Jezus, przyszedłszy do swego rodzinnego miasta, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali:
„Skąd u Niego ta mądrość i cuda? Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?” I powątpiewali o Nim.
A Jezus rzekł do nich: „Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony”. I niewiele zdziałał tam cudów z powodu ich niedowiarstwa.
Jezus, przyszedłszy do swego rodzinnego miasta...
jak myślisz, jak wyglądało dzieciństwo Jezusa? czy był zwyczajnym dzieckiem, czy był wyjątkowym?
Zastanów się, czy - skoro Pan Jezus sam był normalnie dzieckiem jak ja- rozumie mnie, gdy mam jakis swój kłopot? /przykłady podaja dzieci/? Czy warto opowiadać Jezusowi o swoich WSZYSTKICH kłopotach? Czy mnie rozumie? Czy Chrystus jest tylko dla dorosłych, czy dla mnie, dla dziecka też? przecież sam był dzieckiem!!! a jednocześnie Bogiem więc zrozumie mnie najlepiej!!!!!! gadaj z Nim dziecko!!!!
ile wiemy z Ewangelii o tym, co porabiał Jezus, gdy był mały?
/dzieci można naprowadzić: gdzie się urodził Jezus? albo jak się zgubił Maryji i Józefowi/
a tu można jeszcze zaśpiewać prostą, ale bardzo wesołą piosenkę:
Gdy Pan Jezus był malutki... /z pokazywaniem oczywiście
/
tu z pomocą przychodzą rewelacyjni franciszkanie oczywiście!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=vFbwmKk9Md4no to jak juz dzieciaczki się ubawią tym dobrym dziecięctwem, można sobie zacząć opowiadać:
i do tego swojego miasta, w którym Pan Jezus mieszkał za młodu i pewnie wszyscy Go znali i pamiętali, po jakimś czasie wrócił i co się stało?????
/tu można jeszcze raz przeczytać tekst Ewangelii?/
dzieci wtedy bez trudu opowiedzą o tym, jak wyglądał ten powrót.
gdy juz dzieci opowiedzą co się stało, jak ludzie na Niego zareagowali, można zadać im pytania:
1. jak myślisz, dlaczego dawni znajomi Jezusa powątpiewali o Nim? / skąd u Niego ta mądrość i cuda? syn cieśli, pochodzi ze zwykłej,ludzkiej rodziny.../
2. z jakiego powodu Jezus zdziałał tam niewiele cudów?
a teraz bardzo trudne pytanie:
KTO TO JEST PROROK?
np. definicja:
prorokiem jest osoba będąca w kontakcie z Bogiem, będąca jego "ustami" na ziemiczy spotykasz czasem proroków? czy rozpoznajesz ich? czy prorokiem dla mnie mógłby być ktoś, kto pochodzi np. z biednej rodziny? albo mógłby być synem lub córką stolarza? czy pani sprzedawczyni? czy np. pani sprzątaczka mogłaby być prorokiem dla mnie?
czy ja mógłbym być dla kogoś prorokiem?
i najtrudniejsze pytanie:
Jak myślisz, dlaczego PanJezus powiedział:
Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony[strasznie jestem ciekawa, co dzieci tu powiedzą!!!!!
]
na koniec maluchy mogą sobie powtórzyc piosenkę, gdy Pan Jezus był malutki...
aby juz za chwilę zaśpiewać ją podczas Ofiarowania, po modlitwie wiernych podczas Mszy Świętej.
/jeszcze raz przepraszam za lekko spontaniczny chaos
/
z Bogiem