Ostatnia wizyta: Obecny czas: 23 Gru 2024, 00:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: PROPOZYCJA TRASY PIELGRZYMKI W 2012 ROKU
PostWysłany: 27 Sie 2011, 12:46 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
'''
JA TYLKO TAK SOBIE RZUCĘ KILKA SŁÓW O PIELGRZYMCE W KTÓREJ W PRZYSZŁYM ROKU PO RAZ PIERWSZY BĘDĘ BRAŁ UDZIAŁ.
NIE MA DLA MNIE ZNACZENIA Z KĄD PIELGRZYMKA WYRUSZY ,
ABSOLUTNIE NIE MA TO DLA MNIE ISTOTNEGO ZNACZENIA.
Z JAKIEGOKOLWIEK MIEJSCA WYRUSZYMY ,WAŻNY JEST FINAŁ PIELGRZYMKI.

Offline Profil  

PostWysłany: 27 Sie 2011, 19:20 

patryku c.;)
czytasz w moich myślach - pisząc poprzedni post powiedziałam do bogdana ł., że najlepsza ekipa do opracowania trasy i zasad to ja i Patryk :) Marzyłby mi się klimat z pamiętnej wyprawy "w góry" (bez kijków do namiotu). Zdzwonimy się oczywiście (lub spotkamy na grillu).

Andżelino, Kaju - jeśli nadal chcecie porwać się na wspólne szaleństwo organizacji - napiszcie do mnie maila: losmajka@wp.pl

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Sie 2011, 10:59 

Maju jestem z tobą jak najbardziej pomogę przy organizacji trasy:)

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Sie 2011, 18:04 

Jeśli z Kalisza nie mielibyśmy wogóle podjeżdzać, to może byłoby dobrym pomysłem, aby pielgrzymka wyszła właśnie stąd. Wyjście z Wiela dojście do Bydgoszczy i przejazd pociągiem prawie do Częstochowy jest parodią pieszej pielgrzymki a przy tym niszczy wspólnotę
i przyczynia się do tego, że wiele osób nie dochodzi do Cżęstochowy, w tym roku wiele osób
z Wiela pojechało do domów.

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Sie 2011, 19:58 
Awatar użytkownika

Do Patryka proponującego trasę. Wybacz, ale nie może być zrealizowana, gdyż za często szlibyśmy głównymi drogami a to jest niebezpieczne szczególnie dla naszej pielgrzymki. Możliwe, że na tych trasach są wielkie pielgrzymki, które żeby iść szybko muszą chodzić szerokimi drogami. Nasza pielgrzymka jest świadectwem w miejscowościach, gdzie nie chodzą pielgrzymki nigdy. Nie chce jednak mówić arbitralnie, możeby podialogować.
A teraz piszę do tych, którzy jeszcze nie bardzo wiedzą po co idą po 33 latach.
Okazuje się, że w tej naszej Polsce, są piękne krainy, gdy szliśmy z jakichkolwiek gór: Szczyrk i Beskid Wysoki, Przemyśl i Bieszczady, Levoca i Tatry, Gorlitz i Góry Kaczawskie, Miejsce Piastowe i Beskid Niski, Dębno i Gorce, Maria Helf i Zlote Hory przez Góre św. Anny, z Kazimierza przez Góry Świętokrzyskie, z Vsetina w Czechach przez Wisłę i Ustroń, z Miechowa przez Szlak Orlich Gniazd, czy też różnymi borami i lasami: z Kodnia przez Polesie Lubelskie, z św. Lipki przez Gietrzwałd i Grunwald, z Wilna przez Puszczę Augustowską i Jezioro Wigry, z Gniezna przez Licheń nad jeziorem, ze Swarzewa przez Kaszuby. Mijaliśmy liczne zamki, poznawalimy kultury regionalne, dziesiątki sanktuariów - nieraz zapierajacych dech jak w Sancygniowie, w którym dobudowywano kościół zamiast stawiać nowy w trzech stylach po kilkuset latach, poznajemy historie tego narodu: ziemian, książąt, miejsca bitew, pomniki, cmentarze np. Orląt Lwowskich i dziesiątki innych. Poznajemy wiarę prostego, wierzącego i pracowitego ludu jak ostatnio Kaszubów, a także górali, wszedzie ale to wszędzie pracowitego, gościnnego i pobożnego, dzielącego się swoim domem, czasami luksusowym i jadłem a to swojskim a to zakupionym za NIEMAŁE PIENIĄDZE dla jednak obcych pielgrzymów. Spotykaliśmy wszędzie doskonalą organizację dla nich przez ośmiewane Instytucje Kościoła Katolickiego - Parafie z proboszczami na czele, budującymi lub odnawiającymi swiątynie - często perełki polskiej lub światowej kultury. Ładujemy przez 2 tyg akumulatory w Bożym środowisku kultury narodowej i chrześcijańskiej, której jakby nie było w polityce partyjnej i unijnej. My jednak jej doświadczaliśmy z dala od molochów miejskich,szarych ulic i dróg szybkiego ruchu. Przede wszystkim doświadczaliśmy dobrego Ojca i Jego świętej Opatrzności, która dostarczała nam tych wszystkich dobrych, naturalnych i nadnaturalnych przeżyć, bo przecież ON JEST! DLA CIEBIE, DLA MNIE I KAŻDEGO Z NAS po to,żeby Go poznać, pokochać i osiągnąć szczęście wieczne. To tak mi się napisało dzisiaj w niedzelę, żeby z Nim poświętować. A za chwilę 21.00 i mamy sie wszysczy złączyc na modlitwie w tym integracyjnym klasztorze, hipisowskiej pielgrzymce młodzieży różnych dróg.

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Sie 2011, 20:31 

Maja prosiła o wypowiedzenie się na temat pielgrzymki, więc:
Zgadzam się z propozycją Maji odnośnie naszej samowystarczalności. Świat jest piękny, więc chodźmy polnymi drogami, małymi wsiami jak się da, gdzie będą wspaniałe panie sołtysowe albo panowie, którzy w parę chwil organizują zespół i zabawa jak się patrzy :)) Tegoroczna trasa była dla mnie bajkowa! Co do wielkości posiłków to w przypadku kwater nie mamy na to zbyt dużego wpływu, ponieważ to mieszkańcy tak chojnie nas goszczą i nietaktem byłaby odmowa :) Dzień ciszy - to byłoby wyzwanie! Jestem za!

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Sie 2011, 21:09 
Awatar użytkownika

Tak dzień ciszy też najbardziej mi się spodobał. Poza tym serce ciągnie w Bieszczady, nie wiem na ile była to konkretna propozycja. Faktycznie drogi zaproponowane przez Patryka, to bardzo ruchliwe trasy - ale kilka poprawek i byłoby o.k.- jeśli chodzi o natężenie ruchu -( znam te okolice dobrze) i raczej mniejsze miejscowości. Wygląda na to, że najwięcej osób zainteresowanych organizacją jest z okolic Bydgoszczy, więc może by się po prostu spotkać w Bydgoszczy,na pewno znacie jakieś fajne miejsce na spotkanie w Bydgoszczy ??? ???

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Sie 2011, 21:09 

tak! małe wioski! tak!!! miasta... miasteczka.... hmmm... może tak omijać???

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Sie 2011, 21:19 
Awatar użytkownika

Parodią lub fenomenem było, że idąc przez góry czeskie, musieliśmy wyjechać wyciągiem krzesełkowym na szczyt, żeby dojść przed nocą; Że idąc z Warszawy doszliśmy do pewnej miejscowości, o godz. 18.00 skąd było jeszcze do Kościelca na nocleg 10 km. i ON błyskawicznie znalazł autokar, którym wszyscy chętnie podjeżdżali, co się zdarzało z miejskimi autobusami także; Że idąc przez Bieszczady z Przemyśla i Bieszczad musieliśmy podjechać pociągiem z Łańcuta za Tarnów, żeby mimo tego w ciągu 16 DNI zajść do Częstochowy, że nie mało razy podjeżdżaliśmy podmiejskim pociągiem, mimo że miało być tylko pieszo; Że przechodziliśmy wpław rzekę Wartę, żeby nie iść przez most i zrobić ok 15 km. dalej; Że przepływaliśmy barką na żwir z 500-set osobami, żeby skrócić trasę niemożliwą do przejścia "za drogą", parodią lub fenomenem jest że co roku musimy chodzić nowymi trasami; Że wogóle hipisi idą w pielgrzymce i się modlą, że mają dzienne odcinki 15-sto kilometrowe, a obiad jedzą z dwoma daniami i deserem dzięki kochajacym hipisów godpodarzom; Że dawali szanse narkomanom, palaczom, żeby zrozumieli że to jest niepotrzebne; Że przyjmują tych, których usunięto na innych pielgrzymkach; A SAMI NIGDY PRZEZ 33 LATA NIE USUNĘLI NIKOGO ZA ZŁE ZACHOWANIE!!!!!!!!!!!! No i jeszcze więcej innych parodii czy fenomenów stosują. Np. że często ci sami jak chcą, zabierają się"na stopa" samochodami pielgrzymkowymi, więc może by je...? NIC NIE JEST U NAS PARODIĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TA PIELGRZYMKA JEST FENOMENEM ŚWIATOWYM!!!!!!!!!!ANDŻELINA.

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Sie 2011, 13:50 

A. Szpaku napisał(a):
Parodią lub fenomenem było, że idąc przez góry czeskie, musieliśmy wyjechać wyciągiem krzesełkowym na szczyt, żeby dojść przed nocą; Że idąc z Warszawy doszliśmy do pewnej miejscowości, o godz. 18.00 skąd było jeszcze do Kościelca na nocleg 10 km. i ON błyskawicznie znalazł autokar, którym wszyscy chętnie podjeżdżali, co się zdarzało z miejskimi autobusami także; Że idąc przez Bieszczady z Przemyśla i Bieszczad musieliśmy podjechać pociągiem z Łańcuta za Tarnów, żeby mimo tego w ciągu 16 DNI zajść do Częstochowy, że nie mało razy podjeżdżaliśmy podmiejskim pociągiem, mimo że miało być tylko pieszo; Że przechodziliśmy wpław rzekę Wartę, żeby nie iść przez most i zrobić ok 15 km. dalej; Że przepływaliśmy barką na żwir z 500-set osobami, żeby skrócić trasę niemożliwą do przejścia "za drogą", parodią lub fenomenem jest że co roku musimy chodzić nowymi trasami; Że wogóle hipisi idą w pielgrzymce i się modlą, że mają dzienne odcinki 15-sto kilometrowe, a obiad jedzą z dwoma daniami i deserem dzięki kochajacym hipisów godpodarzom; Że dawali szanse narkomanom, palaczom, żeby zrozumieli że to jest niepotrzebne; Że przyjmują tych, których usunięto na innych pielgrzymkach; A SAMI NIGDY PRZEZ 33 LATA NIE USUNĘLI NIKOGO ZA ZŁE ZACHOWANIE!!!!!!!!!!!! No i jeszcze więcej innych parodii czy fenomenów stosują. Np. że często ci sami jak chcą, zabierają się"na stopa" samochodami pielgrzymkowymi, więc może by je...? NIC NIE JEST U NAS PARODIĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TA PIELGRZYMKA JEST FENOMENEM ŚWIATOWYM!!!!!!!!!!ANDŻELINA.

Przyjdźmy do Niego Wszyscy! WSZYSCY!!! ps. jakkolwiek na daną chwilę potrafimy. stopem lub na kolanach... każdy na daną chwilę ma swój sposób, w niepowtarzalnej historii swojego życia tu i teraz:) ale przychodzimy WSZYSCY, tak jak Chrystus kazał;)

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości