Mam wątpliwości, stąd pytania do Jana i Herberta .Czytałam „Krzyż i sztylet” - Davida Wilkersona , bardzo go cenię i podziwiam , ale z tego co pamiętam , to pracował w latach pięćdziesiątych w Philipsburgu a później na początku lat sześćdziesiątych w New Jorku z gangami młodzieżowymi ( narkomani, przestępcy młodzieżowi ,którzy trafiali do więzienia) .
Założył dla nich na początku lat sześćdziesiątych w Nowym Jorku Centrum Młodzieżowe (Teen Challenge Center ). Wtedy podmiotem jego ewangelizacji nie byli hipisi.
Podobnie jeden z jego podopiecznych Nicky Cruz, późniejszy kaznodzieja , zajmował się pomocą dzieciom i młodzieży niedostosowanej społecznie ( założył ośrodek , w którym powadzona była terapia dla narkomanów).
- Skąd macie informacje o ewangelizacji D. Wilkersona wśród hipisów.
Znana jest mi również postać Billy Grahama , teologa i antropologa, jednego z najbardziej popularnych ewangelistów na świecie . Znane są również jego poglądy polityczne. Popierał wojnę w Korei , wojnę wietnamską i odwiedzał amerykańskich żołnierzy w Korei (1952) oraz w Wietnamie (1966, 1968)
- Dziwi mnie to, dlaczego hipisi , którzy uważali się za pacyfistów , protestowali przeciwko wojnie w Wietnamie , prowadzonemu przymusowo poborowi do wojska (publiczne palenie kart mobilizacyjnych ) , zaakceptowali B. Grahama ?
- Czy znacie obok różnych odłamów ewangelistów protestanckich, również księży katolickich , którzy zajmowali się działalnością ewangelizacyjną ( duszpasterską) wśród hipisów w USA?
- Jakie metody i formy działalności protestanckich ewangelistów uważacie za najbardziej skuteczne w pracy z hipisami?
Podaję niżej link do strony , gdzie można znaleźć osoby związane z ruchem Jesus People . Strona wyświetla się w języku angielskim , ale można znaleźć ją również w języku polskim, jeżeli klikniemy na „Tłumaczenie strony”.
Ruch Jezus
www.allsavedfreakband.com/jesus_movement.htm- Może podacie więcej linków do tego tematu.