Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 20:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 66  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Czy wierzysz w MIŁOŚĆ?
PostWysłany: 25 Sty 2014, 12:02 
Awatar użytkownika

Strach jest emocją, która towarzyszy człowiekowi przez całe życie.

ŹRÓDŁA LĘKU

Najtrudniej je rozeznać i określić. Od właściwej odpowiedzi zależy jednak całe nasze życie. Dlatego trzeba wnikliwie je badać i bacznie obserwować jakie one mają wpływ na konkretne życie jednostki. Wszelkie ogólniki są tu nie wskazane.

W przypadku mojej uczennicy skutki były opłakane. Nie miejsce tu na większe wywody; z resztą - zaufała mi i nie mam zamiaru jej zaufania stracić; wystarczy powiedzieć, że była bliska samobójstwa, gdyż nie mogła sobie poradzić ze stanami niepokoju, który miała w sobie.

DROGI WYJŚCIA ...

Wspólnie doszłyśmy do wniosku, że w życiu nie tyle chodzi o to, by eliminować sytuacje strachu z prozy życia, gdyż jest to walka z wiatrakami. Jedynie co możemy zrobić to:

- poddać się biernie lękowi i brnąć dalej
- samemu z nim walczyć różnymi sposobami
- oddać strach Jezusowi, który wraz z nami ten lęk będzie pokonywać

Moja dziewczyna wybrała trzecią opcję, a gdy poskutkowała podzieliła się swoim doświadczeniem na forum klasy, za które wspólnie podziękowaliśmy Bogu na zwykłej, szkolnej katechezie.

PS.

Trochę z innej beczki ... jak radzicie sobie ze swoimi sytuacjami lękowymi?

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Sty 2014, 21:33 
Awatar użytkownika

LĘK

Przyglądam się temu uczuciu od dawna, różne są jego oblicza.

BABSKA METAFIZYKA ...

Jest tam, gdzie nie ma miłości, albo tam gdzie tajemnica Boga jest zbyt wielka by ją pojąć. Jest też i tam, gdzie miłość rozlewa się strumieniami jak w sercu matki, która boi się o życie swego dziecka. Nie ma jednej odpowiedzi o jego istotę choć czytając Księgę Rodzaju wnioskuję, że pojawił się on po sytuacji grzechu; stąd myślę, że jego źródło tkwi w nieposłuszeństwie woli Bożej.

A jeżeli chodzi o konkrety z życia to pełno w nim było sytuacji lękowych, z którymi dane mi było się zmierzyć i z którymi walczę do dnia dzisiejszego. Trudno o nich pisać, bo nadal bolą. Mają jednak pewną cechę, za którą można dziękować Bogu ... otwierają umysł na inną rzeczywistość, Bożą rzeczywistość, w której strach przemienia się w doświadczenie pokoju. Bez pomocy łaski nie da się go w żaden sposób wypracować. Tej tajemnicy Bożej doświadczam w mojej rodzinie i stąd chęć podzielenia się nią z innymi, którym też nie jest lekko.

Bóg naprawdę wyprowadza z lęku...

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Lut 2014, 09:08 
Awatar użytkownika

BOSKI GEN

Trzeba tylko słuchać tych najmniejszych, a wiele sie usłyszy ...

Wczoraj, w pierszej klasie szkoły podstawowej, rozmawiałam o cudach Pana Jezusa, które mocą Ducha Bożego nadal się w świecie dokonują. Temat dość trudny do przekazania, gdyż pierwiastek duchowy musi przedzierać się przez stertę argumentów "z piekła rodem". Poza tym do sześcio ... siedmiolatków trzeba mówić prosto, bez zbędnych definicji i regułek z pogranicza mistyki i wielkiej teologii św. Tomasza z Akwinu ... bo to nie przejdzie. Patrząc więc na te piękne oczy moich uczniów, którzy niekoniecznie zawsze są aniołkami modliłam się w duchu ...

- Boże ratuj, nie pozwól mi spalić tego tematu!!! Wiesz przecież, że każdy człowiek potrzebuje doświadczyć Twojej mocy i żywej obecności w konkretach swojego życia, aby rzucić się w Twoje ramiona bez asekuracji z każdej strony.

Nie trzeba było długo czekać na odpowiedź. Gdy szukałam kolejnego pomysłu na rozwinięcie tematu mój kochany urwis wykrzykuje z radością ...

- pani Alu, ale to przecież jest bardzo proste ... Jezus ma w sobie GEN BOSKI i dlatego czynił cuda!!!

a drugi jeszcze dodał ...

- ludzie też go mają, ale nie wszyscy go jeszcze odkryli ...

Offline Profil  

PostWysłany: 09 Lut 2014, 10:31 
Awatar użytkownika

DOPOWIEDZENIE ... czym jest lęk?

Znalazłam piękne rozważanie O. Leona. Mam nadzieję, że nie pogniewa się na mnie za to, że zacytuję kilka fragmentów dotyczących lęku, z którym niedawno się zmagałam na moim blogu.

PSPO z 1 lutego - http://www.tyniec.benedyktyni.pl/ps-po/ ... turgiczne/

2 Sm 12,1–7a.10–17
Mk 4,35–41

Czemu tak bojaźliwi jesteście? Jakże wam brak wiary? (Mk 4,40).

/.../Lęk jest jedną z zasadniczych przeszkód na drodze wiary. Blokuje nas on na autentyczne zawierzenie Bogu. /.../

Lęk ma to do siebie, że koncentruje nas na sobie i na samym zagrożeniu. Wprowadza w poczucie opuszczenia i bezradności. Wtedy staramy się poradzić sobie z trudnościami, robiąc coś sami nerwowo i na oślep /.../ bez oglądania się na Boga i liczenia na Niego. /.../

/.../ lęk „ma wielkie oczy”, jak uczy nasze przysłowie. To znaczy Zły sugeruje, że ma większą władzę niż w rzeczywistości. /.../ Natomiast jeżeli wytrwamy w wierności, okaże się, że potrafimy przeżyć największe zagrożenia bez szwanku. Takie doświadczenie najlepiej pokazuje, że była to w istocie pokusa. Jednocześnie, jeżeli ktoś umie patrzeć mądrze, widzi faktyczną Opatrzność Bożą, która nad nami nieustannie czuwa. W istocie bowiem Zły dysponuje o wiele większą siłą niż my i mógłby nas łatwo zniszczyć. Jeżeli się tak nie dzieje, to jedynie dlatego, że mu na to nie pozwala Bóg.

Lęk przed ujawnieniem trudnej prawdy bywa największą zaporą przed wejściem w relację zawierzenia Bogu. A tylko taka relacja pozwala Opatrzności Bożej działać w naszym życiu.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Lut 2014, 06:48 
Awatar użytkownika

Niezwykłe jest to, że czasem najbliżej Królestwa są ci, którzy w mniemaniu innych są od Jezusa najdalej…

Wczoraj moja uczennica zapytała mnie - dlaczego jestem taka smutna? Jedynie ona zauważyła mój żal, który zrodził się w moim sercu. Inni byli zajęci bronieniem się przed jedynką, którą miałam postawić za brak zadania. Wysuwali milion argumentów, że nie mam prawa, bo żelazna zasada trzech kropek jest najważniejsza. Dla niewtajemniczonych ... trzy kropki, a potem dopiero pała za lenistwo. Żadne słowo przeproszenia nie padło na początku katechezy. Liczyły się ZASADY. Nie ważne, że w tym półroczu było to dopiero drugie zadanie domowe, które miało dać podstawę do kolejnych rozmów na temat wiary.

Było w tej dziewczynce współczucie i otwarcie na moją osobę ... a tak niedawno to ja ją pytałam o to samo. Od roku była bowiem chodzącą łzą, zamkniętą na świat zewnętrzny. Skulona, drobniutka, z zaciśniętymi dłońmi i z wielkim strachem w oczach.

Mała Syrofenicjanka w zespole klasowym ... widziała o wiele więcej niż ci, którym się wydawało, że prawo jest najważniejsze. Ona jedyna na ostatniej katechezie wyznała, że ma kłopoty w wierze ...

Offline Profil  

PostWysłany: 14 Lut 2014, 08:23 
Awatar użytkownika

Tajemnica ...

Człowiek stale ma pokusę ujarzmiać tajemnicę Boga. Wszystko chciałby przypasować do własnej logiki, a tak się nie da.

I właśnie w tym miejscu przechodzi granica ... wiary... zaufania ... powiedzenia Bogu - TAK, IDĘ ZA TOBĄ bez względu na ciemność, w której się obecnie znajduję!

Offline Profil  

PostWysłany: 15 Lut 2014, 18:15 
Awatar użytkownika

MATRYCA SZCZĘŚCIA

Jak by to było super, gdybyśmy posiadali matrycę szczęścia. Jeden pstryk ... i świat staje się kolorowy, piękny ... jak z baśni ...

SZCZĘŚCIE...

Człowiek wciąż stawia Bogu miliony pytań o szczęśliwe życie, na które czasami nie ma prostych odpowiedzi, albo na które trzeba cierpliwie poczekać. Gdy pytam przyjaciół każdy ma nieco inną odpowiedź. Wrogom nawet nie zadaję pytania, gdyż z góry znam odpowiedź.

NIESZCZĘŚCIE ...

Limit skarg na działanie Boga już dawno wyczerpany ...

- a bo pracy nie załatwił
- a to nie dał kasy na wycieczkę do raju
- a to nie zadbał o nasz dach nad głową
- a to nie ochronił przed wrogiem
- a to przyjaciele się ode mnie odwrócili

Lista ta jest długa jak nasze życie. Wciąż wpisujemy nowe skargi na Tego, który jasno powiedział, że Jego Królestwo nie jest z tego świata więc przykładanie naszej matrycy na szczęśliwe życie jest pewnym nieporozumieniem.

BOSKA MATRYCA...

Czy ona istnieje? Wierzę, że tak ... trzeba jednak się potrudzić, aby ją odnaleźć. Nie jest wcale daleko ... Bóg zapisał ją w sercu każdego z nas. Czy wystarczy nam odwagi jej poszukać?

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Lut 2014, 10:04 
Awatar użytkownika

OLIMPIADA

Teraz większość ogląda wysiłki sportowców na olimpiadzie w Soczi. Ileż zachwytów nad trudem, ile łez, zawodów i gratulacji ...

(2Tm 7-8)

"W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem, wiary ustrzegłem. Na ostatek odłożono dla mnie wieniec sprawiedliwości, który mi w owym dniu odda Pan, sprawiedliwy Sędzia, a nie tylko mnie, ale i wszystkim, którzy umiłowali pojawienie się Jego."

Najtrudniejszy odcinek ... 30 centymetrów

Boska olimpiada już dawno się zaczęła. Każdy ma swoją konkurencję do zaliczenia. Wielu z nas chciałoby w ręku trzymać złoty medal. Na bieżni poznania i doświadczania miłości Boga najtrudniej jest pokonać odcinek 30 cm ... z umysłu do serca... gdy się uda - człowiek łagodnieje jak baranek :)

Offline Profil  

PostWysłany: 20 Lut 2014, 13:07 
Awatar użytkownika

Szukanie jednej odpowiedzi dotyczacej tajemnicy Boga doprowadza czasem do absurdalnych wniosków.

Zdaniem mojego znajomego katolicy, podobnie jak masoni, kultywują śmierci i demonowi poprzez oddawanie czci krzyżowi Jezusa. Twierdzi, że moje trwanie w KK jest największym błędem.

Mówi z troską o moje zbawienie,dlatego nie mam mu za złe. Nie mogę jednak pojąć jak można dać się wkręcić w takie myślenie. Na potwierdzenie swojej tezy przysłał mi filmik, który miałby mnie przekonać o wielu jeszcze innych złych rzeczach dziejących się w KK. Filmik wskazuje na figurę Jezusa Ukrzyżowanego chcąc mi wmówić, że na tej figurze zatrzymuje się moje serce. Cóż za płytka interpretacja i zewnętrzne patrzenie!!!

Wielkim nietaktem wobec mojej wiary jest mówienie mi, że poprzez ten znak zewnętrzny (figura Jezusa na krzyżu) oddaję pokłon śmierci. Jest bowiem całkowicie na odwrót!

Dzielę się moim doświadczeniem, by wskazać na to, że punkt widzenia często jest związany z punktem siedzenia.

Szerzej na ten temat napisałam na swoim blogu. Zaiteresowanych więc zapraszam do siebie.

Offline Profil  

PostWysłany: 25 Lut 2014, 11:28 
Awatar użytkownika

PROŚBA ...

Proszę, westchnijcie do Jezusa Miłosiernego i Najświętszej Panienki ...

Kasia pojechała dzisiaj do szpitala, jest w 38 tygodniu ciąży i ma już planowaną cesarkę. Maleństwo waży 3200 i wszystkie wyniki są bardzo dobre. Teraz niech tylko lekarzom dobrzy ANIOŁOWIE prowadzą ręce ... AMEN

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 66  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości