Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 11:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 114 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: KATHARSIS
PostWysłany: 13 Lip 2011, 16:03 

[quote="puniek"]WIESZ LIWKA.
TERAZ BĘDZIESZ WIEDZIAŁA.
ZABRONIONE JEST W OŚRODKACH CZYTANIE MOJEJ KSIĄŻKI (książka to moje poglądy na problem narkomani ) ,TAK WIĘC NIE JEST DLA MNIE NOWOŚCIĄ ,ŻE I TY MYŚLISZ PODOBNIE .
DZIWNE JEST JEDNAK TO , ŻE KAŻDY Z TERAPEUTÓW KTÓRYCH ZNAM , PRZECZYTAŁ TĄ KSIĄŻKĘ I CO DZIWNE ,KAŻDY Z NICH BYŁ ,,NA ŚRODKU SWOJEGO OSOBISTEGO SPOJRZENIA ,,
WOBEC JEJ ,CZYLI ,
ANI NA ,,nie , ANI NA ,,tak,,.
JA NAPRAWDĘ NIE KRYTYKUJĘ TERAPII W SENSU STRICTO ,LECZ JEJ SPOSÓB TERAPEUTYCZNY I ANACHRONIZMY.
IDEA ,KTÓRĄ REPREZENTOWAŁ CHRYSTUS ,BYŁA BARDZO DOBRA ,POWIEM NAWET ,
ŻE DLA MNIE DOSKONAŁA .
KAŻDY O TYM WIEDZIAŁ ,TAKŻE RZYMIANIE.
BYŁA JEDNAK INNA ,NIŻ TO WIĘKSZOŚĆ SPOŁECZEŃSTWA REPREZENTOWAŁA .
TO ZA ,,inność ,,MIĘDZY INNYMI STAŁO SIĘ Z CHRYSTUSEM TO , CO SIĘ STAŁO
ANDRZEJ SZPAK TEŻ DOSTAJE PO TYŁKU OD WSZYSTKICH MIĘDZY INNYMI ZA ,,inność ,,.
LIWKO.
NAMAWIANIE ,A UKAZYWANIE ,,innego spojrzenia ,,TO DWA RÓŻNE ŚWIATY .
CO DO HIPISÓW ,TO BARDZO SIĘ MYLISZ .
POWIEM NAWET DWA RAZY :
bardzo , bardzo się mylisz !
WIESZ LIWKO.
ZROBIMY TAK.
NAJPIERW , JAK CI SIĘ BĘDZIE CHCIAŁO ,PRZECZYTASZ WSZYSTKIE MOJE REFLEKSJE ,
A POTEM PONOWNIE WRÓCIMY DO TEMATU.(refleksje to tylko mała część książki )
JEŻELI STWIERDZISZ , ŻE TE REFLEKSJE (wszystkie) SĄ KRZYWDZĄCE DLA ĆPUNKI I MOGĄ JEJ TYLKO PRZESZKODZIĆ W ODRZUCENIU NARKOTYKÓW ,TO CHYLĘ PRZED TOBĄ GŁOWĘ I STWORZĘ DLA CIEBIE BLUESA W KTÓRYM OKREŚLĘ SIEBIE JAKO GŁUPCA .
SCHYLĘ GŁOWĘ TEŻ PRZED WSPÓŁCZESNĄ TERAPIĄ , KTÓRĄ BRONISZ .
DOBRZE , ŻE BRONISZ ,LECZ NIE ATAKUJ PO TEJ DRODZE OBRONY HIPISÓW !!!!!!!!!
HIPISEM TRZEBA BYĆ , ABY COŚ O NICH POWIEDZIEĆ.
TAK WIĘC DO SPOTKANIA W DNIU...policzę ....
ZA TRZYSTA CZTERY DNI ,TJ.

Puniek - dwa tygodnie temu spotkałam na jednym z oddziałów dziewczynę z amputowaną nogą - jakaś historia z narkotykami jakich wiele - teraz będzie miała drugą i wiesz co powiedziała? Że czas kiedy hipisowała to dla niej zło o którym chce zapomnieć. Znam multum ludzi którzy wyszli z tego i chcą zapomnieć - choć pierwszy hipis jakiego poznałam pewnie ze trzydzieści lat temu jest super gościem, który fajnie żyje do dziś. Nie ma na to reguły. Nie mogę bronić ani atakować hipisów bo co to właściwie znaczy hipis? Każdy powie ci coś innego i to w zależności od okoliczności. Nie podoba mi się postawa izolowania od społeczeństwa i postrzegania świata jako zła - bo z ego robi się coś takiego jak u ciebie: JA jestem O.K. - bo nie uciekłem do Mamusi homo sapiens a cała reszta to krety i szczury. To Twoje słowa i to mi się w Twoim myśleniu nie podoba. Rozumiem że jesteś za Chrystusem - ja też - ludziom wierzącym o wiele łatwiej wyjść z tego - to dlaczego jesteś w Monarze a nie w ośrodku katolickim? I zdeklaruj się jasno. Jesteś w końcu za terapią czy przeciw ?

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Lip 2011, 19:17 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
LIWKO.
WIESZ JAK WYGLĄDA NASZ DIALOG ?
ZA CHWILĘ BĘDZIESZ WIEDZIAŁA .
OPISZĘ CI , W ZMIENIONEJ NA MOJE POTRZEBY REFLEKSJĄ A. DE MELLO.

DWIE CIĘŻARÓWKI STAŁY OBOK SIEBIE TYŁEM , A NIEJAKI PUNIEK MOZOLIŁ SIĘ ,
ŻEBY PRZEŁADOWAĆ OLBRZYMIĄ SKRZYNIĘ Z JEDNEJ NA DRUGĄ .OBCA KOBIETA O PSEUDONIMIE LIWKA ,WIDZĄC ROZPACZLIWĄ SYTUACJĘ , ZAOFIAROWAŁA MU SWOJĄ POMOC .TAK WIĘC OBYDWOJE SAPALI I MOZOLILI SIĘ PRZEZ PONAD PÓŁ GODZINY BEZ SKUTKU .
-obawiam się ,że nic z tego nie wyjdzie - wydyszała liwka - nigdy jej nie zdejmiemy z tej ciężarówki.
-zdejmiemy - wrzasnął puniek .Wielki boże , ja nie chcę ją zdjąć tylko ją wsadzić.

CZY JA MUSZĘ SIĘ POWTARZAĆ LIWKO?
ŚP.MARKA KOTAŃSKIEGO SZANUJĘ I WALCZYLIŚMY Z TYM SAMYM WROGIEM ,
LECZ KAŻDY Z NAS BYŁ PRZY INNEJ BARYKADZIE ? CZY W POWSTANIU WARSZAWSKIM ,
KAŻDA BARYKADA BYŁA TAKA SAMA I TEN SAM TYP JEJ OBRONY ?
JESTEM NA ,, nie ,, WOBEC SPOSOBU TERAPEUTYCZNEGO , JAKI REPREZENTUJE NASZA WSPÓŁCZESNA TERAPIA UZALEŻNIEŃ , CO NIE OZNACZA , ŻE JESTEM PRZECIW TERAPII W OGÓLE.
CZY UWAŻASZ , ŻE MOJE REFLEKSJE NIE SĄ TERAPIĄ ?
SĄ.
POWTARZAM.
SĄ ,LECZ INNĄ NIŻ TWOJE SPOJRZENIE NA PROBLEM.
MAJĄ W SOBIE INNOŚĆ I PEWNĄ UKRYTĄ GŁĘBIĘ .
SĄ INNE NIŻ TO , CO PRZECZYTAŁAŚ I WIESZ O TYM PROBLEMIE .
CZEMU USILNIE NIE CHCESZ ZROZUMIEĆ INNEGO SPOJRZENIA , KTÓREGO NAWET NIE ZNASZ.
JA NIE WYSSAŁEM SOBIE Z MOJEGO STRYSZKU ( głowa ) JAKIEŚ ABSURDY PSYCHOLOGICZNE CZY TERAPEUTYCZNE . ABY NAPISAĆ SWOJĄ KSIĄŻKĘ ,PRZECZYTAŁEM JAK KOMPUTEROWY HAKER ...dokładnie ,,69 INNYCH KSIĄŻEK Z TEGO TEMATU I ZNALAZŁEM KOSMICZNE BŁĘDY ,
ZA KTÓRE ODPOWIE SWOIM ŻYCIEM NIEWINNA ISTOTA , JAKĄ JEST MŁODA ĆPUNKA .
MŁODA ĆPUNKA JEST OD LAT OSTATNIĄ POSTACIĄ W ZABAWIE ,, głuchy telefon ,,.
ZNASZ TĄ ZABAWĘ LIWKO ?
ZNASZ.
MOJA KRYTYKA TO NIC INNEGO JAK UKAZANIE TYCH BŁĘDÓW , LECZ NIE W FORMIE MONOSYLABY ,,tak ,, LUB ,,nie ,,. TO BY BYŁO ŚMIESZNE .
OD TEGO SĄ REFLEKSJE , BO ONE ROZPĘDZAJĄ NASZE NEURONY DO WYCHWYCENIA ,
TEJ LOGICZNEJ MYŚLI ,UKRYTEJ ZA SŁOWAMI .
CZŁOWIEK , A SZCZEGÓLNIE ĆPUNKA ZNA NA PAMIĘĆ WSZYSTKO O TERAPII.
JĄ TRZEBA ZASKOCZYĆ , CZYMŚ NOWYM ,TAJEMNICZYM I NIEZNANYM .
SZKODA , ŻE TRAKTUJE SIĘ W OŚRODKACH WIARĘ W BOGA , JAKO COŚ Z BOKU ,
NA BOCZNYM TORZE .
JAK MOŻE MŁODA ĆPUNKA WIERZYĆ W BOGA !?
ONA MA WIERZYĆ W PROGRAM TERAPEUTYCZNY I NIC POZA TYM.
TYLKO NIE PISZ MI PONOWNIE , ŻE SĄ OŚRODKI KOŚCIELNE.
JA O TYM WIEM , I WIEM , ŻE JEST ICH STANOWCZO ZA MAŁO ...
CZARNE ,TO CZARNE , A BIAŁE ,TO BIAŁE .
TAK MÓWI WSPÓŁCZESNA TERAPIA , A JA TWIERDZĘ , ŻE SĄ JESZCZE ODCIENIE KOLORU BIAŁEGO I CZARNEGO !
WŁAŚNIE W TYCH ODCIENIACH MOŻNA ZNALEŹĆ ROZWIĄZANIE PROBLEMU NARKOTYKOWEGO MŁODEJ ĆPUNKI .
ĆPUNKA MUSI NAUCZYĆ SIĘ MYŚLEĆ , A NIE WYKONYWAĆ WSZYSTKO NA ROZKAZ ,
TAK JAK TO OFERUJE WSPÓŁCZESNA TERAPIA .
CZY TAK TRUDNO JEST ZROZUMIEĆ PROSTEGO TRUIZMU , ŻE
nie można kochać na rozkaz ,
nie można tańczyć na baczność !
MŁODA NIEWINNA ISTOTA , JAKĄ JEST ĆPUNKA , MUSI SAMA DOJŚĆ DO ISTOTY SWOJEGO PROBLEMU , A NIE NAUCZYĆ SIĘ ZASAD TERAPEUTYCZNYCH NA PAMIĘĆ .
TERAPIA POWINNA BYĆ NOWYM UTWOREM MUZYCZNYM , A NIE PLAGIATEM .
ZAWSZE;
W KAŻDYM DNIU .
NIE MOŻE BYĆ ŚPIEWEM ŻABEK ŚMIESZEK (skrajna ateistka ),
KTÓRE OD RANA DO WIECZORA , I TAK PRZEZ LATA ŚPIEWAJĄ TĄ SAMĄ PIEŚŃ ,
JAKI TO KOŚCIÓŁ JEST ZŁY , A LUDZIE WIERZĄCY TO TAŃCZĄCE MAŁPKI Z BRZYTWĄ ,
A KS.ANDRZEJ TO ZGRED .
PO CO MI PISZESZ O JAKIŚ NIEWINNYCH ISTOTACH , KTÓRE PRZEGRAŁY W ŻYCIU PRZEZ NARKOTYKI. PISAŁEM CI JUŻ , ŻE JA STRACIŁEM WSZYSTKICH NAJLEPSZYCH SWOICH PRZYJACIÓŁ I SWOJEGO NAJUKOCHAŃSZEGO BRATA BLIŹNIAKA .CZASAMI NAWET BUDZIŁEM SIĘ Z KIMŚ W ŁÓŻKU , KTO JUŻ NIE ŻYŁ , ALBO WYSZEDŁ DO KIBELKA PUKNĄĆ SOBIE ,
A ZNALAZŁ SIĘ PIĘĆ PIETER NIŻEJ NA BETONIE JAKO CZERWONA PLAMA ,
LUB DOSZEDŁ DO WNIOSKU ,
ŻE PRZEJEŻDŻAJĄCY TRAMWAJ JEST PUCHOWĄ PODUSZKĄ .
NIE INTERESUJE MNIE TO ,BO JUŻ WYLAŁEM ZA DUŻO ŁEZ ,
DLATEGO TEŻ BĘDĘ UKAZYWAŁ BŁĘDY TERAPII , DLA SIEBIE , BO I TAK NIKOGO TO NIE INTERESUJE , A JAK INTERESUJE TO TYLKO W FORMIE ;
,, ale ci się puniek ******** w główce .
KAŻDY NARKOMAN PODPISUJE PAKT Z DIABŁEM I JEST TEGO ŚWIADOMY ,WIĘC NIECH NIE PŁACZE NAD FINAŁEM TEGO PAKTU.
TO JEST RYZYKO ZAWODOWE.
NIE JESTEM W MONARZE (ponownie się powtarzam ).
MIESZKAM TU I PRACUJĘ JAKO KONSERWATOR ORAZ ODPOWIADAM ZA PRACĘ BEZDOMNYCH ALKOHOLIKÓW , KTÓRYCH MAM JUŻ SERDECZNIE DOSYĆ I JADĘ SOBIE NA URLOP ODPOCZĄĆ OD NICH .
SĄ PODOBNI DO CIEBIE (bez urazy ).
ICH ŻYCIE , TO JAZDA PO KOLEINACH NA TANDETNYM POLSKIM ASFALCIE .
NIC NOWEGO ,TWÓRCZEGO , TYLKO NAUCZONY NA PAMIĘĆ SCHEMAT DNIA , PYTAŃ I ODPOWIEDZI .
SCHEMAT SWOJEJ WIEDZY ,DOŚWIADCZEŃ , SPOJRZEŃ I POGLĄDÓW .
BIAŁE TO BIAŁE , A CZARNE , TO CZARNE .
TE SAME GESTY ,TE SAME SŁOWA ,TE SAME UŚMIECHY.
ZMIENIA SIĘ TYLKO DLA NICH DZIEŃ I POJAWIA SIĘ NOWA KARTKA Z KALENDARZA .
JESTEM TU TEŻ DLATEGO , ŻE TAK ZADECYDOWAŁA MOJA SIOSTRA , A JEJ SIĘ SŁUCHAM.
TAKŻE HIPISKA I BYŁA NARKOMANKA .
ZADECYDOWALI TAKŻE MOI PRZYJACIELE , KTÓRYCH ZNAM Z INTERNETU Z FORUM ,,hipisi w drodze ,,.
UWAŻALI , ŻE JEST MI POTRZEBNA KWARANTANNA , ABY PRZESTAĆ PIĆ W NADMIARZE WÓDECZKĘ TYPU ,,rojal ,,.
ZA SWÓJ POBYT PŁACĘ TU SWOJĄ PRACĄ I NIE INTERESUJE MNIE TERAPIA ĆPUNÓW,
KTÓRA JEST OBOK MNIE .
LIWKO!
NIE POPEŁNIAJ BŁĘDU INNYCH ,UTOŻSAMIAJĄC HIPISÓW Z NARKOMANAMI.
POMYŚL NAJPIERW , ZANIM COŚ NAPISZESZ .
CZY KILKA BIAŁYCH BIZONÓW MÓWI NAM O CAŁYM GATUNKU ?
TO BYŁO DLA MNIE BŁĘDEM ,ŻE SKRĘCIŁEM W NARKOTYKOWĄ NOC I NIE SŁUCHAŁEM KS. ANDRZEJA SZPAKA , KTÓRY UKAZYWAŁ W LATACH KIEDY JESZCZE NIE BYŁO OŚRODKÓW,
ZŁO TEJ PODRÓŻY .
TAK WIĘC DROGA LIWKO ,
NASZ DIALOG ZMIERZA W ZŁYM KIERUNKU I JA SIĘ Z NIEGO WYCOFUJĘ ,
ABY PONOWNIE DO NIEGO WRÓCIĆ 13 MAJA 2012 ROKU.
TRZYMAJ SIĘ .
MIŁO MI BYŁO CIEBIE POZNAĆ .
POZNAŁEM JUŻ TWÓJ PORTRET PSYCHOLOGICZNY I TO PRZEDE WSZYSTKIM ZAWAŻYŁO O WYCOFANIU SIĘ....
TU NAPISZĘ...
WYCOFANIU SIĘ Z GRY.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Lip 2011, 21:48 
Awatar użytkownika

'''
MAŁGORZATO.
INTERESUJE MNIE TWOJE SPOJRZENIE I WNIOSKI ODNOŚNIE FILMU
,,ZOSTAWIĆ LAS VEGAS ,,.
Z NICHOLASEM CAGE'EM I ELISABETH SHUE.
JEŻELI OGLĄDAŁAŚ .

Offline Profil  

PostWysłany: 14 Lip 2011, 09:05 

Żeby rozwiać brak świadomości u „ Żabek śmieszek rodzaju żeńskiego i męskiego” na temat skutków działania narkotyków / alkoholu na ich osobowość, psychikę kontynuuję swój dramacik pt.: „ OSOBOWOŚĆ NARKOMANA/ ALKOHOLIKA”

Mogą w nim wystąpić Wszystkie Osoby piszące na forum, żyjące i nieżyjące , fikcyjne i te z realu .
Formy wypowiedzi mogą być różne : monolog, dialog, wywiad, wiersz , twórczość własna, dobry humor, satyra, przypowieści , fraszki, świadectwa, listy, fragment pamiętnika, artykułu , opracowanie naukowe, ciekawe pomysły , koncepcje , nowe formy, metody terapii, propozycje, wizje rozwoju osobistego, grupowego , ciekawe rozwiązywanie problemów narkomańsko - alkoholowych , itd. Oczywiście wszystko ma być związane z tematyką uzależnień ( narkomania/ alkoholizm ).
Zatem zapraszam Wszystkich na scenę do odegrania swojej roli .

Proszę tylko podawać nr aktu i sceny.

DRAMAT PT. „ OSOBOWOŚĆ NARKOMANA/ ALKOHOLIKA”

AKT I. SCENA 3.

NA SCENĘ WCHODZI „ MECHANIZM ILUZJI I ZAPRZECZENIA”

Mechanizm iluzji i zaprzeczenia dotyczy funkcjonowania umysłu ( sfery poznawczej). Rozbudowuje się i umacnia równolegle do rozwoju uzależnienia i w coraz większym stopniu ogranicza sposób myślenia i odbierania rzeczywistości osoby uzależnionej.
We wczesnych fazach choroby osoba uzależniona może jeszcze dostrzegać swoje problemy w sposób realistyczny , Wraz z postępem choroby jest to coraz trudniejsze. Wreszcie narkoman / alkoholik jest całkowicie odgrodzony od rzeczywistości - żyje zagubiony w złudzeniach , samooszukiwaniu się.

Podstawowe funkcje jakie spełnia ten mechanizm to :

1. Obrona przed świadomością choroby , przed uznaniem swojej bezsilności wobec narkotyków , czy alkoholu.
2. Ukrywanie uzależnienia przed ludźmi .
3. Ochrona uzależnienia poprzez
- nie przyjmowanie treści zagrażających zażywaniu środków odurzających,
- budowanie, podtrzymywanie dalszej wizji życia ze środkami odurzającymi.

System iluzji i zaprzeczenia działa w taki sposób , że uniemożliwia zobaczenie , że narkotyki ,bądź alkohol niszczą życie , że to co zaczęło się jako przyjemne doświadczenie przekształca się w śmiertelną chorobę .
Każdy człowiek posiada obok zdolności do realnego rozpoznawania rzeczywistości , zdolność do jej adaptacyjnego zniekształcania. Adaptacyjnego , ponieważ do tych zniekształceń dochodzi wówczas , kiedy chcemy obronić się przed czymś zagrażającym : przystosować się do sytuacji , z którą sobie nie radzimy lub docierają do nas treści , z którymi się nie zgadzamy. Tak więc dość często zdarza się , że w naszym obrazie rzeczywistości pojawiają się luki i zniekształcenia nie mające pokrycia w faktach- nie widzimy tego co wzbudza obawy, a dostrzegamy to czego pragniemy.
Te czynności wykonywane przez ludzi w celu obrony przed czymś zagrażającym nazywamy mechanizmami obronnymi. Na ogół nie jesteśmy świadomi ich działania, nawet wtedy gdy odcinają nas od rzeczywistych faktów . Jest to możliwe, gdyż mechanizmy obronne działają wybiórczo tzn. korzystamy z nich tylko w momentach zagrożenia., po czym możemy wrócić znowu do realnego widzenia siebie i świata. Nadal możemy prawidłowo funkcjonować, gdyż rozbieżności pomiędzy stanem faktycznym , a naszym widzeniem rzeczywistości nie są duże.

Zupełnie inaczej to wygląda u osób uzależnionych.

Równolegle do rozwoju choroby występuje narastanie zniekształceń rzeczywistości. Wiąże się to ze zwiększająca się ilością sytuacji , od których osoba uzależniona chciałaby się odciąć ( zwiększająca się destrukcja)
Zniekształcenia te nie działają już w sposób wybiorczy - cały sposób myślenia i odbierania świata zostaje podporządkowany uzależnieniu. Nie możemy już nazwać tych zniekształceń mechanizmami obronnymi , gdyż odcinają one osobę uzależnioną od rzeczywistości , uniemożliwiając prawidłowe funkcjonowanie.

Zniekształcenia te mają charakterystyczny tylko dla uzależnienia obraz i nazywamy je SYSTEMEM ILUZJI I ZAPRZECZENIA .

Oto najczęstsze sposoby zniekształcania rzeczywistości ( mechanizmy obronne), które powodują powstanie systemu iluzji i zaprzeczenia :

1.proste zaprzeczenia- podtrzymywanie , że coś nie istnieje , mimo , że w rzeczywistości to coś występuje np. zaprzeczenie swojemu uzależnieniu mimo oczywistych dowodów na jego występowanie,
2. minimalizowanie-przyznanie się do problemów z braniem , ale w taki sposób , że problemy te wydają się znacznie mniejsze niż są w rzeczywistości np. „ Tak faktycznie biorę , ale tylko sportowo, to co, że biorę codziennie , ale małe dawki”
3. obwinianie- zaprzeczenie własnej odpowiedzialności za pewne zachowania i utrzymywanie , że ktoś inny ,lub coś innego jest za nie odpowiedzialny np. To moja matka jest wszystkiemu winna , gdyby nie była taka zrzędząca to bym nie brał”.
4. racjonalizowanie - budowanie alibi , usprawiedliwień i innych wyjaśnień własnego zachowania , pomniejszających własną odpowiedzialność i przedstawiających w pozytywnym świetle motywy własnego postępowania np. „ Wziąłem , ponieważ nie mogłem zasnąć , a nie chcę się męczyć przez pół godziny”.
5. intelektualizowanie - unikanie konkretnej i osobistej świadomości problemów z narkotykami , traktowanie ich w sposób abstrakcyjny przy pomocy spekulacji intelektualnych np. „ Faktycznie branie narkotyków to poważny problem , wszyscy moi koledzy już nie żyją”
6. projekcja- przypisywanie innym ludziom własnych , nieakceptowanych cech , zachowań i uczuć np. po kłótni w domu myślę: „ To matka sprowokowała mnie do wzięcia” podczas kłótni sam mówię podniesionym głosem , a myślę, że to matka krzyczy.
7. odwracanie uwagi- zmienianie przedmiotu rozmowy lub refleksji w celu uniknięcia tematów zagrażających i dotyczących zachowań związanych z narkotykami np. „ O czym Wy mówicie , zajmijcie się raczej tym , skąd wziąć pieniądze do pierwszego
8. fantazjowanie - budowanie wyobrażeń na temat nierealistycznych sytuacji i wydarzeń , własnych czynów np. „Jaki ja jestem mądry , gdybym chciał to intelektualnie bym ich wszystkich pozaginał”.
9. koloryzowanie wspomnień - modelowanie obrazu minionych wydarzeń zgodnie z aktualnymi potrzebami w służbie dalszego brania/ picia np. Nie pamiętam , żebym zasnął na dworcu”. „ Ale fajnie było na imprezie”.
10. marzeniowe planowanie- tworzenie własnych wizji działania i sytuacji potrzebnych do rozwiązywania konkretnych problemów życiowych i poprzestanie na przeżywaniu przyjemnych doznań towarzyszących tym marzeniom np. „ Od dzisiaj będę zmniejszał sobie działki i w ten sposób poradzę sobie z mim problemem

SYSTEM TEN DZIAŁA RÓWNIEŻ WÓWCZAS ,KIEDY OSOBA UZALEŻNIONA ZAPRZESTAJE ZAŻYWANIA ŚRODKÓW ODURZAJĄCYCH . SAMA ABSTYNENCJA NIE WYSTARCZA .

ABY SKUTECZNIE POWSTRZYMAĆ DZIAŁANIE SYSTEMU ILUZJI I ZAPRZECZENIA KONIECZNE JEST:

1. Uzyskanie podstawowej wiedzy na temat systemu oraz rozpoznawania u siebie jego działania ( zniekształceń obrazu własnej osoby i otoczenia)

2. Uczenie się trafnego spostrzegania i rozumienia siebie i innych ludzi.

3. Budowanie zadowalającej wizji własnego życia bez środków odurzających.

Offline Profil  

PostWysłany: 14 Lip 2011, 18:18 
Awatar użytkownika

'''
TROCHĘ NIE ZA BARDZO WIEM DLACZEGO WŁAŚNIE TY ZADAJESZ MI TO PYTANIE ,
PISZĄC SAMA NP.FRASZKI
PRZECIEŻ ZNASZ ODPOWIEDŹ !
ZAMIAST FRASZKI...

POTRAFIŁA W KAŻDYM SERCU ZAISTNIEĆ ,
LECZ MIAŁA JEDNĄ WADĘ :
nie potrafiła nigdy myśleć .

NAPISAŁBYM :

,, ela jest piekielnie ładą kobietą ,lecz jej intelekt jest na poziomie ośmioklasistki ,,.

STWIERDZAM TEN FAKT O ELCE , LECZ W INNY SPOSÓB , KTÓRY NIE JEST AŻ TAK BARDZO RADYKALNY , A WIĘC KRZYWDZĄCY ELĘ I NAWET OBRAŻAJĄCY JĄ . MOŻE ONA TEGO NIE CHCE , LECZ POWINNA ZNAĆ SWOJĄ WADĘ I POZNA JĄ NIE ZA POMOCĄ UDERZENIA W TWARZ LUB WYLANIEM NA JEJ ŚLICZNĄ GŁÓWKĘ PUSZKI PIWA . POZNA JĄ W SPOSÓB NAJBARDZIEJ SUBTELNY W POSTACI ŻARTU . FRASZKA DLA MNIE ,TO NIC INNEGO , JAK DOBRY ŻART ZAWIERAJĄCY UKRYTĄ PRAWDĘ .
TO PRZEDSTAWIENIE PRAWDZIWEGO I ZNANEGO FAKTU W INNY SPOSÓB ,
KTÓRY JEDNAK PROWOKUJE DO MYŚLENIA , TWÓRCZEGO MYŚLENIA .
TO DOŁOŻENIE WIELU DODATKOWYCH KOLORÓW DO OBRAZU , DANIE CZŁOWIEKOWI MOŻLIWOŚĆ RÓŻNEJ INTERPRETACJI .
PISANIE ,,wprost ,, JEST UBOGIE , PŁYTKIE I OGRANICZONE DO ,,suchego faktu ,,.JEST DLA MNIE JAK CZYTANIE ,,brukowca ,, GDZIE MOŻNA SIĘ DOWIEDZIEĆ ,
ŻE PANI ,,doda ,, MA NOWEGO KOCHANKA .
DLACZEGO LUDZIE CHCĄ ŁATWIZNY INTELEKTUALNEJ ?
DLACZEGO WSZYSTKO MA BYĆ NA ZASADZIE
,, kropka - kreska - kropka - kreska ,,
TY JAKO TEOLOG WIESZ , ŻE WIARA NIE BYŁABY JUŻ TĄ WIARĄ ,
GDYBY NIE MIAŁA SWOICH TAJEMNIC . PRZYPOWIEŚCI CHRYSTUSA NIE SĄ PISANE ,,wprost ,, , SĄ ŁĄKĄ Z WIELU KWIATÓW , SĄ DŁUGIM UTWOREM MUZYCZNYM , KTÓRE TRZEBA ROZUMIEĆ , A NIE WIEDZIEĆ .
TO JEST RÓŻNICA ,,rozumieć - wiedzieć .
JA NIE PISZĘ NA TYM FORUM DLA TYCH , KTÓRZY MNIE NIE ROZUMIEJĄ ,LECZ DLA TYCH KTÓRZY POTRAFIĄ MNIE ZROZUMIEĆ , CO JEST DLA NICH DODATKOWYM POZNANIEM JESZCZE INNEGO SPOJRZENIA , KTÓRE JUŻ ZNAJĄ . INNE SPOJRZENIE NIE MUSI BYĆ W SENSU STRICTO ,, innym spojrzeniem ,, NA DANĄ SPRAWĘ . WIEM , ŻE TWOJE PYTANIE ODNOSI SIĘ DO PORUSZANEJ SPRAWY NARKOMANI , TERAPII I MOJEGO ,,innego spojrzenia ,, NA TĄ KWESTIĘ .
WIĘC NAPISZĘ WPROST O NARKOTYKACH ,
A NIE SWOIM ,, innym spojrzeniem i czy refleksjami ,,.

,, NARKOTYKI TO ZŁO I TRZEBA POMAGAĆ LUDZIOM UZALEŻNIONYM ,,.

CZY TO MOJE ,,inne spojrzenie ,,RÓŻNI SIĘ OD SPOJRZENIA LIWKI ?
NIE!
RÓŻNI SIĘ TYLKO SPOSOBEM PRZEKAZANIA TEJ MYŚLI ,
NIE ZA POMOCĄ ,, kropka - kreska - kropka -kreska ,, .
DAJĘ W SWOICH REFLEKSJACH PRAWO WYBORU DLA NIEWINNEJ ĆPUNKI ,
BO JEST TEGO PRAWA POZBAWIONA PRZEZ SWOJE UZALEŻNIENIE ,
I JAK NA IRONIĘ SWOJEGO LOSU , PRZEZ COŚ , CO MA JĄ Z TEGO WYCIĄGNĄĆ ,
CZYLI TERAPII .
ĆPUNKA , JEŻELI NIE CHCE SKOŃCZYĆ Z NAŁOGIEM , NIE BĘDZIE TEGO CZYTAŁA ,
A JEŻELI CHCE ,TO PRZECZYTA I ZROBI Z TYM CO CHCE ,
LECZ ...
MA WYBÓR , I CO NAJWAŻNIEJSZE ;
JA JEJ NIE BĘDĘ KAZAŁ TEGO CZYTAĆ ,CO NAPISAŁEM W REFLEKSJI , KTÓRĄ JUŻ WKLEIŁEM .
DLA MNIE CZŁOWIEK MYŚLĄCY TWÓRCZO NIE ZADAJE PYTAŃ KOMUŚ , LECZ SOBIE .
PYTANIA POJAWIAJĄ SIĘ TYLKO WTEDY , GDY CHCE SIĘ POZNAĆ JESZCZE SZERZEJ ,, coś ,, , DANY ,, fakt ,, , ,, zjawisko ,, , ,, pogląd ,, ITD . ZADAŁEM PYTANIE MAŁGORZACIE ODNOŚNIE SMUTNEGO FILMU O ALKOHOLIKU , BO CHCĘ POZNAĆ JEJ ,,inne spojrzenie ,, NIŻ MOJE .
BYĆ MOŻE RÓŻNIMY SIĘ NIM , BYĆ MOŻE NIE . NIE ZADAŁEM JEJ PYTANIA ,CZY PAN NICHOLASE I ELISABETH SHUE , JAKO ODTWÓRCY GŁÓWNEJ ROLI SĄ POZYTYWNYMI POSTACIAMI , CZY NEGATYWNYMI .
BARDZO DUŻO NAPISAŁEM W TEMACIE ,,z dystansu ,, O WIERZE W BOGA ,
A MOGŁEM NAPISAĆ TYLKO KILKA SŁÓW :
BÓG JEST I KOCHA WSZYSTKICH LUDZI !
MAM INNE SPOJRZENIE , LECZ SENS TEGO SPOJRZENIA NA WIARĘ , JEST TAKI SAM ,
JAK NAPISAŁEM WYŻEJ .
NAZWAŁEM NOWY TEMAT ,,truIzmy za płotem ,,.
MOGŁEM NAPISAĆ ,,wprost ,, :
FRASZKI.
WIELE JEDNAK OSÓB ZASTANOWI SIĘ ,
CZEMU TEN TEMAT MA TAKĄ NAZWĘ I O CO W TYM CHODZI ?
ZADAŁAŚ SOBIE PYTANIE ALICJO ,CZEMU ,,za płotem ,, ?
PŁOT ODGRADZA NAS I CHRONI PRZED ŚWIATEM ZEWNĘTRZNYM I TAM SĄ TRUIZMY ,
A NIE W NAS ITD .ITD .
MYŚLĘ ALICJO , ŻE UDAŁO MI SIĘ WYJAŚNIĆ KWESTIĘ ,,innego spojRZenia ,,
A TERAZ TA REFLEKSJA .

8.

Twój pobyt w NN można porównać do epizodu z życia Szarej Wilczycy ,
którą złapano w lesie i wypuszczono w centrum miasta .
JESTEŚ osaczona i dopóki Ciebie nie złapią będziesz uciekała, aby żyć w upragnionej wolności , którą dają Ci są narkotyki . Ci wszyscy dobrzy ludzie chcą Ciebie szybko złapać i do czegoś zmusić , ale tylko dlatego , że idą na łatwiznę . Ty nie chcesz być złapana , a oni nie mają czasu, aby przemyśleć jak to mądrze zrobić. Dla mnie jednak jesteś na odstrzał i nie licz na żadną mądrą pomoc , której oczekujesz od obcych ludzi kiedy będziesz złapana ,,Poradnik dla ...., jest dla Ciebie pułapką i dlatego też proponuję go nie czytać. W padniesz w nią , a ja będę musiał odstawić Ciebie do Twojej wolności [ las ] , ale bez narkotyków . Pisałem go będąc w sześcioletnim ciągu w NN , lecz ostateczną korektę wykonałem w koszmarnych latach ŻEGNAJĄC WIELKĄ MIŁOŚĆ , KTÓREJ DAŁEM IMIĘ NARKOTYKOWA NOC . Niech Ciebie nie dziwi zjawisko , że piszę w czasie przeszłym , przyszłym i teraźniejszym . To też jest element pułapki . Powodzenia w zabawie i PIF PAF wypadłaś z gry , czyli przegrałaś. Przegrałaś swoje życie .

Offline Profil  

PostWysłany: 14 Lip 2011, 20:30 

Puniek, żeby Ci dać wyczerpującą, uczciwą odpowiedź , musiałabym obejrzeć film na nowo Oglądałam go dawno i nie pamiętam dokładnie treści , dialogów, żeby zrobić głęboką analizę postaci, uwzględnić motywację ich zachowań czy też sytuacje jakie tam miały miejsce. Wnioski można wyciągać jak pamięta się dokładnie fabułę , zachowania aktorów, ich problemy emocjonalne , ich reakcje, treść dialogów oraz to jak rozwiązują swoje problemy życiowe.
Uwielbiam Nicholasa Cage’a jako aktora i pamiętam , że grał w tym filmie alkoholika, w zaawansowanym stadium , w którym doświadczał symptomów delirium tremens, ale nie pamiętam dokładnie jego perypetii życiowych. To co mi zostało w pamięci, to , że stracił wszystko z powodu swojego nałogu łącznie z przyjaźnią i miłością do poznanej Elizabeth Shue. No i tragiczny finał tej historii , jego śmierć , która mną wstrząsnęła. Chyba wtedy , pomyślałam, dlaczego nie posłuchał swojej przyjaciółki i nie podjął się leczenia i dlaczego tak musiało się to skończyć dla niej i dla niego. A przecież mogło być inaczej...

Offline Profil  

PostWysłany: 15 Lip 2011, 05:50 
Awatar użytkownika

'''
ZADAŁEM CI TO PYTANIE ,BO TAK JAK UKAZANE JEST W FILMIE ,
UMIERAŁ MÓJ NAJUKOCHAŃSZY BRAT BLIŻNIAK ,A JA NIC NIE MOGŁEM ZROBIĆ .

Offline Profil  

PostWysłany: 15 Lip 2011, 09:32 
Awatar użytkownika

puniek napisał(a):
'''

TROCHĘ NIE ZA BARDZO WIEM DLACZEGO WŁAŚNIE TY ZADAJESZ MI TO PYTANIE...,
/.../
.

Witaj Puniek.

Weszłam na scenę teatru zaproponowanego przez Małgosię. I spotkałam na niej młodą Ćpunkę, która jak szara wilczyca wiła się w potrzasku założonym przez Ciebie, Liwkę, Małgosię i mnie. I zdałam sobie sprawę, że jedno rozwiązanie nie pomoże człowiekowi, który z duszy, psychiki i ciała jest złożony. Uzależnienie zaś dotyka wszystkich tych sfer. Mnie łatwiej jest mówić do tego duchowego pierwiastka, ale pogubiłabym się w reszcie... stąd moje pytanie.

Offline Profil  

PostWysłany: 15 Lip 2011, 10:12 
Awatar użytkownika

'''
TA SYTUACJA DLA TEGO MŁODEGO ,,dzieciątka ,,(w swojej książce nie używam słowa ,,ćpunka ,, , tylko ,,dzieciątko ) JEST NICZYM INNYM ,JAK REFLEKSJĄ ,KTÓRĄ NAPISAŁEM WYŻEJ .
JEST W POTRZASKU...I DOBRZE...
MA PRAWO WYBORU WGLĄDU NA SWÓJ NARKOTYKOWY KŁOPOT.
JA SMS NAWET POMAGAŁEM JEDNEJ PANI I O DZIWO NIE ĆPA.
KILKA RAZY MNIE NAWET ODWIEDZIŁA W SANATORIUM POD KOGUTEM .
MUSI GŁÓWKOWAĆ JAK WYJŚĆ Z POTRZASKU.
MUSI SAMA GŁÓWKOWAĆ ,A NIE KTOŚ ZA NIĄ ...

Offline Profil  

PostWysłany: 15 Lip 2011, 13:12 
Awatar użytkownika

Jak myślicie - gdybym założyła "zaczarowane trzewiczki" i dzięki nim miałabym możliwość przyjrzeć się myślom dzieciątka - CO BY MNIE ZASKOCZYŁO, PRZESTRASZYŁO, A ZARAZEM DAŁO NADZIEJĘ, że jej walka z uzależnieniem skończy się pozytywnie?

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 114 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości