Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 10:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zlot w Łodzi
PostWysłany: 28 Lut 2011, 21:28 
Awatar użytkownika

Zlot w Łodzi – 25-26.02.2011.

- Ludzi było mniej, góra 60 osób. Przyjechali z całej Polski, sporo starszyzny, niewiele nowych ale też się pojawili, nie bojąc się zgorszenia. Flagowy nawet stwierdził, że w tym Ruchu mogą znaleźć dobrą „drogę”od doświadczonych „wędrowców”.

- Kuchnia inteligentna, wegetariańska, smaczna i tania. Dwa dania, chlebek, masło, kawa, herbata, dodatki - super. Podziękowania. Wyczyszczono do dna. Posiłek nas jednoczył w dużym stopniu. Powstał jakby„bar psychologiczny”.

Cóż zrobić – nie bez licznych puszek piwa. Myślę, że tyle samo kosztowało piwo co koszt szkoły i posiłku.

- Koszt dla zarządu szkoły w sumie za duży 550 zł. Łosiu, który go uzgadniał z nowym zarządem szkoły zapowiedział, że w przyszłym roku będzie szukał innej, też gdzieś na obrzeżu miasta. Nie wiemy, czy starczyło ze zrzutki? Podziękować tym, którzy coś dołożyli lub smacznego przywieźli.

- Było widać sporo ludzi rozmawiających, w kuchni, na dworze przy papierosie, w sali gimnastycznej, na korytarzu. - Mieliśmy okazje podać sobie rękę, uścisnąć się i to jest o wiele więcej niż rozmowy internetowe, w których jak powiedział Cygan, musi być więcej umiaru w osobistych „wycieczkach”, pretensjach, oskarżeniach, które dzielą.

- Stworzył się krąg śpiewających na modłę hinduistyczną - ze spontanicznymi przygrywkami na wszystkim co się dało.Zespół bębnistów z solową trąbką, tworzył „jazz spontan” na korytarzu, żeby zbytnio nie przeszkadzać spiącym.

.

- Wojtek pokazał bardzo bogate slajdy z Indii. Większość oglądała słuchając dwugłosowego komentarza uczestników wyjazdu. Dziękujemy Wojtkowi za przywiezienie sprzętu. Indie są marzeniem wielu. Przetarliśmy drogę niedrogiej podróży zachęcając tym niejednego. Życzymy spełnienia marzeń.

- Można dopowiedzieć, że życie Hindusów jest podobne do Hipisów. Tych zachodnich i polskich. Wegetarianizm bardzo skromna żywność, religia nieinstytucjonalna, tolerancja religijna, mistyka i medytacja, mantra, perkusyjna instrumentacja, gościnność i szczerośc.

- Dobrze zapunktował Flagowy przywożąc swoją dwu-numerową gazetkę. Ile trudu musiało to kosztować, to kto nigdy nie przygotowywał matrycy do druku, nie jest zdolny sobie wyobrazić. Gratulujemy Flagowemu utrwalenia pamięci o sobie, swoich przygód i podobnych do naszych osobistych. Flagowy ma zamiar napisać książkę z takimi naszymi przygodami. Powiedziano mu w wydawnictwie, że bez problemów.„Księga przygód dzieci kwiatów”- czujecie to?

- W piątek maharadż Jerzy miał konferencje o szczęściu płynącym z Komunii duszy z Bogiem. Dobrze mówił także o eksperymencie w Indiach, któremu sporo przewodniczył w poszukiwania korzeni jedności wszystkich religii, co chcieliśmy osiągnąć realizując objazdowy festiwal stworzenia świata i człowieka. Święta, które łączyłoby wszystkie religie. Takie świeto ustanowił sam Stwórca, tylko człowiek zapominając o nim w życiu zaczyna zatracać sacrum dnia świętego.Ważnym elementem tego święta byłoby to co praktykowaliśmy na zlotach. Gremialna liturgia eucharystyczna, a potem „festiwal” wolnych artystów. Szczególne miejsce w zlotach „szabatowych” miały koncerty: bluesowe, jazzowe, volkowe, regge i inne. Pamiętamy zloty na festiwalach. Powstała niewiarygodna sytuacja, że 60 osób„Sacrosongu”młodzieży z Polski dawało koncert utworów

wybitnie artystycznych, religijnych, a także natchnionych we Vrindavan przed świątynią Krśny, w hinduistycznej szkole i na wolnym powietrzu przy świątyni „złotego słupa”. Słuchaczami byli przygodni Hindusi, merowie miasta, dzieci, a także minisi z klasztoru Krśny na czele z Guru Maharadżem. On także zorganizował w sumie wszystkie 4 nabożeństwa stworzenia świata we Vrindavan, w którym jest 500 -słownie-pięćset świątyń, bardzo wielkich, większych i małych.

- Musze się mocno uderzyć w piersi za zlot. Nasza dziewczyna „ Kaja 2” chciała ochrzcić dziecko. Ja ją odwodziłem i zrobiłem to skutecznie. Przepraszam Cie bardzo serdecznie Kaju. Przez to nie odprawiła się Msza św. w ogóle. Bóg jest nad Tobą Kaju. Bałem się jakiejś profanacji... Tymczasem na chrzest przyszedłby sądzę cały zlot, bo kochamy nasze małe pociechy. Na pielgrzymce było ich 44. Na drugi raz zgłaszajcie dzieci do chrztu.Parę formalności z miłością i wystarczy.

- Były dyskusje wspólne, także z udziałem miejscowego naszego Pastora, bardzo potrzebne na temat struktury Ruchu. Padły propozycje:

- Stowarzyszenie Wolnych Artystów /z rejestracją/

- Pielgrzymka Młodzieży Różnych Dróg / z rejestracją/

- Fundacja Młodzieży Alternatywnej

- Medialne Studio Pokoju

- itp…można kreować jakieś pomysły na stronie. Wojtek Karpowicz wie jak prowadzić taką Fundację. Mamy sporo ludzi kompetentnych.

- Program Swięta Stworzenia Świata niespełniony przez Smoleńsk, będzie zrealizowany w tym roku na zlocie w Krakowie. Przyślijce propozycje. Podczas naszego zlotu w Krakowie 6 lat temu o godz. 21.37 zmarł Jan Paweł II.

- Siostra Jasia wydaje w tym roku książkę: „Historia Pielgrzymek Młodzieży Różnych Dróg”.

Offline Profil  

Temat postu: Re: Zlot w Łodzi
PostWysłany: 01 Mar 2011, 10:20 
Administrator
Awatar użytkownika

Gratulacje dla Flagowego: fragmenty z Łopotu - wkrótce na naszej stronie :P
i oczywiście trzymamy kciuki za Historię siostry Jasi, a i Księga Przygód zapowiada się ciekawie.

Offline Profil  

PostWysłany: 01 Mar 2011, 21:26 
Awatar użytkownika

Odnośnie propozycji Flagowego "Muzeum Ruchu" ludzi twórczych, wymienię kilku, przepraszam że nie wszystkich: Darek ze Suwałk producent bębnów, Krzysiu z Moszczanki producent rzeźb miedzianych, Jony rzeźbiarz, Adam Mioduchowski malarz -miał u nas wytawę, Piotrek Adler mam tomik poezji, Ryszard Kondratowicz setki poezji, Goryl kompozytor i piosenkarz - mam jego płytę, Marek Lessing malarz - obrazy dostępne, Ewa Świtalska malarz - obrazy dostępne, Marycha z Uniwersytetu Ludowego wyroby artystyczne - mam kilka, śp. Białko, rzeźbiarz bieszczadzki i wiele wiele innych.
Na prawdę Flagowy jest jedny, który mógłby zbierać dzieła naszych ludzi w jedno muzeum.
Potrzeba tylko zaangażowania i miejsca. Zaufanie już ma, bo z własnych pieniędzy kompletuje gazetke, a więc nie jest nastawiony na zysk lecz na czyste dobro. Nie chce się wpychać, ale mogłoby ono zacząc się u mnie w pokoju w Oświęcimiu.

Offline Profil  

PostWysłany: 02 Mar 2011, 08:27 

ciekawy pomysł. Ale może lepsza byłaby nazwa galeria. Szpaku jeśli tego nie zrobisz, to nikt tego nie zrobi. Choć przy obecnej nagonce na kościół ze wszystkich możliwych stron i mediów może być Ci ciężko.

Offline Profil  

PostWysłany: 02 Mar 2011, 12:57 
Awatar użytkownika

Sama bym na pewno wpadła do takiego "muzeum" - jeśli Szpak miałby być kustoszem - rewelacja.
Rób wszystko Andrzeju by pomysł wypalił.

Offline Profil  

PostWysłany: 02 Mar 2011, 16:58 
Awatar użytkownika

Byłem w wielu domach naszych dawnych ludzi. Widziałem fascynujące zbiory: książek, rekwizytów, zdjęć, plakatów, pamiątek, wyrobów plastycznych, rzeźb, makatek, koralików...
Z Indii nie przywieźliśmy wspaniałego podarowanego nam posążku.... ale zespół Sacrosongu przywiózł mnóstwo pamiątek./Niestety także po litrze super wisky za marne 15 zł/ Najbiedniejsi Hindusi dosłownie wciskają Europejczykom swoje niespotykanie piękne rękodzielnictwo.
Już dawno dawno próbowaliśmy zorganizować "jarmark hipisowski" na zlocie. Ale jak to u nas, od pomysłu do realizacji droga jak z księżyca do ziemi. Nie chcę się chwalić, ale kiedys zrozumiałem, że jak zgłaszasz jakiś pomysł, to najlepiej wyjdzie jak go spełnisz sam. I dlatego jakims tam przykładem czasami się stawałem razem z wieloma innymi. Np.noszę podczas pielgrzymki niebieski habit z motylkami Jaśka i koralikami, uszyty przez Ewę i Roberta Świtalskich.
Nie obraźcie się, ale w podziemiach tutejszego kościoła istnieje dzieło pod nazwą Centrum Kultury Osiedlowej. Jest "świetlica środowiskowa" dla 30 dzieciaków z rodzin zakręconych, fitnes,
"wspólnota polskiej biesiady", kawiarenka psychologiczna, zespół wokalno-muzyczny. A my co?

Offline Profil  

PostWysłany: 02 Mar 2011, 18:17 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
...
(...)
A my co?

DROGI ANDRZEJU.
MASZ RACJĘ!
DZIECI NAS PRZEBIJAJĄ W SWOJEJ TWÓRCZOŚCI ,SPONTANICZNOŚCI I AUTENTYCZNOŚCI .
DZIWNE , BO JESZCZE OKREŚLAMY SIĘ ,, flower power ,, ,, dzieci kwiatów ,, .
PAMIĘTAM JAK JESZCZE ZA CZASÓW KOMUNY W LATACH 1973 - 4 ,
HIPISI Z BOLESŁAWCA Z KTÓRYMI PRZEBYWAŁEM ,ZAŁATWILI DLA SIEBIE POMIESZCZENIE ,
A BYŁA TO MAŁA ZABYTKOWA WIEŻA .
TAK SPOTYKALIŚMY SIĘ ,
SŁUCHANO MUZYKI Z PŁYT PRZEMYCANYCH Z ZACHODU I DŁUGO , DŁUGO ROZMAWIALIŚMY .
W LATACH ZENITU KOMUNY !
TERAZ WIĘCEJ CZASU , PONOĆ HIPISI ,
POŚWIĘCAJĄ CZAS W INTERNECIE ABY TYLKO CIEBIE KRYTYKOWAĆ I WSZYSTKICH ,
KTÓRZY SĄ TOBIE PRZYCHYLNI .
JAK WIESZ , NIE JESTEM TERAZ TAM GDZIE MIESZKAM NA STAŁE ,
ALE GDY WRÓCĘ DO ŁODZI POSTARAM SIĘ ZORGANIZOWAĆ TAKIE MIEJSCE ,
GDZIE BĘDZIE NAMIASTKA DOMU ,DLA TYCH ,KTÓRZY SĄ RZECZYWIŚCIE ,,FLOWER POWER ,
A NIE WYTARTYM PUSTYM INTERNETOWYM FRAZESEM .
TRZYMAJ SIĘ ANDRZEJU.
BYŁO FANTASTYCZNIE W MOSZCZANCE ,
ZA CI DZIĘKUJĘ .

Offline Profil  

PostWysłany: 02 Mar 2011, 20:00 

Ach, ci krytykanci! Okropni są. Co z nimi robić?...

Puniek, a mnie wpuścisz do swojej hippisowskiej cieplarni Flower-Power?

Offline Profil  

PostWysłany: 02 Mar 2011, 20:41 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
...
JA JUŻ MAM SWOJĄ HIP CHATKĘ W ŁODZI I ZAWSZE BĘDZIESZ MIŁYM GOŚCIEM.
PATRZ MOJE FOTKI NA NK .
ALBUM ,,powrót,,.

Offline Profil  

PostWysłany: 03 Mar 2011, 12:04 

Cóż niewiem co powiedzieć na początku dziękuję Szpakowi i całej reszcie za zaufanie! Odnośnie Muzeum - Galerii muszę skromnie przyznać że był to mój pomysł o czym nie omieszkałem poinformować Szpaka lecz jak słusznie zauważyliście wszystko jest kwestia jakiegoś lokum. Chylę czoło me łyse przed Andrzejem ze jest w stanie udostępnic swe lokum na parafii w końcu stara się pomóc wyjśc z problemu ale jeśli wolno mi zauważyć najlepsze lokum było by neutralne wtedy zbiory faktycznie odzwierciedlały by ruch taki jakim jest i był na przelomie lat na co nie tylko ja zdążyłem zwrócic uwagę. Wczoraj otrzymałem telefony od ludzi z Polski zaczęło się od Red. Admin.Kaji która zaoferowała prawna pomoc w założeniu fundacji czy tez stowarzyszenia które według mego pomysłu mogloby dorabiać sobie na zbiorach. Finanse zebrane wg mnie jako pomysłodawcy miały by isć na utrzymanie fundacji oraz min. na wynajem szkół w których mamy zloty etc. Tuż po telefonie i dośc długiej rozmowie z Red. Kają zadzwonil do mnie Jasio Zbuntowany oferujący współpracę i pomoc w rozwijaniu mego pomyslu. Powiem jedno otwartym jest na ruszenie stowarzyszenia lecz bez was nic nie wskóram czekam na konkretne propozycje mój tel kom. 781 367 667 lub e-mail flagowy@onet.eu na koniec pozwolę sam siebie zacytować
,,zjednoczmy się a power flower faktycznie będzie tak jak to jest u Żydów oni są potegą bo są jednością nie czekajmy aż ktoś coś za nas zrobi bo nigdy nic się nie zrobi" Pytanie czy pójdziecie za mną i coś stworzymy czy dalej jak to ujął Europa będziecie na oślep kroczyć za mą flagą?

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości