaś para biegła do tramwaju na czerwonym świetle i wpadli wprost na jadącą ciężarówkę z przyczepą. Kobieta wyprzedzała mężczyznę o jeden krok i wpadła w przerwę między samochodem , a tą dodatkową przyczepą. Odwróciłem się plecami i usłyszałem zimny , głuchy dźwięk. Tak jakby ,, płaski mlask ,, .Odwróciłem się ponownie. Zobaczyłem lot kobiety , która odbiła się od przyczepy i upadła na środek drugiego pasa jezdni. Zbiegli się ludzie , a mnie chciało się wymiotować. Brat poszedł zobaczyć z bliska śmierć ! Za chwilę wrócił , był blady i w oczach miał łzy. -Wiesz - powiedział - ona już nie żyje , a ten facet ciągnie ją za rękę i mówi , że ma wstać. Ta krew zmieszana z deszczem i błotem. Koszmar. Zgasło młode życie. Piętnaście sekund za wcześnie przyszli na miejsce swojej wyroczni. Kilka sekund i gaśnie życie. Za szybko biegli po śmierć . . . My także za szybko biegniemy. AUT.
MNIEMAMY , ŻE NASZE ŻYCIE JEST ZAWSZE TERAZ , A UMIERANIE NAS W ODLEGŁYM CZASIE . NIGDY JEDNAK NIE PODDALIŚMY W WĄTPLIWOŚĆ , CZY TA WALKA O CODZIENNE ŻYCIE JEST W OGÓLE ŻYCIEM . CHCEMY POZNAĆ PRAWDĘ O REINKARNACJI , PRAGNIEMY DOWODÓW ISTNIENIA DUSZY PO ŚMIERCI , NASŁUCHUJEMY , CO MÓWIĄ JASNOWIDZĄCY I JAKIE SĄ WYNIKI BADAŃ PSYCHOLOGICZNYCH . ALE NIGDY NIE PYTAMY , JAK NALEŻY ŻYĆ , ŻYĆ CODZIENNIE Z RADOŚCIĄ , Z ZACHWYTEM , PIĘKNIE . . ZAAKCEPTOWALIŚMY ŻYCIE TAKIM , JAKIM JEST , Z CAŁĄ JEGO UDRĘKĄ I ROZPACZĄ , PRZYZWYCZAILIŚMY SIĘ DO NIEGO I MYŚLIMY O ŚMIERCI JAKO O RZECZY , KTÓREJ NALEŻY STARANNIE UNIKAĆ . ZDAJEMY JEDNAK TAKŻE SOBIE SPRAWĘ , ŻE PEWNEGO DNIA ZAPUKA DO NASZYCH DRZWI LOS UPIÓR I POWIE NAM : - już czas człowieku. ODDALAMY TĄ MYŚL , WIEDZĄC , ŻE JEST TO PRAWIDŁOWOŚĆ NASZEJ EGZYSTENCJI , LECZ CAŁY CZAS NIE ZGADZAMY SIĘ , ŻE W NASZYM ŻYCIU PRZEŻYWAMY DRAMATY , UPADKI , UPOKORZENIA I BÓL . JAKĄ ROLĘ ODGRYWA W TYM WSZYSTKIM BÓG ? JEŚLI BÓG NIE POWODUJE , ŻE ZŁE RZECZY ZDARZAJĄ SIĘ DOBRYM LUDZIOM , JEŚLI TEMU NIE MOŻE ZAPOBIEC , TO JAKI Z NIEGO POŻYTEK ? ZAWSZE PEWNE FAKTY STWIERDZAŁA DWOMA SŁOWAMI : no , tak , ŚLICZNA I TWÓRCZA MAŁOTKA Z KTÓRĄ JAKIŚ OKRES PRZEBYWAŁEM . JA TAK SAMO STWIERDZĘ DZISIAJ : no tak. NO , TAK . PRZEDE WSZYSTKIM BÓG STWORZYŁ ŚWIAT , W KTÓRYM DZIEJE SIĘ ZNACZNIE WIĘCEJ DOBRYCH RZECZY NIŻ ZŁYCH . KATASTROFY ,TSUNAMI I CHMURA RADIOAKTYWNA NAD JAPONIĄ PORUSZAJĄ NAS TAK GŁĘBOKO NIE TYLKO DLATEGO , ŻE SĄ BOLESNE , ALE DLATEGO , ŻE SĄ WYJĄTKOWE . WIĘKSZOŚĆ LUDZI BUDZI SIĘ JEDNAK CODZIENNIE I CZUJE SIĘ DOBRZE . WIĘKSZOŚĆ CHORÓB JEST ULECZALNA . WIĘKSZOŚĆ DZIECI WRACA BEZPIECZNIE DO DOMÓW PO ZABAWIE NA PODWÓRKU . ZAWSZE KILKU ĆPUNÓW WYCOFA SIĘ Z NARKOTYKOWEJ DROGI . ( jestem bardzo krytycznie ustosunkowany do terapii osób uzależnionych od środków psychoaktywnych w polsce ,dlatego napisałem ,, kilka ,, ) WIĘKSZOŚĆ SAMOLOTÓW BEZPIECZNIE STARTUJE I LĄDUJE . WYPADEK DROGOWY , NAPAD RABUNKOWY , NIEULECZALNY RAK SĄ WYJĄTKAMI , KTÓRE ROZBIJAJĄ NASZE ŻYCIE . ZRANIONEMU PRZEZ ŻYCIE CZŁOWIEKOWI TRUDNO O TYM PAMIĘTAĆ . STOJĄC BARDZO BLISKO OLBRZYMIEGO OBIEKTU ,WIDZI SIĘ TYLKO TEN OBIEKT . DOPIERO COFNIĘCIE SIĘ O KILKA KROKÓW UMOŻLIWIA DOSTRZEŻENIE CZEGOŚ POZA NIM . CZŁOWIEK POGRĄŻONY TRAGEDIĄ WIDZI I CZUJE TYLKO NIESZCZĘŚCIE , DOPIERO CZAS I DYSTANS POZWALAJĄ NA UMIEJSCOWIENIE TRAGEDII W KONTEKŚCIE CAŁEGO ŻYCIA I ŚWIATA . NIE ŻYJMY DRAMATAMI I ŚMIERCIĄ , LECZ ŻYJMY ŻYCIEM ,TAKIM JAKIE ONO JEST W TEJ CHWILI . WARTO CHWALIĆ BOGA ZA STWORZENIE ŚWIATA ZASADNICZO DOBREGO I NADAJĄCEGO SIĘ DO ŻYCIA . WARTO TEŻ SIĘ POMODLIĆ , BO MODLITWA NP. W ŻAŁOBIE PRZYPOMINA CZŁOWIEKOWI O WSZYSTKIM CO DOBRE I DLA CZEGO WARTO ŻYĆ ; NIE ,, dlaczego ,, LECZ ,, dla czego ,, . ISTNIEJE ZASADNICZA RÓŻNICA MIĘDZY ZAPRZECZENIEM TRAGEDII PRZEZ UPARTE TWIERDZENIE , ŻE WŁAŚCIWIE DOBRZE SIĘ STAŁO , I OCENIANIEM TRAGEDII W KONTEKŚCIE CAŁEGO ŻYCIA , PRZEZ KIEROWANIE WZROKU I MYŚLI NA TO , CO WZBOGACA , A NIE WYŁĄCZNIE NA TO , CO SIĘ UTRACIŁO .
|