Ostatnia wizyta: Obecny czas: 23 Gru 2024, 06:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: ROZSTAJE
PostWysłany: 08 Lis 2010, 15:34 
Andrzej napisał(a):
Wczoraj byłem - na spacerze - w lesie. Dziwny brak śpiewu ptaków. Spokój, nikogo. Jedynie powiewy wiatru przerywały - drzewami - ciszę. Kilkadziesiąt kroków ode mnie sarna. Tamta chwila - w mej głowie:

las przycichł jesień
nawet sarna zdziwiona
mą obecnością

No faktycznie cisza w lesie, czyli za moim oknem. śnieg, trzeba by karmnik odkurzyć, słoninki wyłożyć, to zaraz będzie weselej. Z pozdrowieniami z Stumilowgo lasu. kaja

PostWysłany: 10 Lis 2010, 23:57 
Kaja napisał(a):
(...) są tacy co zaczynali na pielgrzymce, a jak to boli wie tylko Szpak. Można obarczyć jego sumienie każdym takim przypadkiem, podobnie jak każdego biorącego udział w tych pielgrzymkach. Przecież także byłeś w Ruchu - a ludzie zaczynali brać - i co? Zresztą jest książka Kotańskiego" I Ty zaraziłeś ich narkomanią" - polecam. Potem doszedł AIDS.

No faktycznie, to jest problem. Oprócz pielgrzymek było ok. 250 szpakowisk na które przyjeżdżali nowi ludzie i po raz pierwszy zetknęli się bezpośrednio z ćpającymi od których niektórzy nauczyli się brać.
Czy można było inaczej? Czy można było tworzyć alternatywny ruch hipisowski bez narkotyków? Niekiedy się mówi, że bez Szpaka ten aktualny ruch w latach 80-tych by nie przetrwał. Gdyby tak się stało, wtedy ks. Andrzej straciłby swoją ulubioną pracę wśród hipisów-narkomanów. Czy ten ruch nie został przez Szpaka podtrzymany przez organizowanie mu 250 zlotów? U mrówek jest tak, że żywią się mleczkiem z mszyc, dbają o nie, pielęgnują je ponieważ one są ich dojnymi krówkami. Ks. Ryszard Sierański też pracuje wśród narkomanów i założył wspólnotę "Dobrego Pasterza" w Katowicach, z tym, że nie jest to już wspólnota młodzieży nienawróconej, ćpającej ale przeciwnie. Ci młodzi ludzie wchodzą w środowiska uzależnionych i prowadzą ich do Chrystusa. Kiedy się taki delikwent nawróci, przestanie ćpać, wówczas dopiero jak chce, przyjmują go do wspólnoty "Dobrego Pasterza", bo z chorymi - uzależnionymi, a często niewierzącymi ludźmi trudno jest coś zrobić. Najlepiej się pracuje, kiedy wszyscy są jednego Ducha.

PostWysłany: 11 Lis 2010, 00:27 
Administrator
Awatar użytkownika

Janie Zbuntowany polecam Kubusia Puchatka na długie jesienne wieczory oraz noce:

— Żadnej z nikim Styczności — ciągnął ponuro Kłapouchy — żadnej Wymiany Myśli, tylko „Jak sie masz”.. Myślę, że taka rozmowa do niczego nie prowadzi, zwłaszcza jeśli w drugiej części rozmowy ukazuje się ogon tej osoby.

Offline Profil  

PostWysłany: 11 Lis 2010, 02:12 

Gość napisał(a):
Kaja napisał(a):
(...) są tacy co zaczynali na pielgrzymce, a jak to boli wie tylko Szpak. Można obarczyć jego sumienie każdym takim przypadkiem, podobnie jak każdego biorącego udział w tych pielgrzymkach. Przecież także byłeś w Ruchu - a ludzie zaczynali brać - i co? Zresztą jest książka Kotańskiego" I Ty zaraziłeś ich narkomanią" - polecam. Potem doszedł AIDS.

No faktycznie, to jest problem. Oprócz pielgrzymek było ok. 250 szpakowisk na które przyjeżdżali nowi ludzie i po raz pierwszy zetknęli się bezpośrednio z ćpającymi od których niektórzy nauczyli się brać.
Czy można było inaczej? Czy można było tworzyć alternatywny ruch hipisowski bez narkotyków? Niekiedy się mówi, że bez Szpaka ten aktualny ruch w latach 80-tych by nie przetrwał. Gdyby tak się stało, wtedy ks. Andrzej straciłby swoją ulubioną pracę wśród hipisów-narkomanów. Czy ten ruch nie został przez Szpaka podtrzymany przez organizowanie mu 250 zlotów? U mrówek jest tak, że żywią się mleczkiem z mszyc, dbają o nie, pielęgnują je ponieważ one są ich dojnymi krówkami. Ks. Ryszard Sierański też pracuje wśród narkomanów i założył wspólnotę "Dobrego Pasterza" w Katowicach, z tym, że nie jest to już wspólnota młodzieży nienawróconej, ćpającej ale przeciwnie. Ci młodzi ludzie wchodzą w środowiska uzależnionych i prowadzą ich do Chrystusa. Kiedy się taki delikwent nawróci, przestanie ćpać, wówczas dopiero jak chce, przyjmują go do wspólnoty "Dobrego Pasterza", bo z chorymi - uzależnionymi, a często niewierzącymi ludźmi trudno jest coś zrobić. Najlepiej się pracuje, kiedy wszyscy są jednego Ducha.

No i właśnie od tego jest X.Szpak,żeby ewangelizować tam gdzie nie ma O.Ryśka ;)
Znam ich obu i uważam,że pisanie o mrówkach nie ma sensu.tak naprawdę to x.szpak pracuje z owieczkami,a durnie co ćpają nie mają prawa nazywani być hipisami.Oni tylko się przyklejają do hipisów.Znasz Janie Anioła z Bochni,to wiesz jakie jest jego zdanie w tym temacie.Tylko osoba WOLNA od uzależnień jest godna miana HIPISA.A każdy,kto pije,ćpa,pali lub uprawia tzw.wolną miłość nigdy nie był hipisem.A i jeszcze jak to w "Aquariusie" ktoś napisał jako cytat z "Na zupełnym Hayu" każdy hipis to taki "Mały Książe". A i nie używają wulgaryzmów :).Muszę przyznać z przykrością ,że w swoim długim życiu nie spotkałem jeszcze prawdziwego hipisa z kręgów szpakowskich czy antyszpakowskich.Ale spotkałem takich ludzi, którzy tacy są ,lecz nie mówią o sobie HIPISI.I to są prawdziwi Hipisi.Jednego to chyba nawet znasz ;) Pa, nie tęsknij :)))

Offline Profil  

PostWysłany: 11 Lis 2010, 12:22 
Puniek napisał(a):
chodzi mrówka po kuli i już życia traci sens
zadamy za mrówkę pytanie i odpowiemy też ,, .
W TEJ BAJCE ZWIĄZANĄ MRÓWKĄ ,TAK NAPRAWDĘ TO SOBIE SAM ZADAJĘ PYTANIA I PRÓBUJĘ NA NIE ODPOWIEDZIEĆ .
MRÓWKA JAK TO MRÓWKA .
ALBO BĘDZIE DALEJ CHODZIŁA PO KULI , LUB ZATRZYMA SIĘ NA CHWILĘ I POMYŚLI NAD TYM CO ROBI , PONIEWAŻ NIE TYLKO MĘDRZEC JEST WOLNY ; GŁUPIEC TAKŻE JEST WOLNY ,
WOLNY W SWOJEJ GŁUPOCIE .

PostWysłany: 11 Lis 2010, 13:34 
Mam cichą nadzieję, że wątek muzyka będzie tym, na który wchodzi się najchętniej. Jest już tam Puniek, jest i Alicja. Tomek jaki i kolega Tomka i wszyscy inni - wprawni muzycy mile widziani, żona Jasia niech przytacha fortepian, a Belfegor choćby i bałałajkę. Nikt z nas nie jest idealny. Dajmy sobie prawo do błędów, każdy bowiem swoją prywatną "jazdę" ma i dobrze, a i z mądrością bywa także różnie jak mawia Kubuś:

— O, Królik jest mądry — powiedział Puchatek w zamyśleniu.
— Tak — przyznał Prosiaczek — Królik jest mądry.
— I ma Rozum — rzekł Puchatek.
— Tak — zgodził się Prosiaczek — Królik ma Rozum.
Nastąpiło długie milczenie.
— I myślę - ciągnął Puchatek — że on dlatego nigdy nic nie rozumie.
-kaja

PostWysłany: 15 Lis 2010, 18:05 
puniek
PostWysłany: Wczoraj, 20:46
Awatar użytkownika

Gość napisał(a):
Mam cichą nadzieję, że wątek muzyka będzie tym, na który wchodzi się najchętniej. Jest już tam Puniek, jest i Alicja. Tomek jaki i kolega Tomka i wszyscy inni - wprawni muzycy mile widziani, żona Jasia niech przytacha fortepian, a Belfegor choćby i bałałajkę. Nikt z nas nie jest idealny. Dajmy sobie prawo do błędów, każdy bowiem swoją prywatną "jazdę" ma i dobrze, a i z mądrością bywa także różnie jak mawia Kubuś:

— O, Królik jest mądry — powiedział Puchatek w zamyśleniu.
— Tak — przyznał Prosiaczek — Królik jest mądry.
— I ma Rozum — rzekł Puchatek.
— Tak — zgodził się Prosiaczek — Królik ma Rozum.
Nastąpiło długie milczenie.
— I myślę - ciągnął Puchatek — że on dlatego nigdy nic nie rozumie.
-kaja

'''
PARAFRAZUJĄC.

-I JEŚLI KTOKOLWIEK WIE O CZYMKOLWIEK -POWIEDZIAŁ SOBIE MIŚ - TYLKO SOWA PRZEMĄDRZAŁA - ALBO NIE JESTEM KUBUSIEM PUCHATKIEM . A PRZECIEŻ NIM JESTEM - DODAŁ.
Puniek

PostWysłany: 15 Lis 2010, 18:24 
Niektórym, to się tylko króliki w głowie parkają. A co ciekawsze, to Kaja usuwa, lubi po prostu nudę i rzęch. Niech ją ma.

Zbuntowany, to Ty, czy któreś z dzieci Ci się do komputera dorwało???

PostWysłany: 15 Lis 2010, 18:43 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
Gość napisał(a):
Niektórym, to się tylko króliki w głowie parkają. A co ciekawsze, to Kaja usuwa, lubi po prostu nudę i rzęch. Niech ją ma.
Zbuntowany, to Ty, czy któreś z dzieci Ci się do komputera dorwało???

'''
-MUSIMY ZE SOBĄ ZABRAĆ PROWIANTY .
-CO ZABRAĆ ?
-ROZMAITE RZECZY DO JEDZENIA .
-ACH ! -ZAWOŁAŁ PUCHATEK USZCZĘŚLIWIONY -
MYŚLAŁEM ,ŻE POWIEDZIAŁEŚ PROWIANTY.

Offline Profil  

PostWysłany: 12 Sty 2011, 11:31 

Witajcie! Po wielu latach, jakiś tydzień temu spotkałem przypadkiem na ulicy Szpaka. Odżyły wspomnienia. Bardzo ciekawa strona, postaram się przesłać coś od siebie Przeglądam to forum, ale linki do Rozstai nie działają.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości