Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 22:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: w wiadomościach tego nie podali?
PostWysłany: 17 Cze 2011, 21:17 
Awatar użytkownika

Natomiast ja na pewno nie jestem zwolenniczką szukania usprawiedliwienia dla morderstw popełnianych dziś -XV czy XX wieków temu - a to bardzo powszechne i wybiórcze. Obecnie nikomu nie przychodzi do głowy mordowanie Afrykańczyków, czy Muzułmanów - w Szwecji, czy w Niemczech, czy gdziekolwiek indziej (I DOBRZE)- wręcz żyją na koszt tych państw, głównie z socjalu, a gdy są mordowani chrześcijanie, to okazuje się że dobrze im, bo sobie zasłużyli.Tak naprawdę, czy ma wielki sens grzebanie się zagmatwanej historii - (a historia chrześcijaństwa w Afryce sięga I w.), gdy giną ludzie? Nawet już nie wypada mówić "Murzyn" , wręcz jest to prawnie zabronione, a mordować chrześcijan wolno???
Może nawet trzeba?
Trochę to dziwi w XXI wieku, kiedy chroni się zwierzęta, ba rośliny ale okazuje się, że chrześcijanie są przez niektórych wyjęci są spod ochrony. To trochę takie tłumaczenie, jak np. facet bije żonę, to właściwie jej wina bo coś tam.
A co Ciebie zafascynowało w naturalnych religiach ?

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Cze 2011, 22:11 
Awatar użytkownika

A misjonarz siedzi i zawija ryż w sreberka z pacyfką
Za moich czasów to hipisy były pokojowe
a teraz to tylko by pacyfikowały :P
OH YEAHHHH !!!!!!!!!!!

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Cze 2011, 23:21 

RELIGIA... NATURA...

a Autor natury powiedział, żeby iść na CAŁY świat... to wiedział, co mówił.

jaki z chrześcijanina chrześcijanin, jeśli siłą każe innym być chrześcijaninami? tam gdzie zaczyna się manipulacja workiem ryżu, lub czymkolwiek, tam kończy się chrześcijaństwo. a dziabeł i pod Chrystusa chętnie się podepnie, co to dla niego pokłamać...?

a okaleczające obrzezania małych dziewczynek też lepiej zostawić? w imię natury... kultury... tradycji...???

A na to, co powiecie???

http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

pozdrawiam naturalnie.
dobrze, że wzajemnie mobilizujemy się do myślenia. Chwała Jezusowi!

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Cze 2011, 23:38 
Awatar użytkownika

Od siebie mogę powiedzieć, że w myśl hasła tegorocznej pielgrzymki, w której Szpakowi zamarzył się dialog międzyreligijny wysłałam zaproszenia do różnych stowarzyszeń Muzułmanów w Polsce o przedstawiciela choć na jeden dzień. Nikt mi nie odpowiedział. Choć strasznie mnie wkurza, gdy ktoś podaje maile, a potem nie odpowiada, to nadal wierzę, że "szary" Muzułamin nie pragnie przemocy.
Szpak mi opowiadał, że Muzułmanki w Szwecji przychodzą do katolickich kościołów modlić się do Maryi :P
Bądźmy dobrej myśli

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 09:31 

**kaja** napisał(a):
Od siebie mogę powiedzieć, że w myśl hasła tegorocznej pielgrzymki, w której Szpakowi zamarzył się dialog międzyreligijny wysłałam zaproszenia do różnych stowarzyszeń Muzułmanów w Polsce o przedstawiciela choć na jeden dzień. Nikt mi nie odpowiedział. Choć strasznie mnie wkurza, gdy ktoś podaje maile, a potem nie odpowiada, to nadal wierzę, że "szary" Muzułamin nie pragnie przemocy.
Szpak mi opowiadał, że Muzułmanki w Szwecji przychodzą do katolickich kościołów modlić się do Maryi :P
Bądźmy dobrej myśli

no właśnie:
"Przyjdźcie do Mnie WSZYSCY" - nic dodawać nie trzeba. przecież nie ma jakiegoś osobnego gatunku ludzkiego typu: muzułmanin, katolic, protestant, żyd... gdyby Bóg chiał takie gatunki stworzyć, to by je stworzył. Człowiek jest człowiek, a "nikt nie przychodzi do Ojca, jak tylko przez Niego". to takie proste i takie trudne...

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 09:42 

http://www.youtube.com/watch?v=0Z4bs-cR2z8&feature=related

i jeszcze taka ciekawostka:(

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 12:02 

**kaja** napisał(a):
Natomiast ja na pewno nie jestem zwolenniczką szukania usprawiedliwienia dla morderstw popełnianych dziś -XV czy XX wieków temu - a to bardzo powszechne i wybiórcze. Obecnie nikomu nie przychodzi do głowy mordowanie Afrykańczyków, czy Muzułmanów - w Szwecji, czy w Niemczech, czy gdziekolwiek indziej (I DOBRZE)- wręcz żyją na koszt tych państw, głównie z socjalu, a gdy są mordowani chrześcijanie, to okazuje się że dobrze im, bo sobie zasłużyli.Tak naprawdę, czy ma wielki sens grzebanie się zagmatwanej historii - (a historia chrześcijaństwa w Afryce sięga I w.), gdy giną ludzie? Nawet już nie wypada mówić "Murzyn" , wręcz jest to prawnie zabronione, a mordować chrześcijan wolno???
Może nawet trzeba?
Trochę to dziwi w XXI wieku, kiedy chroni się zwierzęta, ba rośliny ale okazuje się, że chrześcijanie są przez niektórych wyjęci są spod ochrony. To trochę takie tłumaczenie, jak np. facet bije żonę, to właściwie jej wina bo coś tam.
A co Ciebie zafascynowało w naturalnych religiach ?

Przeskok myślowy z sytuacji w Afryce, do emigrantów żyjących z socjalu w Skandynawii jest naprawdę akrobatyczny, ale nie ma nic wspólnego z omawianym tematem. Trudno jest pozbierać dość niespójne, i rozrzucone pani myśli po całym poście, ale postaram się rzeczowo odpowiedzieć. A więc nikt nie morduje chrześcijan ani w Niemczech, ani we Włoszech, ani w Watykanie , a przykry przypadek zamachu na Jana Pawła II potępił cały świat, ten komunistyczny i ateistyczny również. Podobnie z zamordowaniem księdza Popiełuszki, gdyż zdarzenia te są obiektywnie złe, i każdy świadomy człowiek, beż względu na wyznanie, czy też ideologię, takie coś potępi. Natomiast przypadki mordowania księży, w krajach, gdzie jak najbardziej świadomie wybrali się na podbój religijny, na pewno pochwalać nie należy, ale są one naturalnym odruchem broniącej się wielowiekowej kultury, czy też religii. Posłużę się tu cytatem z pani linku: ,,Niestety nie wszyscy cieszą się z działalności księży misjonarzy. Wielu miejscowych rebeliantów nie życzy sobie, aby w ich kraju nieznani księża propagowali obcą im religię. Niejeden ksiądz w ten sposób poniósł śmierć męczeńską z rąk niezadowolonych bandytów. '' A więc ludzi broniących swojej kultury i religii nazywa się bandytami. Tak mi się skojarzyło, że w czasie okupacji niemieckiej, faszyści nazywali bandytami polskich partyzantów, walczących o niepodległość swojego kraju. Jak widać, schematy propagandowe od lat funkcjonują te same.

Historia chrześcijaństwa w Afryce faktycznie sięga I wieku, ale dotyczy to skrawka Afryki północnej, a my tu dyskutujemy o krajach leżących w głębi tego wielkiego kontynentu.

W religiach naturalnych fascynuje mnie właśnie to, że są naturalne!

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 12:04 

ChrzanKa napisał(a):
RELIGIA... NATURA...

a Autor natury powiedział, żeby iść na CAŁY świat... to wiedział, co mówił.

jaki z chrześcijanina chrześcijanin, jeśli siłą każe innym być chrześcijaninami? tam gdzie zaczyna się manipulacja workiem ryżu, lub czymkolwiek, tam kończy się chrześcijaństwo. a dziabeł i pod Chrystusa chętnie się podepnie, co to dla niego pokłamać...?

a okaleczające obrzezania małych dziewczynek też lepiej zostawić? w imię natury... kultury... tradycji...???

A na to, co powiecie???

http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

pozdrawiam naturalnie.
dobrze, że wzajemnie mobilizujemy się do myślenia. Chwała Jezusowi!

Posłużę się cytatem ,, Autor natury powiedział, żeby iść na CAŁY świat... to wiedział, co mówił. ''

Problem polega na tym, że ów ,,autor'' powiedział to samo i chrześcijanom, i muzułmanom, co dziwne nie jest, bo te religie wywodzą się ze wspólnego pnia, no i teraz jest problem. . . Jak na razie, są to dwie najbardziej konfliktowe religie na świecie.

Okaleczanie dziewczynek w Afryce jest barbarzyńskim zwyczajem, i należy z nim walczyć poprzez edukację! Oczywiście aby ta walka była skuteczna, musi to być BEZINTERESOWNA EDUKACJA, A NIE ZASTĘPOWANIE JEDNEGO ZABOBONU INNYM ZABOBONEM, co niestety, w Afryce zastosowano, i czego opłakane skutki teraz obserwujemy. Oczywiście, można być tak nieludzkim, i zamiast wskazać winnych, powiedzieć, że to szatan zrobił, i mieć problem z głowy.

Pozdrawiam, i również się cieszę, że wspólnie mobilizujemy się do myślenia.

Niech Swaróg oświetla Twoje dni.

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 12:06 

ChrzanKa napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=0Z4bs-cR2z8&feature=related

i jeszcze taka ciekawostka:(

Holocaustu Żydzi sami sobie nie zrobili, tylko zrobili im to chrześcijanie, również pod postacią faszystów. To właśnie chrześcijanie przez dwa tysiące lat prześladują Żydów za zabicie rzekomego Mesjasza. To co obecnie się dzieje, jest tylko i wyłącznie tego skutkiem. Holocaust to świetny interes, i kto, jak kto, ale Żydzi o tym świetnie wiedzą, więc dbają o to, aby temat był zawsze świeży. Chrześcijanie w amoku wiary, całkowicie ,,odżydowili'' Mesjasza, robiąc go Bogiem, i przy okazji starając się unicestwić naród, z którego pochodził.

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 12:07 

**kaja** napisał(a):
Bądźmy dobrej myśli

Jestem tu właśnie z powodu informacji o międzyreligijnym dialogu, ale jak na razie , to mam odczucie, że ten dialog jest tylko przykrywką do udowodnienia wyższości chrześcijaństwa nad innymi religiami., więc nie będę w tym dłużej brał udziału, i pożegnam tę stronę.

Niech Swaróg oświetla wasze dni.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości