Ostatnia wizyta: Obecny czas: 23 Gru 2024, 00:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: PROPOZYCJA TRASY PIELGRZYMKI W 2012 ROKU
PostWysłany: 29 Sie 2011, 19:55 

Kochany Szpaku! Prowokacyjnie zadałam pytanie "o co nam chodzi" w kontekście pielgrzymki, ale mam nadzieję, że jest to prowokacja budująca: warto wiedzieć po co, dlaczego coś robimy. Każdy z nas ma inny powód i chyba ciekawie byłoby tego posłuchać. I zdziwić się nawet, że ktoś może myśleć inaczej niż my. Szpaku Kochany! - nikt z tu piszących nie podejmuje zamachu na wartość pielgrzymki, nie występuje przeciwko komuś czy czemuś - tylko wyraża swoje zdanie. Myślę, że większość postów piszemy ciepło i z szacunkiem uśmiechając się do odbiorców, a szczególnie do Ciebie.

Też uważam, że podjeżdżanie w ostatnie dni utrudnia wielu osobom uczestnictwo w całości (mnie utrudniło). Ale, może są mocne argumenty, żeby jednak podjechać?

Kochani! Zachęcajcie innych do wypowiadania się w tym wątku, np. poprzez facebook. Pozbieramy różne głosy, różne oczekiwania i - jak Bóg da - spotkamy się w Bydgoszczy.

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Sie 2011, 20:10 

(widać, że mam za dużo czasu? :))

A teraz pomysł z grubej rury chyba - słyszałam od pewnego rodzeństwa spotkanego na pielgrzymce, że może warto wrócić do korzeni tej pielgrzymki i zaprosić do udziału osoby uzależnione? Np. nawiązać współpracę z Monarem, czy czymś podobnym (zdaje się, że chrześcijańskich placówek tego typu nie brakuje)? Co Wy na to? Wg mnie strasznie zgrzecznieliśmy... ale to dobrze, tzn., że się nawracamy. Może jednak warto wykorzystać potencjał tej wspólnoty i wspomóc w nawracaniu kolejne osoby? A może już przesadzam, co?

I jeszcze w związku z tym klasztorem integracyjnym (który nie do końca rozumiem). Jestem zachwycona świadectwem Jadwigi i jej dzieci oraz Basi i Pawełka (Basia z synem byli w zeszłym roku). Widać było, że osoby niepełnosprawne dobrze czują się wśród nas. Może więc zaprosić więcej takich rodzin? A może to też dziwaczny pomysł, bo przecież są pielgrzymki dla osób niepełnosprawnych?

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Sie 2011, 22:01 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o klasztor integracyjny, to z pomysłem jego założenia wystąpiła Ania Wilk, która ze względu na swoja niepełnosprawność nie może być przyjęta do żadnego z klasztoru. Ma wykształcenie teologiczne i powołanie - dlatego chce założyć zakon dla niepełnosprawnych i szuka chętnych m, in za pośrednictwem naszej strony.
Co do podjeżdżania, to gdyby z niego zrezygnować to zostałyby miejscowości oddalone maksymalnie o 200 kilometrów od Częstochowy i problemy organizacyjne, gdyż w okolicach Częstochowy mają pielgrzymek "po uszy".
Co do różnorodności na pielgrzymce - wydaje się, że jest duża. Próbuje cały czas zachęcić ludzi z nazwijmy to umownie "innych opcji niż katolicka", do współpracy - ale bez rezultatu.
Próbuję przygotowanć rozmowę z Matrixem ale ciężko mi idzie. On się posługuje tak innym ode mnie sposobem obrazowania, bardzo ścisłym i technicznym, że ciężko mi przez to przebrnąć. Jeśli ktoś chciałby zająć się redagowaniem takiego działu na naszej stronie, to byłoby fajnie.

Co do reszty fajnie, że masz pomysły i chęci. Zresztą jeśli o mnie chodzi to, tak ogólnie życiowo jestem zwykle bardziej za niż przeciw. Wolę budować niż krytykować. :P

Offline Profil  

PostWysłany: 30 Sie 2011, 18:10 
Awatar użytkownika

JESZCZE RAZ PIELGRZYMKA 2011 - PRZED 2012
31.07. (nd) zjazd z Polski - Swarzewo Msza św. i ador. 21.00 Swarzewo - nocl. par. MB Swarzewskiej, SWARZEWO, kwatery, salka./100 osób/
1.08. (pn.) –SWARZEWO –Msza św. sankt.g.9.00 wyjś. 10.00 – Mechowo –13 km. /100/ osób/ nocl.- par. św. Jakuba. Ador. 21.00
2.08. (wt.)- MECHOWO - wyjs. 8.30; postój i posił. /100 osób/ Par.Leśniewo ok.12.30 Wejherowo Kalwaria – 16 km / 120 osób/ nocl. klasz. Msza św. 20.00 przed obrazem
3.08. (śr.) WEJHEROWO –Dróżki - 8.30– posił. Donimierz, /120 osób/ par.Szemud, ok.13.00 Łebno –17 km. /150/ nocl.par.MB. Królowej Polski, sala gimn. przyj. 17.30.- Adoracja 21.00
4.08. (czw.) – ŁEBNO – Msza sw. 9.00 Łebno 2 śniad. własne w drodze /150 osób Pomieczyno –6 km. /170 osób/ nocl.par.św. Józefa Ador. 21.00
5.08. (pt.) -POMIECZYNO–wyjs. 8.30; Sianowo sankt.Narodzenia NMP, Msza św. i posił.ok.13.00 /170 os./ Miechucino-nocl. /200 osób/ i posił.par. św. Br.A. Chmielowskiego, przyjś.17.30 Ador.
6.08. (sob.) -MIECHUCINO–wyjs. 8.30; posił. Kamienica Szlach. ok.13.00, par. sw. Józef 170 os. Mściszewice – nocl. par. Wniebowzięcia NMP. Msza ze ślubem 16.00? i posił. /220 osób /
7.08. (nd.) –MŚCISZEWICE –wyjs. 8.30; par.Klukowa Huta –Msza św. 11.30 -Po Mszy posił. 13.00 /200 os./ Stężyca – nocl. /250 osób/ par. św. Katarzyny przyj. 17.30. Ador. 21.00
8.08. (pn.) -STĘŻYCA –w.8.30; p. Nieust.Pom.,83-400 Skorzewo,k605581098 Msza 10.30,pos.13.30 /220 os. Kościerzyna – 5 km.nocl. /270 osób/par. MB Królowej Rodzin ador
9.08. (wt.) –KOŚCIERZYNA –wyj. 8.30; Pielgrz. do 2 sankt. MB.Bolesnej, Msza św. i prowiant /250 osób/ Wąglikowice –10 km. nocl ./270 osób/ par Wnieb.NMP, ador. 21.00
10.08. (śr.) -WĄGLIKOWICE wyj. 8.30; Msza św. polowa po drodze, posił. Przytarnia par. Wiele /250 osób/ Wiele - 18 km. /300 osób/ Msza św. i ador. Wiele 20.00 par. św. Mikołaja, ognisko.
11.08. (cz) – WIELE– wyj. autok. 8.30 –. Obiad- Turek Łosiu, Msza sw. prymic. Piotrka- Góra Kamycka – 400 km. /350 osób/ nocl. n. basenem. Par. Wniebowzięcia NMP. ador. 21.00
12.08. (pt) KAMYK – wyjś. 8.30 - Msza św. w Kamyku 9.00 Obiad nasza kuchnia pod Cz-wą/350 osób/ JASNA GÓRA –12 km. wej. godz. 16.30 po grupie białostockiej

DOŚWIADCZENIA PIELGRZYMKOWE:
1.BEZ OPATRZNOŚCI TEJ PIELGRZYMKI NIE MA,OBJEŻDŻAJAC MODLĘ SIĘ PRZED KAŻDĄ PLEBANIĄ
2. NIGDY NIE BĘDZIE TAK ŻEBY WSZYSCY BYLI ZADOWOLENI. NO KTO W TEJ BYŁ?
3. MIMO ZAPLANOWANEJ TRASY TRZEBA JĄ KORYGOWAĆ PO SPOTKANIU Z PROBOSZCZAMI
4. INNE PIELGRZYMKI CHODZĄ TYMI SAMYMI TRASAMI I MUSZA BYĆ SZCZĘŚLIWI
5. NAJBARDZIEJ RADOSNYMI SĄ NASZE DZIECI A ICH RADOŚĆ -JAK KOTKÓW - NAM SIĘ UDZIELA
6. PROBLEMEM NASZYM JEST,ŻE NIE IDĄC ZWARTĄ GRUPA NARAŻAMY SIĘ NA SAMOTNOŚĆ
7. PROGRAM W DRODZE MUSI BYĆ LEPSZY, NP.TAKI JAK PODCZAS ADORACJI. A WIĘC -
W DRODZE: HOMILIA I DZIELENIE SIĘ SŁOWEM, INTENCJE, ADORACJA, MEDYTACJA, 2-GA MSZA

Offline Profil  

PostWysłany: 31 Sie 2011, 23:21 
Awatar użytkownika

http://www.youtube.com/watch?v=vvUYyvFjT08

Offline Profil  

PostWysłany: 02 Wrz 2011, 14:42 

Pozwolę się odnieść do jednej z wypowiedzi Szpaka! Muszę przyznać ze nim Andrzej zarzucił hasło które się pojawiło na tej stronie odnośnie podziękowań za gościnność zdążyliśmy o tym pomyśleć z Beti i wysłać podziękowania e-mailem wraz z fotkami do miejscowości Trzy Rzeki naturalnie niestety mieliśmy e-maila tylko do państwa u których gościliśmy. Była to wielodzietna rodzina wyobraźcie sobie żniwa dziewięcioro dzieci i dwoje pielgrzymów na karku tej gościnności nie da się opisać ludzie tam żyją w harmonii z Bogiem i Natura to trzeba zobaczyć było dzieci nawzajem starsze pomaga młodszym i wszyscy sobie nawzajem to niesamowite tak zastanawiam się czy aby to dla nas nie była lekcja miłości ten czas pielgrzymki był dla mnie nie tylko kolejnym doładowaniem moich nazwijmy to akumulatorów to było coś więcej!!! Nie wiem jak was ale ta pielgrzymka wiele mnie nauczyła! Pragnę też podziękować przy okazji wszystkim tym którzy mi pomogli gdy zachorowałem na udar że trwali byli przy mnie i modlili się o moje zdrowie! Nade wszystko mojej Beatce która siedziała sześć godzin w szpitalu gdy mnie badano i kurowano za to ze była i ze jest!!! Naturalnie nie można zapomnieć o Kiju który był podporą dla Beti kiedy ja źle się czułem nie wolno też zapomnieć o Pielgrzymkowej Pierwszej Pomocy ( proszę wybaczyć nie mam pamięci do imion ) Kaji która bardzo pomogła oraz tym którzy mnie przywieźli i zawieźli min Ocie Neply tym od których wyszło żeby za moje skromne zdrowie się pomodlić oraz wszystkim tym którzy się za mnie modlili podczas gdy odratowywano mnie bym mógł stanąć na nogi i dalej maszerować razem z wami Jeszcze raz wszystkim dziękuję za każdą najmniejszą pomoc oraz wybaczyć co złe jeśli komu jakoś choć najmniej zawiniłem! Uwierzcie mi gdy leżałem tam w Szpitalu pierwszą myślą jaka mi się nasunęła była następująca niech się dzieje co chce Bóg pozwolił mi się przed udarem wyspowiadać jestem gotów na wszystko. Zdrowie mi wymodliliście i cieszę się nim ponownie lecz coś mnie to nauczyło poza tym że praktyczniejsza jest chusta od kapelusza jako ochrona na głowę Nie należy zwlekać ze sprawami duchowymi bo nigdy nie wiadomo kiedy komu pisane

Offline Profil  

PostWysłany: 03 Wrz 2011, 12:59 

Chciałem nadmienić ze w misterum pokoju które jakże ważne zawsze było dla tego ruchu zaangażowały się również dzieci i w dużej mierze one. Myślę ze niejeden hipis mógłby się nauczyć niejednego od dzieci !!! Moja rada dumę nalezy rzucić do śmieci i być czasem jak te wspaniałe dzieci co łamią się chlebem przynoszą drwa z lasu i zapraszają innych do ogniska. Pytałem się wielu osób z ciekawości czy ktoś od przyszłego roku będzie robił jakieś flagi odp były następujące a ja niewiem a zastanowię się a ja nie mam na to czasu a ja się nie nadaję etc.... Zaś dzieci podchodziły same chwytały za maszt i próbowały nieśc flagę której masz ma trzy metry długości a sama w sobie flaga ma rozmiar średnio dwa na dwa metry i wcale nikt ich o to nie prosił ajednak mimo ze było to ponad ich siły próbowały starały się za co naprawdę szacun dla tych wszystkich dzieci

Offline Profil  

PostWysłany: 03 Wrz 2011, 21:19 
Awatar użytkownika

Te dzieci to już często młodzież. Nie czarujmy się my to już fajans, a spontan to we wspomnieniach raczej. I faktycznie przejmują ster. I dobrze. Może by tak trasę obmyśliły... ;)

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Wrz 2011, 07:44 

Wspomnienie pielgrzymki wraca do mnie nieustannie...Coś podziało się ze mną dobrego...Byłam szczęśliwa mogąc iść przy boku mojego Jarka Flagowego- jestem szczęśliwa nadal:) Nie Przeżyłam nigdy czegoś takiego, pojednałam się z Bogiem,cieszył mnie wspólny marsz polnymi drogami i lasami i cieszył odpoczynek, kiedy razem z Jarkiem siadaliśmy na fladze rozłożonej na trawie.Dlaczego ja? dlaczego to właśnie mnie było dane uczestniczyć w tym pięknym przedsięwzięciu? Dziękuję za to Bogu codziennie. Ojcze Szpaku- bez Ciebie nie byłoby tego wszystkiego, jesteś wyjątkowym duchownym:) I zdrowia i sił Ci dużo życzę abyśmy za rok znów mogli pójść z Tobą i śpiewać piękne pieśni chwaląc Pana i Jego Matkę Maryję.Dziękuję Kordianowi za jego zaangażowanie i przewodnictwo duchowe i Przemkowi za wyspowiadanie mnie ze zrozumieniem i odpuszczeniem.Dziękuję życzliwym mnie i Jarkowi ludziom-Kai z mężem, Kasi Fizyczce z kijkami:), Kijowi siostrze Jasi i wielu wielu innym , których tu nie sposób wymienić.Tym, którzy obgadali mnie i Jarka Flagowego- po prostu wybaczam, bo myślę,że zrobili to z nieświadomości i nieznajomości mnie. Teraz piękne flagi Jarka odpoczywają- ale to jeszcze nie jest koniec ich historii:) Beti.

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Wrz 2011, 16:20 
Awatar użytkownika

Dzięki Wam za flagi. Mam nadzieję, że Adam Mioduchowski namaluje obraz z wejścia z flagami wg, któregoś ze zdjęć.
Poza tym plotki nie są takie złe. Przypomniało mi się zdarzenie, gdy staliśmy z Tobą i Flagowym w Częstochowie na alejach. Podleciał starszy facet w chusteczce na plecach - jak harcerz i poprosił o papierosa. Flagowy go poczęstował i zapytał - A z jakiej pan pielgrzymki?
Na co ten, trzymając papierosa - wiadomo jak - tak jak się go trzyma, będąc palaczem i nie paląc przynajmniej od ośmiu godzin. Czyli rzucił się na tę fajkę z trzęsącymi rękami, jak na o dwadzieścia lat młodsza kochankę i odpowiedział konspiracyjnie:
- Nie mogę zdradzić, bo jeszcze pan na mnie doniesie. :P
Tak więc już lepiej być obgadanym u nas, niż wpaść w manię prześladowczą gdzie indziej. Zresztą do kogo by tu skarżyć?
Kościół chyba także w końcu, docenił w końcu Szpakowską pielgrzymkę, odpowiedzialność i dojrzałość uczestników - z moich obliczeń wynika, że na "normalnych" pielgrzymkach jest jeden kapłan na 20 - 30 osób, a tu Szpak i Kordian na średnio 160.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości