*88. Część druga.
A czym jest życie ? Czym jest życie, od momentu, gdy człowiek się rodzi, aż do śmierci ? Czy życie ma sens ? - zapytało mnie wtorkowego, słonecznego popołudnia , szesnastoletnie Dzieciątko o pseudonimie Pszczółka . Ważne jest , abyś zrozumiała sposób, w jaki żyjesz i dlaczego właśnie żyjesz w ten sposób ? To tylko od Ciebie Dzieciątko zależy jakie jest życie ! Życie to konflikty , nieustająca szarpanina , ból , radość , przyjemność , miłość, obawy , samotność , zdrada , ucieczka w narkotyki , depresja i praca, nieustanna praca na rzecz innych lub dla siebie ; jesteś, więc egoistką lub być może od czasu do czasu , wspaniałomyślną , zawistną , złą , próbującą złość tę rozładować lub pozwalającą jej narastać. Życie to Twoje łzy, smutek , enigmatyczne uczucie do mnie , modlenie się do ,, TEGO CZEGOŚ ,, , co stworzył Homitek , lub naprawdę do ,, TEGO CZEGOŚ ,, , co istnieje ; życie w kłamstwie, w złudzeniach , w nienawiści , zmęczenie tym wszystkim , znudzenie i poczucie głupoty - oto , czym jest nasze życie . Nie tylko Twoje , lecz także moje i wszystkich ludzi na ziemi , którzy mają nadzieję , że przed tym uciekną. Ten proces modlitwy , miłości, ucieczki w narkotyki , alienacji , agonii , strachu zaczął się w starożytności i trwa do dzisiejszych czasów - trud pracy , zmaganie , niepewność , zagubienie oraz radość i śmiech. Wszystko to należy do Twojej egzystencji. Tylko od Ciebie zależy , czym jest życie.
|