Ostatnia wizyta: Obecny czas: 23 Gru 2024, 09:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 188 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: KOŚCIÓŁ ULICZNY
PostWysłany: 07 Gru 2010, 09:27 
przepraszam hippisie...

PostWysłany: 07 Gru 2010, 09:41 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ???
Tolek Banan napisał(a):
"Z prawdą jest jak z d... Każdy ma swoją". Tak mi ktoś ostatnio wspomniał, życzliwy, yhm.
Co ja chciałem? Ten tego, mordeczka. Aha. Zlot można zrobić w Warszawie na Wrocławskiej Street, u Michaelitów. Zresztą tam już był kiedyś zlot. Miejsce fantastyczne, mili ludzie. Nio? Do roboty. Ergo z tymi książkami, nie ma co się cackać li tylko je pisać, powoli, acz systematycznie.
I jak to powiedział ktoś tutaj niedawno, mniej szminki i pudru /sic!/. Powiedziałem. Hej

A ja Ci zaśpiewam ;)

Stare miał dżinsy, starą koszulę,
W dziurawych kamaszach szedł,
Z odwagą w sercu, z dumą na twarzy,
Czy dobrze było czy źle,
Czy dobrze było czy źle.

Gdzie świat szeroki, droga daleka
Pod dachem utkanym z gwiazd,
Księżyc mu kumplem, głód był kolegą,
Tak przewędrował sto miast,

Piosenka o Tolku, Tolku Bananie
Czy chcecie wierzyć?
Czy chcecie wierzyć, czy?
Czy chcecie wierzyć, czy nie

Gdzie świat szeroki, droga daleka
Pod dachem utkanym z gwiazd,
Księżyc mu kumplem, głód był kolegą,

Aż kiedyś odszedł, odszedł daleko
Za siedem gór, siedem rzek
Jednak o Tolku piosnka zostanie
Czy chcecie wierzyć czy nie
Piosnka o Tolku, Tolku Bananie
Czy chcecie wierzyć?
Czy chcecie wierzyć, czy?
Czy chcecie wierzyć, czy nie

Coś Ty się tak tego pudru uczepił ?
Kaja , jak każda wyjątkowa dziewczyna z Polski jest osobą bardzo wrażliwą i być może nie chce by na tak interesującym forum poruszać kwestie wyglądu osobistego. Od tego jest np.kabaretowa Księga Gości czy plotkarskie Kółko Gospodyń Wiejskich na Naszej Klasie prowadzone przez słynną antyklerykalną Yuppies Pandorę Eminę z Deutschland :lol:
A tutaj spotyka się ELITA ;)
Pozdrawiam i być może tęsknię troszeczkę...

Offline Profil  

PostWysłany: 07 Gru 2010, 12:11 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
TAK.
WSPANIAŁA KOBIETA ,
KTÓRĄ ZNAM ZALEDWIE KILKA CHWIL ,
A TYCH KTÓRY ZNAŁEM KILKANAŚCIE LAT ,
ZOBACZYŁEM BEZ MASKI ,
KTÓRĄ ZNISZCZYŁ CZAS
I SIĘ PRZERAZIŁEM .
TO KTOŚ INNY ,
ZUPEŁNIE OBCY MI CZŁOWIEK.

Offline Profil  

PostWysłany: 07 Gru 2010, 20:01 
Awatar użytkownika

... i mnie jest przykro... szkoda, że tak jest :(

Offline Profil  

Temat postu: Re: komuna niestety...
PostWysłany: 07 Gru 2010, 22:03 
Jan napisał(a):
Od: Grzegorz Laszuk <biuro@kis11.pl>
Data: 6 grudnia 2010 13:28
Temat: komuna niestety...
Do: dobradroga@gmail.com

Dzien dobry,
niestety nie mozemy Was przyjac na zlot ze wzgledow organizacyjno-bytowych [kilka osob z komuny wyjezdza z dziecmi + na pietrze jest tylko jedna toaleta... - w razie awarii bylby dramat...]
Zyczymy dobrego Zlotu!
Pozdrawiamy
komuna//warszawa

Janie szukaj, więc dalej. Powodzenia. *kaja*

PostWysłany: 09 Gru 2010, 15:23 
Awatar użytkownika

O tym, jak się żyje w Warszawie i czy warto się angażować, rozmawiamy ze współtwórcą Teatru Komuna Otwock i jednym z najlepszych polskich grafików Grzegorzem Laszukiem.
Grzegorz Laszuk (na zdjęciu w knajpce Zaklęte Rewiry przy kinie Iluzjon) to ucieleśnienie gatunku zwanego

Agnieszka Kowalska: Kiedy myślę "aktywista", od razu widzę ciebie.

Grzegorz Laszuk: Naprawdę? Chyba już jestem na to za stary (śmiech).

A jak ci się podoba to określenie?

- No podoba, podoba, bo wierzę, że tylko poprzez "aktywizm" można poprawić miasto i świat. W Komunie zawsze zależało nam na tym, żeby działać, zmieniać. Mamy anarchistyczno-punkowe korzenie i wizja oddolnie samoorganizującego społeczeństwa zawsze była nam bliska. Kiedyś naszym terenem działania był Otwock. Teraz większość z nas przeniosła się do Warszawy i powinniśmy się przemianować na Komunę Warszawa. Lokalność, dawniej Otwock, potem Ponurzyca, teraz Warszawa-Praga-Południe, zawsze była dla nas ważna. Łatwo jest gadać o uniwersalnych zasadach i problemach, ale o tym, czy są prawdziwe, świadczy konfrontacja z rzeczywistością. Często są to mało efektownie wyglądające działania, jak udział w Komisji Dialogu Społecznego ds. Teatru. Alina Gałązka z Komuny jest teraz szefową tej komisji.

Warto wchodzić w te urzędnicze struktury?

- Warto, bo zaczynają z tego wynikać dobre rzeczy, np. trzyletnie programy finansowania projektów kulturalnych. Dzięki takim długoterminowym dotacjom można coś zaplanować, a nie wciąż improwizować bez pewności, czy za pół roku będzie jeszcze gdzie grać. Nie chcemy mówić, że: "jacyś ONI znowu coś źle zrobili". To jest uciekanie od odpowiedzialności. Trzeba wpływać na to, żeby urzędnicy byli fachowi, odpowiedzialni i kompetentni. Dziś widać, jak wielka jest ich rola, jak mogą kształtować i zmieniać społeczeństwo.

No nie wierzę, czyli co - silne państwo?

- No tak, ja anarchista to mówię (śmiech). Przede wszystkim silne miasto i samorząd lokalny. To urzędnicy mogą uruchomić mechanizmy, które spowodują, że główne ulice miast nie będą ulicami bankierów i nie będą się zamykały o godz. 19, że centrum nie będzie obwieszone wielkimi banerami. To oni mogą podjąć decyzję, że kolejne tak ważne miejsca jak Koneser czy Elektrociepłownia na Powiślu nie będą sprzedane deweloperowi, tylko przeznaczone na cele kulturalne czy społeczne. Nie mam złudzeń, że deweloper będzie inwestował w kulturę, do której będzie musiał dopłacać.

Fajna wypowiedź Laszuka, absolwenta prawa i grafika...

Offline Profil  

PostWysłany: 09 Gru 2010, 16:43 
Gość napisał(a):
Rabin napisał(a):
Jasiu... do licha, ciągle walczysz z wiatrakami. Ale to piękne i koniecznie musi powstać książka. Taki Don Kichote II w wersji całkowicie polskiej. Krytycy wykazywać będą i tak brak realizmu w dzisiejszym świecie. Bo co to Duch, Jeshua Ha-Nocri, Wiara? Przecież to takie dawne i prawie zakurzone przekładami. Bunt, Ty jesteś rycerzem(chciałem powiedzieć niepokalanej Maryji ale ugryzłem się w język). TY JESTEŚ RYCERZEM WIARY!!! I tak trzymaj.
Tymczasem na zlocie nie byłem bo jakość ciągle nie przekłada się na ilość a i ta nie największa, więc... Oczywiście straciłem szansę na zobaczenia Szpaka bez Tilaca.

Kaju, a Ty częściej zaglądaj do pamiętniczka, mniej szminki i podkładu, a więcej oddania się pracy literackiej o wielkim SZ...

Tymczasem.... pozdrówki dla Herbercia z Lublinka i Puncka z filmu( kurcza... Puniek, Twoja płyta z blusami nie chodzi)

Pewnie nie warto się przejmować krytykami. Zawsze można sobie zrobić recenzję samemu jak np. imć Flagowy. W końcu, kto lepiej wie co jest w książce i o czym ona jest od samego autora.
A jak komuś się nie spodoba, to znaczy że źle zinterpretował - takie kfiatki też są wśród nas.
Ech artyści... kto was zrozumie :o :shock:

Temat postu: Zlot w Warszawie w dniach 18-20 lutego 2011r.
PostWysłany: 12 Gru 2010, 00:11 

Tym razem udało się, co trzech to nie jeden. Załatwiliśmy to wspólnie, Frantz, Europa i ja. Miejscem zlotu jest obiekt kościelny przy ul. ks. Bronisława Markiewicza 1.
Dojazd: wsiada się w autobus 507 z przystanku przy al. Jerozolimskich na wysokości wejścia do stacji metra Śródmieście w pobliżu skrzyżowania z ul. Marszałkowską i wysiada przy ul. Wrocławskiej, następnie udaje się do kościoła przy ul. Markiewicza.
Miejsce na zlot rewelacyjne. Sala marzenie, cieplutko, dostęp do kuchni, w toaletach, jak w gabinecie lekarskim, czyściutko, aż miło z nich korzystać. Wyobrażam sobie, jak nasi ludzi zauważą to i docenią. Przy okazji chcę przypomnieć, że szczotki znajdujące się w kabinach służą do mycia po sobie muszli. W ten sposób między innymi okazujemy wobec innych naszą miłość. Należy też pamiętać, że tej 3-dniowej gościny udzielają nam bezpłatnie księża michaelici. Zobowiązuje to nas wobec nich tj. Właściciela tegoż obiektu udzielającego nam gościny do lojalności takiej samej, jaka obowiązuje nas w każdym cudzym prywatnym mieszkaniu, a przede wszystkim do niełamania zasad moralnych, które tam obowiązują.
Jeśli ktoś życzy sobie „neutralności” światopoglądowo-religijnej, to niech wynajmie lokal w miejscu „neutralnym”, a wtedy dowie się, ile to kosztuje.
Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, dlaczego chcemy się ze sobą spotykać razem w większym gronie. Bo myślę, że jeśli chłopak z dziewczyną chcą się spotkać aby cudzołożyć, to nie sądzę, aby do tego potrzebni byli im świadkowie.
Więc po co zlot?
Uważam, że jest to jeden z tematów na który powinniśmy sobie na zlocie wspólnie odpowiedzieć.
Następnym tematem, który podpowiedział mi Europa; to sposób w jaki chcemy realizować naszą wolność i kontestację. Czy jedynym najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich jest propozycja składana przez Góró i ludzi z jego „Kręgu”?
W tym celu w sobotę 19 lutego zaplanowaliśmy panel poświecony tym zagadnieniom. Chcemy też poruszyć temat pewnej stagnacji w ruchu. Wstępnie nadmienię, że mamy pewien pomysł wyjścia do ludzi z zewnątrz z pewnymi propozycjami, o czym spróbujemy się z Wami podzielić.
Interesuje nas Wasza opinia na zagadnienia, które chcemy poruszyć. Jeszcze bardziej interesują nas Wasze propozycje na ożywienie ruchu.
Rozmawialiśmy z ks. Andrzejem Szpakiem i obiecał nam, że na zlot przyjedzie.
Kochani! W związku z tym, że załatwiliśmy już świetne miejsce na zlot w Warszawie wobec tego liczymy na Was, że w tym samym czasie nie będziecie organizować alternatywnego zlotu w Łodzi.
Proszę też Was, o zgłaszanie swoich uwag i propozycji. Do zlotu zostało jeszcze 2 miesiące. Do tego czasu możemy wprowadzić pewne korekty.
Tekst ten wysyłam jednocześnie na stronie http://WWW.doziemiobiecanej.pl, jak i http://WWW.hipisi.pl .

Offline Profil  

PostWysłany: 12 Gru 2010, 00:28 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ???
Bardzo piękny wpis ;)
Pozdrawiam całą Waszą trójkę i liczę nas wyczerpującą fotorelację oraz obszerny artykuł w Różnych Drogach.Niestety odległość blokuje mi udział w tym ciekawym niewątpliwie spotkaniu.Cały czas czekam aż Frantz...
a se poczekam jeszcze :lol:
Peace & War ;) a może Pokój i Dobro,
w każdym razie Alleluja i do przodu... ;)

Offline Profil  

Temat postu: Re: Zlot w Warszawie w dniach 18-20 lutego 2011r.
PostWysłany: 12 Gru 2010, 17:39 
Jan napisał(a):
Tym razem udało się, co trzech to nie jeden. Załatwiliśmy to wspólnie, Frantz, Europa i ja. Miejscem zlotu jest obiekt kościelny przy ul. ks. Bronisława Markiewicza 1.
Dojazd: wsiada się w autobus 507 z przystanku przy al. Jerozolimskich na wysokości wejścia do stacji metra Śródmieście w pobliżu skrzyżowania z ul. Marszałkowską i wysiada przy ul. Wrocławskiej, następnie udaje się do kościoła przy ul. Markiewicza.
Miejsce na zlot rewelacyjne. Sala marzenie, cieplutko, dostęp do kuchni, w toaletach, jak w gabinecie lekarskim, czyściutko, aż miło z nich korzystać. Wyobrażam sobie, jak nasi ludzi zauważą to i docenią. Przy okazji chcę przypomnieć, że szczotki znajdujące się w kabinach służą do mycia po sobie muszli. W ten sposób między innymi okazujemy wobec innych naszą miłość. Należy też pamiętać, że tej 3-dniowej gościny udzielają nam bezpłatnie księża michaelici. Zobowiązuje to nas wobec nich tj. Właściciela tegoż obiektu udzielającego nam gościny do lojalności takiej samej, jaka obowiązuje nas w każdym cudzym prywatnym mieszkaniu, a przede wszystkim do niełamania zasad moralnych, które tam obowiązują.
Jeśli ktoś życzy sobie „neutralności” światopoglądowo-religijnej, to niech wynajmie lokal w miejscu „neutralnym”, a wtedy dowie się, ile to kosztuje.
Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, dlaczego chcemy się ze sobą spotykać razem w większym gronie. Bo myślę, że jeśli chłopak z dziewczyną chcą się spotkać aby cudzołożyć, to nie sądzę, aby do tego potrzebni byli im świadkowie.
Więc po co zlot?
Uważam, że jest to jeden z tematów na który powinniśmy sobie na zlocie wspólnie odpowiedzieć.
Następnym tematem, który podpowiedział mi Europa; to sposób w jaki chcemy realizować naszą wolność i kontestację. Czy jedynym najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich jest propozycja składana przez Góró i ludzi z jego „Kręgu”?
W tym celu w sobotę 19 lutego zaplanowaliśmy panel poświecony tym zagadnieniom. Chcemy też poruszyć temat pewnej stagnacji w ruchu. Wstępnie nadmienię, że mamy pewien pomysł wyjścia do ludzi z zewnątrz z pewnymi propozycjami, o czym spróbujemy się z Wami podzielić.
Interesuje nas Wasza opinia na zagadnienia, które chcemy poruszyć. Jeszcze bardziej interesują nas Wasze propozycje na ożywienie ruchu.
Rozmawialiśmy z ks. Andrzejem Szpakiem i obiecał nam, że na zlot przyjedzie.
Kochani! W związku z tym, że załatwiliśmy już świetne miejsce na zlot w Warszawie wobec tego liczymy na Was, że w tym samym czasie nie będziecie organizować alternatywnego zlotu w Łodzi.
Proszę też Was, o zgłaszanie swoich uwag i propozycji. Do zlotu zostało jeszcze 2 miesiące. Do tego czasu możemy wprowadzić pewne korekty.
Tekst ten wysyłam jednocześnie na stronie http://WWW.doziemiobiecanej.pl, jak i http://WWW.hippisi.pl .

Skoro ks. Andrzej Szpak przyjedzie, to postaram się być i ja. - *kaja*

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 188 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości