Ostatnia wizyta: Obecny czas: 22 Gru 2024, 09:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 66  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Czy wierzysz w MIŁOŚĆ?
PostWysłany: 24 Mar 2015, 16:14 
Awatar użytkownika

CZUWAJCIE ... powiedział Jezus do swoich uczniów.

Budujemy tysiące tez i wydaje nam się, że wszystkie łączymy łańcuchem spójnych myśli. Ta logiczność usypia naszą czujność i przestajemy zastanawiać się na jakim fundamencie zbudowaliśmy nasz "domek".

Offline Profil  

PostWysłany: 25 Mar 2015, 17:37 
Awatar użytkownika

DROGA ŻYCIA DUCHOWEGO...

Najkrótsza, bo licząca zaledwie 30 cm, a zarazem najtrudniejsza do przebycia jest droga z umysłu do serca.

Człowiek zdobywa informacje, które może słyszeć miliardy razy na mszach, kazaniach i katechezach. Może przeczytać jeszcze więcej książek i artykułów. Na nic jednak zda mu się ta wiedza poznana umysłem, jeżeli dzięki łasce Miłosiernego Boga nie zostanie przetworzona na DOŚWIADCZENIE MIŁOŚCI BOGA DO CZŁOWIEKA.

Bez tego doświadczenia człowiek jest jedynie WIEDZĄCY, a nie WIERZĄCY.

Offline Profil  

PostWysłany: 27 Mar 2015, 07:22 
Awatar użytkownika

Nie neguję wartości UMYSŁU i jego władzy poznawczej.

Mówiąc o "kierunku myśli w stronę serca" chciałam zwrócić jedynie uwagę na to, że poznaną wiedzę można spożytkować w dwojaki sposób:

1 - do budowania dobrych relacji między ludźmi i Bogiem
2 - do rujnowania tych relacji

1 - do budowania cywilizacji miłości
2 - do budowania cywilizacji śmierci

1 - do wzrastania w dobrym
2 - do wzrastania w złym

Chełpimy się często swoją ogromną wiedzą i zapominamy często, w jakim kierunku zmierzają nasze myśli...

Offline Profil  

PostWysłany: 28 Mar 2015, 09:57 
Awatar użytkownika

Człowiek DOŚWIADCZA MIŁOŚCI BOGA SERCEM...

Nie umie jednak tego doświadczenia dokładnie zdefiniować i zaczyna na nowo szukać odpowiedzi na pytanie - kim naprawdę jest ta ISTOTA, krórą wcześniej starał się poznać umysłem na różnych ścieżkach swojego życia. W oparciu o swoje wewnętrzne doznanie weryfikuje swoje prawdy, które nie zawsze nimi były. W ten sposob chroni się przed infantylnym podejściem do wiary.

Przyznanie się do błędu boli, więc nie dziwota, że będziemy walczyli o zachowanie swojego dobrego mniemania o sobie. Każdy z nas to przerabia, więc nie ma co się nad tym rozwodzić.

Offline Profil  

PostWysłany: 29 Mar 2015, 12:17 
Awatar użytkownika

Kim jest Bóg?

Wertujemy tysiące stron różnych publikacji. Słuchamy wypowiedzi ludzi cieszących się wielkim autorytetem z danych dziedzin nauki. Przyglądamy się wielorakim światopoglądom. Jedne są dla nas wiarygodniejsze od innych ... Często szukamy odpowiedzi na to pytanie w Biblii, ale i ją interpretujemy po swojemu. Wszystko zależy bowiem od wiedzy, którą posiądziemy oraz od otwartości serca na Ducha Bożego, który jest gwarantem, że nie zboczymy z drogi PRAWDY o BOGU.

Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył ...

A może warto spojrzeć w głąb siebie i tam poszukać odpowiedzi na pytanie KIM JEST BÓG?

Offline Profil  

PostWysłany: 11 Kwi 2015, 21:33 
Awatar użytkownika

NIEDZIELA MIŁOSIERDZIA

Koronką do Miłosierdzia Bożego zabijam myśli, które niosą strach, żal, smutek, pustkę i rozgoryczenie. Czekam na Niedzielę wyjątkową ... wybraną przez samego Jezusa Miłosiernego ... Jezu ufam Tobie!!!

- że jesteś ponad strachem
- że jesteś ponad kłamstwem
- że jesteś ponad zniewoleniem
- że jesteś ponad ciemnością
- że jesteś ponad niepokojem
- że jesteś ponad bezradnością
- że jesteś ponad każdą słabością ludzkiego istnienia ...

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Kwi 2015, 15:12 
Awatar użytkownika

POMOC BOGA ...

Nie potrafimy jej w obliczu cierpienia zrozumieć, ale to nie znaczy, że jej nie ma. Przyjdzie czas na pojęcie tego co niepojęte. Może jutro, a może za trzy dni, albo za ... nie wiem kiedy, więc staram się czekać w miarę moich możliwości cierpliwie. A gdy nie mam siły proszę o wsparcie innych ... tak jak teraz.

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Maj 2015, 05:48 
Awatar użytkownika

NATURA ..

Jest dziełem Stwórcy. To żywy obraz zmieniający się zgodnie z prawami ewolucji. Galeria Mistrza ogarnia wszechświat. Nikt Mu nie dorówna w kunszcie artyzmu.

ŚWIĄTYNIA ...

Jestem pełna zdumienia, że ten Mistrz zamieszkał w świątyni ręką ludzką zbudowaną. Dzisiaj byłam z przedszkolakami w progach domu Bożego. One naprawdę widzą i czują obecność w niej Boga. Udzieliła mi się ich wrażliwość na sacrum.

Offline Profil  

PostWysłany: 06 Maj 2015, 13:29 
Awatar użytkownika

Pisząc o świątyni miałam na myśli żywą obecność Boga w Eucharystii. W tej postaci jest jedynie w tabernakulum. To jedyne i wyjątkowe miejsce ... takie epicentrum nieba na ziemi ...

Offline Profil  

PostWysłany: 12 Maj 2015, 08:02 
Awatar użytkownika

JEZUS ŻYJE...nie tylko obok nas, ale i w nas. To Jego Miłość sprawia tak bliską relację z człowiekiem. Mylą się ci, którzy uważają, że Bóg jest gdzieś daleko, poza nami. Trudno to jednak udowodnić empirycznie. Stąd rozumiem tych, którzy wątpią. Przychodzi jednak czas doświadczenia tej bliskości i wtedy żadne argumenty nie są w stanie tego doświadczenia duchowego wymazać z pamięci.

... to jest takie musnięcie nieba...

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 66  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości