Louise ścisnęła mnie za rękę . Nie wiedziałem o co jej chodzi i nalałem wina . Miała ponownie w oczach łzy. Nie interesowało mnie to , niech się wypcha. - TY MASZ TAKI DZIEŃ CODZIENNIE , A ĆPUNKA MA TYLKO JEDEN DZIEŃ W SWOIM ŻYCIU. TY DALEJ ŻYJESZ W SWOJEJ BAJCE POMIMO , ŻE COŚ TOBIE NIE WYJDZIE . ĆPUNKA NAJCZĘŚCIEJ WRACA DO SWOJEJ BAJKI - WRACA DO NARKOTYKOWEJ NOCY . Czy pragniesz innego świata czy też nowego życia , które nastaje dzięki zrozumieniu dotychczasowego ? - zapytałem. - Nie wiem , czego chcę , lecz zaczynam rozumieć , czego nie chcę. Wyjaśnij mi też , co to jest Narkotykowa Noc ? - Narkotykowa Noc - tak określam jeden z narkotyków - to stała część życia ćpunki , tak jak dla Ciebie jest noc. Tobie daje odpoczynek , a narkomanka w tej nocy będzie do końca swojego koszmarnego życia. Narkotykową Nocą może być alkohol , prostytucja , przestępstwa . Nie jest nim jednak komputer , bo jest to super narkotyk , o którym bardzo mało wiem i nie będę się na ten temat wypowiadał. Zmieniamy temat , powinniśmy porozmawiać o tym , co Ciebie interesuje. Co ty właściwie chcesz od życia ? -Wiem tylko , że chcę inaczej żyć . Nie wiem , co to oznacza i nie wiem, dlaczego tego szukam. Jak powiedziałam czuję się w tym zagubiona. - Twoje podstawowe pytanie brzmi : jak żyć w tym świecie , czyż nie tak ? Zanim to odkryjesz , zobacz najpierw , jaki jest świat ? Jest nie tylko tym , co nas otacza , ale i Twoim stosunkiem do tych rzeczy. Do ludzi, do samych siebie , do idei i pojęć. Faktycznie chodzi o Twój stosunek do zdarzeń, które nazywasz życiem . Tym właśnie jest świat. Widzisz podziały na grupy narodowościowe , religijne , ekonomiczne , społeczne , subkulturę skinów , narodowców , playboy`ów polujących na cycatą blondynę , Hippisów - przepraszam - neohippisów. Cały świat rozpadł się na części i zewnętrznie jest zbiorem fragmentów , podobnie jak wewnętrznie fragmentaryczne są ludzkie istoty. W rzeczywistości to zewnętrzne rozbicie jest przejawem wewnętrznych podziałów ludzkiej istoty. Czyli odpowiedzialność za to ponosi człowiek ? - spytała . - Ty jesteś człowiekiem ! - Więc , czy mogę żyć inaczej niż zgodnie z tym , czym sama jestem. Jeżeli mam żyć całkiem inaczej , potrzebna jest moja wewnętrzna zmiana , nowy umysł , serce , oczy. Żyję zgodnie z tym , czym jestem , a to czym jestem uczyniło życie takim , jakim ono jest . Ale co dalej . - Nie ma żadnego dalej , rozumiesz .Nie ma żadnego dalej. Szukanie czy posuwanie się ku ideałowi , ku temu , co jak myślimy , jest lepsze , daje nam tylko poczucie postępu , dążenia ku lepszemu światu. Lecz tak naprawdę to stoisz cały czas w miejscu , ponieważ to szukanie czy poszukiwanie jest projekcją swojego zagubienia. Tak więc cel , o którym się mawia , że jest przeciwieństwem tego co jest , zrodził się z tego , co nie jest . Dlatego prowadzi to do konfliktu pomiędzy tym , co jest , a tym , co powinno być. Stąd właśnie wypływają Twoje podstawowe i indywidualne konflikty. Cel nie znajduje się ani gdzieś daleko , ani blisko. Początek i koniec jest tutaj. Tu w tym pubie , w tej właśnie chwili gdy rozmawiamy. - Chcesz przez to powiedzieć , że ideał tego co powinno być jest wynikiem braku zrozumienia tego , co jest ? Chcesz powiedzieć , że to , co powinno być równa się temu co jest , i że ucieczka od tego , co jest ku temu, co powinno być , równa się temu , co jest ? Nawet stwierdzasz , że odejście od tego , co jest ku temu , co powinno być w rzeczywistości nie jest żadnym odejściem ? -Ta ucieczka czy poszukiwanie jest wyobrażeniem , jest fikcją. Jeżeli się rozumie to , co jest , po cóż nam to co powinno być ? -Rozumiem to , co jest. Rozumiem okropność kopania Hippisa i dlatego stawiam sobie ideał nieagresji . Ideał zrodził się u mnie ze zrozumienia , co jest , dlatego nie uważam tego za ucieczkę. -Jeżeli się rozumie potworność kopania Hippisa np. w tym mieście, czy jest potrzebny ideał nieagresji ? Wydaje mi się , że nie jest dla Ciebie jasne znaczenie słowa „ rozumieć ,, . Powiedzenie , że coś się rozumie , oznacza , że dowiedzieliśmy się o tym wszystko. Zbadaliśmy to i zobaczyliśmy, co jest prawdziwe , a co fałszywe. Oznacza to również , że zrozumienie nie ogranicza się tylko do sfery intelektu. -A kiedy jest to zrozumienie ? -Zrozumienie ma miejsce tylko wtedy , gdy serce i umysł są w harmonii . Mówi się wtedy - zrozumiałam to , koniec z tym i po sprawie. Hippisi bardzo szybko doszli do takich wniosków.
-Ale jak można poznać chaos w świecie ? Jak można poznać absurdalność swojej egzystencji w tym świecie ? -Nie używaj słowa ,, jak ,, . To słowo oznacza , że ktoś ma podać Tobie metodę , regułę , którą należy zastosować żeby dojść do zrozumienia. Czy zrozumienie może w ogóle zaistnieć dzięki jakiejś metodzie ? Zrozumienie to miłość i równowaga , a miłości nie można się wyuczyć na pamięć . Zamyśliłem się i zacząłem się zastanawiać do czego zmierzam tą rozmową i po co mi ta cała sytuacja. Nie muszę już się starać błyszczeć w oczach Louis`y , bo ona ma mnie już od dawna w dupie .
|