Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 22:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: NOWY FILM DOKUMENTALNY O NASZEJ PIELGRZYMCE
PostWysłany: 30 Sie 2011, 20:06 
Awatar użytkownika

http://www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/ku ... jasna-gore

Offline Profil  

Temat postu: Re: NOWY FILM DOKUMENTALNY O NASZEJ PIELGRZYMCE
PostWysłany: 01 Wrz 2011, 00:42 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ???
piękny ten film, czekałem na niego od roku ;)

Offline Profil  

PostWysłany: 03 Wrz 2011, 20:01 

Na tym filmie nie ma tytułowego nieba, jest naturalizm albo satyra pielgrzymki

1) Szpak i rozdrażniona krowa
2) Główny narrator, przedstawiciel wolnych ludzi wymachuje petem przed kamerą
3) Szpaku i problem skarpet
4) Medytacjo- modlitwa w dymie papierosowym
5) Samotna walka Andrzeja z obrazem
6) Wątek kryminalny z zaciemnioną twarzą sprawcy
7) Andrzej jako zaklinacz deszczu
8) Zjedli 300 kotletów i 300 kiełbas a w jednym przypadku spełniło się marzenie- schabowy
9) Andrzej wkłada chleb do puszki po piwie
10) Popijanie procentów z gwintu przed Jasną Górą, a w jednym przypadku picie ważniejsze od samego biegu

Na tym filmie nie ma mojej pielgrzymki - nie ma tam mowy o jej głębi.
Nie ma tam obrazów poszukiwania prawdziwych wartości wbrew konsumpcyjnej rzeczywistości ( dyskusje jak żyć , kim być…). Nie było też o niezrutynizowanej i niesformalizowanej wierze, o nawracaniu się i odkrywaniu Boga.
Pielgrzymka ta mam nadzieję nie sprowadza się do robienia wygłupu - szopki na Jasnej Górze, nie jest tylko buntem dla buntu.
Andrzeju – w rzeczywistości jest o wiele lepiej niż na tym filmie.
Tym filmem nie zachęcimy do pielgrzymki, nie jest laurką, każe się zastanowić jak jest, pokazuje jak ktoś z zewnątrz (poprzestając na tym co powierzchniowe) może nas zobaczyć

Offline Profil  

PostWysłany: 03 Wrz 2011, 21:01 

Andrzeju D.,
Szukasz głębi, a patrzysz tak powierzchownie. Spójrz na to inaczej.
Nie Szpak z rozdrażnioną krową, ale zwierzęcy instynkt wyczuwający miłość Andrzeja do świata stworzonego.
Nie samotna walka Andrzeja z obrazem, ale niezłomność charakteru pokonująca wszelkie przeciwności.
Nie narrator z petem, ale i Ty i ja - jednakowo kochani przez Boga, bez względu na nałogi.
Nie zjedli 300 kotletów, ale olbrzymi wysiłek i dar serca gospodarzy witających pielgrzymów.

Z jednym się tylko zgadzam w Twojej wypowiedzi - w rzeczywistości jest o wiele lepiej, bo kamera nie uchwyci wszystkiego. A niebo wnosisz Ty swoją osobą :)

Pozdrawiam

Offline Profil  

PostWysłany: 04 Wrz 2011, 12:27 

H-Anno,
twoja odpowiedź bardzo mi się spodobała.
Podzielam twoją interpretację.
Napisałem to w trosce o public relations naszej pielgrzymki. Z obawy o to jak przypadkowi widzowie telewizji Kraków (i np. księża, którzy nie znają osobiście Andrzeja) mogli ocenić naszą pielgrzymkę. Mogli chyba zobaczyć pielgrzymkę tak jak to napisałem lub jak przypadkowy obserwator zapytany o pielgrzymkę na filmie mówi: „ nie wiem o co tu chodzi”.
Dlatego warto się zastanowić czy ten ten film oddaje ducha i idee tej pielgrzymki, czy może być jej wizytówką, czy ten film powinien pozostać na eksponowanym miejscu na pierwszej stronie strony poświęconej Szpakowisku.
Serdecznie pozdrawiam

Offline Profil  

PostWysłany: 04 Wrz 2011, 13:14 
Awatar użytkownika

Należy pamiętać, że to tylko 19 minut materiału...
Planujemy "wrzucić" na stronę wszystkie filmy o pielgrzymce.

"Skrzydła i Ręce"
"W uścisku dłoni rodzi się niebo" itd.

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Wrz 2011, 14:31 

Kaju, zebranie filmów to spore przedsięwzięcie, wielu musiało by się w to zaangażować, sprawdzać co tam ma w starej szufladzie, przegrać, przesłać.

Kiedyś z 3- 4 lata temu była taka strona z ok. 3 -4 starymi filmami, co z nią ???
Jest spis filmów
http://docs5.chomikuj.pl/80857289,0,1,f ... hipisa.pdf

Warto przypomnieć co na tym forum pisał Andrzej o filmach:

„M. Siemieński - pochodzenia żydowskiego, […] nakręcił w czasie pielgrzymki najpiękniejszą telewizyjną Mszę hipisowską, pt. "W uścisku dłoni rodzi się Niebo" [….]
Drugi reżyser J. Cieliszak nakręcił również dla telewizji fantastyczne wejście na J. Górę 100 osób do których dołączyło kilkaset ze zlotu, pt: Wrócić tam gdzie ogrody", trzyma go jak relikwię.
Wiele lat później dokonał tego Witek Kołodziejski - późniejszy szef KRRiT.
Następnie Julian Pakuła, wśród licznych filmów o Ruchu, za które otrzymywał nagrody nakręcił ostatni w swoim życiu film o pielgrzymce, w której nasi ludzie dawali piękne świadectwa o Bogu. Zaraz po śmierci Juliana mówiłem w telewizji do Witka, [….]
Byli tacy jak Krysia Krause, która nakreciła prace dyplomową o pielgrzymce, podobnie Ania pt: "Hej szpaku". W licznych seminariach ten właśnie film jest czytelnym obrazem Ruchu w pielgrzymce”
Gdzie są te filmy ???

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Wrz 2011, 16:08 
Awatar użytkownika

U mnie ;)
Te i inne.
Poza tym z Wojtek - Pastor nagrał w tym roku 10 godzin filmu, znacznie mniej kontrowersyjnego - głównie śpiewanie itd. , a Marcin, który jest operatorem zaproponował, że zmontuje z tego film.
Pozdrawiam :P

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Wrz 2011, 17:03 

jak tak, to będę już mogł spokojnie spać

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Wrz 2011, 10:59 

Andrzej D. napisał(a):
H-Anno,
twoja odpowiedź bardzo mi się spodobała.
Podzielam twoją interpretację.
Napisałem to w trosce o public relations naszej pielgrzymki. Z obawy o to jak przypadkowi widzowie telewizji Kraków (i np. księża, którzy nie znają osobiście Andrzeja) mogli ocenić naszą pielgrzymkę.

Nie da sie ocenic tej pielgrzymki po jednym filmiku. Zapewniam Cie, ze Szpak jest znany w srodowisku ksiezy rowniez krakowskich i tego jaka maja o nim opinie ten filmik nie zmieni. Tak jak pisala h-anna, kazdy dostrzega to co sam czuje, to tak jakby spojrzec na Kajtka wznoszacego rece ku niebu z fajka w dloni i wyrabiac sobie na podstawie tego obrazu opinie o pielgrzymce nie majac pojecia kim jest Kajtek. To juz jest tego kogos problem, ze potrafi tak szybko oceniac innych.
Na pewno jednak tacy ksieza jak Szpak sa niewygodni dla duchowienstwa (ale nie tylko bo i dla np czesci tzw hipisow) i taki filmik moze byc wykorzystywany przez jego wrogow. Podobnie jak to bylo z Natankiem (nie oceniajac jego dzialalnosci), zbyt glosno sie o nim zrobilo i dlatego zwrocono na niego wieksza uwage.
Ksieza sa osobami bardziej publicznymi nie przecietny Kowalski i pewnych rzeczy nie wypada im robic publicznie, a ten filmik jest publiczny i moim zdaniem troche za duzo pokazuje.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości