222.
Dodatek do dylemaciu. Bez względu na to , jak podchodzimy do takich dylematów z medycznej czy moralnej perspektywy , są one zawsze trudne , bardzo trudne. Nikt tak naprawdę nie wie , co będzie lepsze na dłuższą metę. Nawet , jeżeli to dziecko urodzi się z wadą , być może długofalowo takie rozwiązanie okaże się dla Ciebie lepsze , rodziny lub jego samego. Istnieje również możliwość , że właśnie biorąc pod uwagę długotrwałe konsekwencje , lepiej byłoby przerwać ciążę. Kto ma jednak podjąć decyzję ? To jest naprawdę trudna sprawa i tu głośno krzyczę : -Kochani wychowawcy ośrodków terapii narkomanów ! Wyrzucić moje Dzieciątko z ośrodka , to taka sama decyzja , a wy o tym ciągle zapominacie ! Z każdego punktu widzenia takie wybory dla mnie przekraczają możliwości racjonalnego zrozumienia . . . Myślę jednak , że w rzeczywistej sytuacji dużą rolę będzie odgrywało zaplecze społeczne i przekonania ludzi , którzy się w niej znaleźli. Rozważając rodzaje cierpienia , na które jako ludzie jesteśmy narażeni , możemy do pewnego stopnia wcześniej przygotować się na nie pesymistycznie. Nie powinniśmy jednak zapominać o tym , że nie zmienia to sytuacji - może pomóc nam poradzić sobie z nią w sensie psychicznym , zmniejszyć strach itd. , ale nie zmniejsza samego problemu. Na przykład , jeżeli ma się urodzić dziecko z wadą genetyczną , bez względu na to , jak długo wcześniej myślałaś , będziesz i tak musiała znaleźć sposób , aby sobie z tym jakoś poradzić. To jest wciąż bardzo trudne . Trzeba zaakceptować fakt , że cierpienie jest częścią życia. Oczywiście mamy naturalną tendencję do nielubienia cierpienia i problemów. Myślę , że ludzie nie są zdania , że istotą naszej egzystencji jest cierpienie. Na urodziny ludzie zazwyczaj mówią solenizantowi : ,, Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ,, , chociaż w rzeczywistości dzień naszych narodzin często stanowi początek naszego cierpienia. Nikt jednak nie powie : ,, Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin cierpienia ! ,, . Cierpienie spotyka nas często , czy tego chcemy, czy nie , a ponieważ taka jest rzeczywistość , Twoja postawa wobec cierpienia jest niezwykle ważną sprawą. Wpływa na to , jak radzimy sobie z nim , kiedy się ono pojawia . Strategiczne pytanko : Jak myślisz , co zrobiłaby Twoja mamusia i tatuś , gdyby wiedzieli , że ich nie narodzone dziecko będzie ćpunką i znali ten koszmar ?
|