Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 22:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: w wiadomościach tego nie podali?
PostWysłany: 18 Cze 2011, 12:32 
Awatar użytkownika

Weles napisał(a):
ChrzanKa napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=0Z4bs-cR2z8&feature=related

i jeszcze taka ciekawostka:(

Holocaustu Żydzi sami sobie nie zrobili, tylko zrobili im to chrześcijanie, również pod postacią faszystów. To właśnie chrześcijanie przez dwa tysiące lat prześladują Żydów za zabicie rzekomego Mesjasza. To co obecnie się dzieje, jest tylko i wyłącznie tego skutkiem. Holocaust to świetny interes, i kto, jak kto, ale Żydzi o tym świetnie wiedzą, więc dbają o to, aby temat był zawsze świeży. Chrześcijanie w amoku wiary, całkowicie ,,odżydowili'' Mesjasza, robiąc go Bogiem, i przy okazji starając się unicestwić naród, z którego pochodził.

Ten, teges jeszcze powinno być w Polskich Obozach Koncentracyjnych i będzie cycuś glancuś

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 12:43 

Każdy z nas boryka się w życiu (o ile jest świadomy) ze swoimi uwarunkowaniami rodzinnymi, pochodzenia, narodowymi, a także religijnymi. Mamy zakodowane pewne przekonania na różne tematy, które niekoniecznie są prawdziwe. Na tym filmiku o wychowaniu w Izraelu wyraźnie widać, jakie skrypty koduje się tamtejszej młodzieży. Ale my także nie jesteśmy od nich wolni. Mamy tylko inne skrypty. Mogą być one indywidualne, ale też społecznościowe.
Myślę, że rozwój i poszukiwanie Prawdy m.in. polega na uwolnieniu się od tych zastanych, często podświadomych skryptów. Trzeba jednak być otwartym i uważnym na to, co dzieje się dookoła nas.

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 16:54 
Awatar użytkownika

Weles napisał(a):
**kaja** napisał(a):
Natomiast ja na pewno nie jestem zwolenniczką szukania usprawiedliwienia dla morderstw popełnianych dziś -XV czy XX wieków temu - a to bardzo powszechne i wybiórcze. Obecnie nikomu nie przychodzi do głowy mordowanie Afrykańczyków, czy Muzułmanów - w Szwecji, czy w Niemczech, czy gdziekolwiek indziej (I DOBRZE)- wręcz żyją na koszt tych państw, głównie z socjalu, a gdy są mordowani chrześcijanie, to okazuje się że dobrze im, bo sobie zasłużyli.Tak naprawdę, czy ma wielki sens grzebanie się zagmatwanej historii - (a historia chrześcijaństwa w Afryce sięga I w.), gdy giną ludzie? Nawet już nie wypada mówić "Murzyn" , wręcz jest to prawnie zabronione, a mordować chrześcijan wolno???
Może nawet trzeba?
Trochę to dziwi w XXI wieku, kiedy chroni się zwierzęta, ba rośliny ale okazuje się, że chrześcijanie są przez niektórych wyjęci są spod ochrony. To trochę takie tłumaczenie, jak np. facet bije żonę, to właściwie jej wina bo coś tam.
A co Ciebie zafascynowało w naturalnych religiach ?

Przeskok myślowy z sytuacji w Afryce, do emigrantów żyjących z socjalu w Skandynawii jest naprawdę akrobatyczny, ale nie ma nic wspólnego z omawianym tematem. Trudno jest pozbierać dość niespójne, i rozrzucone pani myśli po całym poście, ale postaram się rzeczowo odpowiedzieć. A więc nikt nie morduje chrześcijan ani w Niemczech, ani we Włoszech, ani w Watykanie , a przykry przypadek zamachu na Jana Pawła II potępił cały świat, ten komunistyczny i ateistyczny również. Podobnie z zamordowaniem księdza Popiełuszki, gdyż zdarzenia te są obiektywnie złe, i każdy świadomy człowiek, beż względu na wyznanie, czy też ideologię, takie coś potępi. Natomiast przypadki mordowania księży, w krajach, gdzie jak najbardziej świadomie wybrali się na podbój religijny, na pewno pochwalać nie należy, ale są one naturalnym odruchem broniącej się wielowiekowej kultury, czy też religii. Posłużę się tu cytatem z pani linku: ,,Niestety nie wszyscy cieszą się z działalności księży misjonarzy. Wielu miejscowych rebeliantów nie życzy sobie, aby w ich kraju nieznani księża propagowali obcą im religię. Niejeden ksiądz w ten sposób poniósł śmierć męczeńską z rąk niezadowolonych bandytów. '' A więc ludzi broniących swojej kultury i religii nazywa się bandytami. Tak mi się skojarzyło, że w czasie okupacji niemieckiej, faszyści nazywali bandytami polskich partyzantów, walczących o niepodległość swojego kraju. Jak widać, schematy propagandowe od lat funkcjonują te same.

Historia chrześcijaństwa w Afryce faktycznie sięga I wieku, ale dotyczy to skrawka Afryki północnej, a my tu dyskutujemy o krajach leżących w głębi tego wielkiego kontynentu.

W religiach naturalnych fascynuje mnie właśnie to, że są naturalne!

Jestem w szoku że ktoś może misjonarzy zrównywać z faszystami :cry:
Trochę to zabawne. Mało kto się wita, a wszyscy żegnają, a niektórzy po kilka razy nawet. Jakby przyszli tylko po to żeby się obrazić :cry:
Skąd to się bierze ? zazdrość ?
Fajnie, że ktoś zbiera materiały na temat pielgrzymki bo chyba o to tu chodzi.że ktoś ma czas, że mu się chce. Z tego co pamiętam to było na niej zawsze miejsce dla wszystkich, wygląda że jest tak do tej pory. Mam zamiar w tym roku przekonać się jak jest po latach. Szokuje mnie ta nienawiść i szukanie złych intencji bo jak to inaczej nazwać?

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 17:14 

ChrzanKa, proszę Cię, podawaj "żywe" linki tak jak inni. Na Twoje najeżdżam, a one martwe jak trup.
Przykład:

http://www.youtube.com/watch?v=dUzoos2kpGM

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 21:40 

http://www.youtube.com/watch?v=0Z4bs-cR2z8&feature=related

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 21:41 

Jan napisał(a):
ChrzanKa, proszę Cię, podawaj "żywe" linki tak jak inni. Na Twoje najeżdżam, a one martwe jak trup.
Przykład:

http://www.youtube.com/watch?v=dUzoos2kpGM

http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

przepraszam za niedopatrzenie Janie

Offline Profil  

PostWysłany: 18 Cze 2011, 21:52 

"Jestem tu właśnie z powodu informacji o międzyreligijnym dialogu, ale jak na razie , to mam odczucie, że ten dialog jest tylko przykrywką do udowodnienia wyższości chrześcijaństwa nad innymi religiami., więc nie będę w tym dłużej brał udziału, i pożegnam tę stronę."

Ja też mam wiele odczuć, gdy czytam Twoje posty Weles i co z tego? chowam je w kieszeń, bo uważam, że jesteś tak samo wartościowym człowiekiem jak ja, jednocześnie uważając, że nie masz racji. pozdrawiam.

Offline Profil  

PostWysłany: 20 Cze 2011, 18:33 

ChrzanKa napisał(a):

Dzięki za tego linka. Są widać mądrzy Żydzi, którzy zdają sobie sprawę, że "antysemityzm" stał się groteską i dobrze się nie skończy przede wszystkim dla nich samych.

Offline Profil  

PostWysłany: 20 Cze 2011, 18:59 

I mój kamyk do ogródka.
http://www.rp.pl/artykul/322125.html

Offline Profil  

PostWysłany: 21 Lip 2011, 15:47 
Awatar użytkownika

**kaja** napisał(a):
Od siebie mogę powiedzieć, że w myśl hasła tegorocznej pielgrzymki, w której Szpakowi zamarzył się dialog międzyreligijny wysłałam zaproszenia do różnych stowarzyszeń Muzułmanów w Polsce o przedstawiciela choć na jeden dzień. Nikt mi nie odpowiedział. Choć strasznie mnie wkurza, gdy ktoś podaje maile, a potem nie odpowiada, to nadal wierzę, że "szary" Muzułamin nie pragnie przemocy.
Szpak mi opowiadał, że Muzułmanki w Szwecji przychodzą do katolickich kościołów modlić się do Maryi :P
Bądźmy dobrej myśli

A jednak Muzułmanie się odezwali :P :

Salam Siostro

Bardzo dziękuję za informację. Jak będą chętni to na pewno do Ciebie
napiszę. Bóg z Tobą

Sahir

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości