Ostatnia wizyta: Obecny czas: 23 Gru 2024, 20:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: ZLOT CZĘSTOCHOWA
PostWysłany: 08 Lis 2010, 17:33 
Administrator

:P ZLOT CZĘSTOCHOWA :P

XVIII SYMPOZJUM BETANIA

Program

XVIII Sympozjum Duszpasterzy Katolickich Ośrodków i Wspólnot pomagających Ludziom Uzależnionym

"Uzależnienie od hazardu, gier komputerowych i internetu"

Piątek 19.XI.2010 r.

godz. 15.00 ­Otwarcie Sympozjum - ks. bp prof. dr hab. Antoni Długosz

15.15 - 16.00 -Uzależnienia behawioralne - nowe uzależnienia
­­­­ dr B. Woronowicz

16.00 - 16.45 -Granica między zabawą a uzależnieniem na przykładzie gier"

mgr K. Czerwiński

16.45 - 17.15 - Przerwa

17.15 - 17.45 -Terapia osób uzależnionych od gier w gabinecie psychologa

dr I. Kaflik

17.45 - 18.30 - Aspekt moralny gier hazardowych -dr H. Niemiec

18.30 - 19.00 - Terapeutyczna rola Internetu i gier komputerowych -

dr A.Augustynek

19.00 - 20.00 Przerwa i kolacja

20.00 Msza św. w kaplicy Matki Bożej

21.00 Apel Jasnogórski

21.45 Tematyczny wieczór filmowy

Sobota 20.XI.2010 r.

07.30 Msza św. w kaplicy Matki Bożej

08.45 Śniadanie

09.30 Spotkania w grupach - warsztaty

Terapia uzależnień od gier komputerowych - dr A. Augustynek

Terapia uzależnień od gier hazardowych - dr I. Kaflik

13.00 Podsumowanie i zakończenie Sympozjum
:P :P

Offline Profil  

Temat postu: Re: ZLOT CZĘSTOCHOWA
PostWysłany: 08 Lis 2010, 18:45 

program średnio na jeża mi pasuje, ale szkoda żeby nie jechać 8-)

Offline Profil  

PostWysłany: 09 Lis 2010, 01:02 

Do koncepcji zlotów, które zawsze są w "szabat", chciałbym zaproponować zamiast "weekendu" /Polacy nie gęsi.../ święto Stworzyciela świata i człowieka

I taki psalm "na Indie"
Dedykuję go dla Agi by wszystko nie było "średnio na jeża"

Ojcze nasz utożsamiam się z Tobą
Chcę być zawsze Twój,
Cieszę się Tobą ponad wszystko
Dziekuję Ci, żeś mnie uznał za swoje Dziecko.
Stworzyłeś dla mnie i wszystkich cud świata
Dałeś mi duszę, którą przewyższam cały kosmos,
a pojednany z Toba przewyższam łaską ludzkość,
Przez Ciebie żyję jakby wszystko było cudem
Świętuję Twe tajemnicze Imię -"Jestem"!
Jesteś Ojcem gotowym służyć swoim oddanym
I chcesz wypełnienia jedynie miłosierdzia
dlatego zapomniałeś mi winy i prosisz bym ja zapomniał
a rozdawał wszelkie dobro,
za które dajesz Siebie to jest Wieczne Szczęście

Offline Profil  

PostWysłany: 09 Lis 2010, 11:10 

Dzięki :P

Offline Profil  

PostWysłany: 10 Lis 2010, 11:26 

Stwórzmy wspólnie ten zlot. Mamy do dyspozycji to cudowne urządzenie internet, własna stronę. Środki są tak wielkie, jakich nigdy w przeszłości nie było. Za ich pomocą moglibyśmy wzbudzić "olbrzyma", który kiedyś żył w nas. Jego Ducha: miłości, radości, pokoju, łagodności, uprzjmości, dobroci, wierności.
Zjeżdżamy się znowu po trzech miesiącach w Częstochowie: "Ziemi Obiecanej hipisów w Polsce". W związku z tematem sympozjum, przygotujmy swoje świadectwo, albo publicznie podczas sympozjum, albo na naszych warsztatach w sobotę 20.XI.o godz. 9.30, "o tym jak pokonałem jakieś uzależnienie". Uzależnienie to także nasze wady charakteru, które niewyleczone stają się zmorą dla współmałżonka, dziecka dla rodziców, synowej dla teściowej, albo proboszcza dla wikarego. Znam takiego, przez którego wikary popełnił samobójstwo w Gdańsku. A jakie może być sąsiedztwo w Polsce to pokazuje nam Kargul. Moglibyśmy sobie poopowiadać jak wyleczyć ojca z alkoholizmu, kolege z narkomanii, siebie od toxycznego związku miłosnego.
Dowiedziałem się, że tutaj w Oświęcimui, w Centrum Modlitwy i Dialogu odbyły się międzyreligijne rekolekcje, na których najmniej się wspólnie modlono, mniej dyskutowano, a najwięcej dawano osobiste świadectwa o swojej religiności i podejściu do wyznawców innej religii.
Odpowiedzmy sobie na pytanie: jaka jest moja religijność? Zastanówmy się jak rozwineliśmy instynkt religijny naszej natury. Czy nie zamieniliśmy Boga na jakiegoś "bożka". Pewien Hindus, mąż mojej kuzynki w Londynie, budzi ją rano w niedzielę i przypomina o obowiązku pójścia na Mszę św.
Dzisiaj odjechał "Pociąg Pamięci" z Francji. Przywiózł 550 młodzieży z Paryża, którzy tutaj w Auschwitz mieli równiez rekolekcje. Budynek, który jest po części hotelem pękał w szwach. Nawet ja się załapałem na śniadanie, dzięki wolontariuszce z Irlandii, z którą codziennie odprawiamy Eucharystię w klasztorze Sióstr Karmelitanek, złączonym z budynkiem centrum. Młodzież rozlokowana była po sąsiednich parafiach. Czy nie wartałoby zrobić naszego "zlotu pamięci" tutaj w Auschwitz, albo w Katyniu, lub nawet pod Smoleńskiem?
Szedłem 8 listopada z 2 tysiącami wiernych z całej Europy z Droga Krzyżową przez całą długość Brzezinki, aż do komór gazowych i krematoriów, do których przyprowadzano albo wprost z pociągu, albo selekcyjnie wykończonych, zobojetniałych ludzi z całej Europy, Polaków, Cyganów, gorzej niż owieczki na rzeź. Przyjechało w tym czasie sporo młodzieży zydowskiej, którzy szli obok nas powiewając licznymi chorągwiami z gwiazdą Dawida. Chrześcijanie szli za Krzyżem wśród młodzieży żydowskiej....Nikt ich nie próbował upominać, chociaż kamery były na to przygotowane. Jakaś podobna powtórka historii...Pod ścianą śmierci w tym roku po raz 1-wszy nie wolno było odprawić Mszy św. we Wszystkich Świętych. Potrzebny jest dialog uczciwej prawdy.
Przywieźcie Wasze refleksje ze studiów, z osobistej kontemplacji, z własnego życia, albo je już tutaj umieśćcie na stronie.
Hasło dnia, które powtarzał zmarły, bardzo mądry i religijny prof. Homplewicz. "Czytać i pisać. Pisać i czytać".
Na koniec powtarzam za katechizmem religii katolickiej pewnik: "Jaka twoja modlitwa takie życie". Ciekawe, czy chociaż jeden z nas czytelników tej strony JEST UZALEŻNIONY OD MODLITWY? Św. Tomasz, największy teolog Kościoła powiedział, że albo się kocha Boga i siebie samego jak bliźniego albo się kocha tylko siebie samego a bliźniego jak...... Tutaj każdy może powiedzieć coś bardzo osobistego i nam wspólnego.

Offline Profil  

PostWysłany: 11 Lis 2010, 10:19 

Trochę mi nieswojo pisać pod tak refleksyjnym tekstem moje przyziemne pytanie.
Cóż...ale ono musi w sumie paść, bo chcę być na tym sympozjum :)
Bardzo proszę jesli ktos pamieta, bo ja niestety nie, jaki jest adres szkoły w Częstochowie, w której będziemy nocować.

Pozdrawiam radośnie i miłośnie ;)

Offline Profil  

PostWysłany: 12 Lis 2010, 12:09 

Szczególnie dla H-anny i wszystkich

1. W piatek przyjeżdząmy do Domu Pielgrzyma. Od godz. 15.00 zaczynają się referaty i dyskusje. O godz. 20.00 Msza sw, w Bazylice, niektórym to wystarczy żeby tam przyjechac, uklęknąć i przeżyc miłośc ze swoja Matką. Po Mszy i Apelu wracamy do Domu Pielgrzyma na nacleg. Zamawiam kilka pokoi na 20 miejsc wraz z bloczkami na wyżywienie, bo skąd można wiedzieć ile osób przyjedzie.
2. W sobote o 9.30 mamy nasze warsztaty. To zaszczyt, ze wymyślono dla nas specjalnie co roku ten przywilej. Temat zaproponowałem taki :"Świętowanie zjednoczenia z Ojcem, alternatywą uzależnień". Będę sie powtarzał, ale po to wspomnę teraz kilka zlotów, żeby sobie przypomnieć, że te klimaty były jakby z Ducha Świetego, Ducha Wszelkiej Miłości, Wieczernik Miłości Wzajemnej". Pamietacie, że tą maxymę zostawił Chrystus przy pożegnaniu ze swoimi uczniami: "Miłujcie się wzajemnie jak Ja was umiłowałem". Urzeczywistnianie tej wzajemnej miłości doswiadczalismy na zlotach. Pewnie, że ktoś "przesadził". Ale zaufanie wzajemne było większę niz regulamin.
3.Był zlot rodzin w Cżęstochowie, ale stwierdziliśmy, ze poza wakacjami jest to niemozliwe. Natomiast trzeba powiedzieć, że pielgrzymka nasza staje się zjazdem rodzin. Przecież było zapisanych w tym roku 43 dzieci. Za niedługo dzieci bedą jeździć na zlot jak ich tata czy mama. Czekamy na to z dziką radością.
4. Był kiedyś koncert Janusza Iwańskiego, Marcepana, Pawła, Pustelnika, Dziada, Mareckiego i mnóstwo innych muzyków ością oraz na młodego br. Konrada, który tak ich pieknie ujął.
5. W ub. roku już 2-gi raz był mały wersnisarz naszego przyjaciela dr. Jacka Sztuki. a drugi nasz przyjaciel dr. Szymek Grzelak miał piekną prelekcję i promocje swojej książki pt. "Dziki Ojciec". W Warszawie odbył się ciąg dalszy Czestochowy, piękny zlot zorganizowany przez Szymka, z okazji rocznicy jego nawrócenia i 1-wszej Komunii św. Po Mszy w kościółku św. Benona, gdzie pół roku codziennie odprawialiśmy Eucharystie odbyło się fantastyczne spotkanie przy uczcie Stwórcy wszelkiej rozkoszy przy udziale licznych dawnych zaproszonych Hejów.
6. Szkoda, bo kiedyś Artur Łazowy na jednym ze zlotów przwiózł wspaniałą wystawe obrazów. Wogóle Artur dokonuje wielkich międzynarodowych wystaw w Pile. Opuścił nas, bo na 200 zaproszeń na Taize w Poznaniu w tym roku, jakie wysłał własnoręcznie, na ciężko rozczytane adresy, część za własne pieniądze NIKT NIE ODPOWIEDZIAŁ!!!!!
Podobnie Piotrek Nowicki, na pielgrzymkach chodził o chlebie i wodzie. Raz w Moskwie, a teraz w Belgradzie przygotowuje galerię.
7. Marzeniem było, by na zlotach w Czestochowie, tak bardzo "naszym mieście pokoju" odbywały sie "nasze sympozja". Biskup i całe jego Sympozjum jest dla nas tylko wzorcem i oparciem. A gdybyśmy chcieli to zjechałoby się mnóstwo naszych doktorów, 5 magistrów o naszym Ruchu, inżynierów, prelegentów, poetów, którzy przygotowywaliby podkład do dyskusji, a myzycy i piosenkarze oprawę artystyczną do eucharystii.
8. Gdy celem zlotu jest tylko przyjemność w różnych postaciach, to jest zlot samolubów i konsumentów, a nie twórców i altruistów, którzy przybyli cos dać i czegoś się nauczyć. Godność nasza wzrasta właśnie przez: twórczość, altruizm i bycie sobą.

Offline Profil  

PostWysłany: 12 Lis 2010, 13:04 
Administrator
Awatar użytkownika

W PLANACH WYSTAWA MALARSTWA I RZEŹBY ADAMA MIODUCHOWSKIEGO.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Lis 2010, 00:22 

ZAPOWIEDZIAŁ SIĘ Z KONCERTEM BLUESA NA HARMONIJCE ZE WZMACNIACZEM JACEK SZTUKA

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Lis 2010, 07:44 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
spaku11 napisał(a):
ZAPOWIEDZIAŁ SIĘ Z KONCERTEM BLUESA NA HARMONIJCE ZE WZMACNIACZEM JACEK SZTUKA

'''
BARDZO ŻAŁUJĘ ,ŻE NIE BĘDĘ .
MOŻE TO JESZCZE NIE TEN DZIEŃ ,GODZINA I ROK ABY SIĘ SPOTKAĆ Z TOBĄ ANDRZEJU .
W CZĘSTOCHOWIE NA PEWNO SOBIE SPOJRZYMY W OCZY I TO NAM WYSTARCZY ,ABY DALE IŚĆ DROGĄ PRAWDY,WIARY I MIŁOŚCI .
HEY.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości