Ostatnia wizyta: Obecny czas: 21 Gru 2024, 17:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 66  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Czy wierzysz w MIŁOŚĆ?
PostWysłany: 25 Lip 2015, 10:13 
Awatar użytkownika

Łaskę otrzymujemy w każdym Sakramencie, w modlitwie, poprzez drugiego człowieka, który nie zawsze nam pasuje, w doświadczeniach radosnych i smutnych ... i tych, w których nie widzimy żadnego sensu, bo nasze oczy i uszy są niejako "na uwięzi".

Nie zawsze emocje są dobrymi doradcami. Czasem trzeba ją przyjąć rozumem ... wiedząc, że tak po prostu jest.

Offline Profil  

PostWysłany: 27 Lip 2015, 08:34 
Awatar użytkownika

Sekunda natchnienia z nieba ...

Przyszła jak Anioł zwiastujący Dobrą Nowinę, że można być z Bogiem nie odczuwając Jego obecności we własnym sercu. Przyszła wczoraj wieczorem, gdy byłam całkowicie bezradna wobec doświadczenia Kasi. Dlatego napisałam do niej ...

"Nie mam odpowiedzi na pytanie, dlaczego są ludzie, którzy nie odczuwają łaski w swoim życiu. Myślę jednak, że niekoniecznie musi tu być jakaś wina człowieka. "

/więcej na blogu, zapraszam/

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Lip 2015, 09:13 
Awatar użytkownika

Człowiek nie ma często wpływu na budowanie własnej rzeczywistości - fakt. Dla Boga jednak nie ma rzeczy niemożliwych!. On potrafi wyprowadzić człowieka z otchłani, ale ... siłą On tego nie zrobi!!! Potrzebuje naszego przyzwolenia, choćby cienia woli, choćby mrugnięcia powiekami, gdy usta zamilkły. Jemu nie przeszkadzają nasze słabości, brak wiary itd. Jedyną przeszkodą jest nasza WOLNA WOLA. Nie złamie On tego daru ... woli sam się dać zabić ... ile razy musimy sobie o tym przypominać?

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Lip 2015, 09:05 
Awatar użytkownika

KSIĘGA ŻYCIA

Nasze życie podobne jest trochę do pisania książki. Kiedyś usłyszałam powiedzenie, że jedynie Bóg potrafi pisać prosto nawet na najbardziej zakręconych liniach ludzkiego losu. Nam zaś przypadło w udziale stawiać literki w różnych kierunkach. Stąd raz jesteśmy pod wozem, raz na wozie. Gdy jesteśmy poobijani trudno się czasem połapać w tym wszystkim. Nigdy jednak nie jest tak, że nasze miejsce na wozie jest zajęte. Ono zawsze na nas czeka !

Offline Profil  

PostWysłany: 01 Sie 2015, 10:27 
Awatar użytkownika

Gdy byłam we Włoszech w ramach programu Comenius zaproszono nas do pięknej barokowej świątyni na warsztaty. Była bardzo podobna do mojego poprzedniego kościoła parafialnego. Gdy zobaczyłam, jak pewna paniusia siada przy ołtarzu jak przy stole barmana nie wytrzymałam. Wzięłam gitarę i po polsku zaśpiewałam psalm chwalący Boga w jego świątyni. Zrozumiały mnie tylko nasze panie ... inni potraktowali mój wyczyn jako dzielenie się własnym doświadczeniem muzycznym /program był związany z edukacją muzyczną/ i za ten "spontaniczny koncert" otrzymałam gromkie brawa. A była tam licznie zgromadzona liczna młodzież włoska i przedstawiciele 5 państw z projektu. /z Turcji, Włoch, Walii, Rumunii i Polski/.

Mam zdjęcia z tego wydarzenia ... nie ukrywam ... poniosło mnie zdrowo. Paradoks jednak w tym, że dzięki temu spotkaniu na trwałe wyryła się w mym sercu prawda ...

ŻE KOŚCIÓŁ JEST TAM, GDZIE JEST CHRYSTUS!!!

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Sie 2015, 12:34 
Awatar użytkownika

Nie zwsze jesteśmy w stanie być fizycznie z osobami, z którymi pragnęlibyśmy być. Czy zatem jest inna możliwość BYCIA?

TRUDNE SYTUACJE ...

Są sytuacje, w których przebywanie w komunii z Jezusem Eucharystycznym jest niemożliwe.
Czy to oznacza, że pozbawieni jesteśmy całkowicie trwania w Jego obecności?

NA POCZĄTEK ...

Komunia święta duchowa to rodzaj modlitwy katolików, mającej na celu "pielęgnowanie w duszy stałego pragnienia Sakramentu Eucharystii". Była stosowana przez wielu świętych i innych mistrzów życia duchowego. Tradycja jej stosowania pochodzi od Soboru Trydenckiego.

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Sie 2015, 20:54 
Awatar użytkownika

WCIELENIE ... W CIAŁO LUDZKIE

Czasami tak sobie rozmyślam, że tylko ze względu na człowieka Jezus przyjął ciało ludzkie, które potrzebuje obecności poprzez dotyk, aby uwierzyć Miłości. Dużo ryzykował ... człowiek bez miłości nie potrafi dotykać delikatnie. Jego ręce nie są otwarte, lecz gotowe do obrony...

Jak dużo potrzeba mieć w sobie miłości, by nie oddać, lecz przytulić?

WCIELENIE ... W CIAŁO EUCHARYSTYCZNE

Wielka Tajemnica dotyku Boga ...

Co zrobić, by stał się on dla mnie żywym doświadczniem spotkania z Miłością?

Offline Profil  

PostWysłany: 11 Sie 2015, 21:54 
Awatar użytkownika

OPARY BOŻEGO POKOJU ...

Nie wiem, czy mają zapach? Choć wiem, że czasem pachną intensywnie. Są jak tlen - gaz, który nie pachnie, nie widać go, a jest go najwięcej. Jedni oddychają nim świadomie inni całkowicie bez świadomości. Nie ma jednak ani jednego człowieka na ziemi, który mógłby się bez niego obejść. Może tej prawdy doświadczyć człowiek, który na małą chwilkę został całkowicie jego pozbawiony.

OSMOGENEZA

Zapachowy dar Ducha Świętego. Najbardziej znanym i spektakularnym przykładem osmogenezy są fiołki i zapach Ojca Pio. Święta Teresa od Dzieciątka Jezus i Najświętszego Oblicza pachniała różami. U Św. Ludwiny z Schiedam gdy pojawiły się stygmaty korzenny aromat ustąpił miejsca woni kwiatów: róż, lilii i fiołków.

Dlaczego o tym piszę ...

Bo może gdyby w każdym miejscu Duchowi Świętemu towarzyszył ten charyzmat byłoby łatwiej uwierzyć w Bożą Miłość? A może wcale nie, gdyż tak byśmy się do niego przyzwyczaili, że nie robiłby na nas większego wrażenia.

Offline Profil  

PostWysłany: 12 Sie 2015, 12:21 
Awatar użytkownika

Myślę, że w dzisiejszych czasach Bóg mówi jeszcze głośniej, jeszcze wyraźniej i jeszcze bardziej namacalnie. Tylko nasze uszy są bardziej głuche i oczy bardziej ślepe i w tym tkwi problem. Nafaszerowaliśmy nasz umysł tosycznymi nowinkami i mamy narkotyczne wizje Pana Boga. Detoksyzacja naszego ducha jest wtedy bardzo bolesna i długa, ale bez niej nie da rady usłyszeć głosu Boga.

Ile lat potrzebujemy się z nich oczyścić, by się poczuć naprawdę wolnymi dziećmi Boga?

Offline Profil  

PostWysłany: 16 Sie 2015, 15:08 
Awatar użytkownika

Zastanawiam się na ile osoby, z którymi nie bardzo się dogadujemy postrzegają nasze słowa "po swojemu". I w ogóle ... skąd ta różnica postrzegania? Doświadczenia osobiste z pewnością zaciemniają intencje rozmówcy. Utrata zaufania, gniew, bunt ... i jeszcze nie wiadomo co. Potem temperament, wykształcenie, wrażliwość, emocjonalność ...

DIALOG

To jakby bieg przez płotki. I to jeszcze długodystansowy i płotki o różnej wysokości nierówno ułożone.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 66  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości