Ostatnia wizyta: Obecny czas: 23 Gru 2024, 19:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 643 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Z DYSTANSU .
PostWysłany: 12 Sty 2011, 23:55 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
z bajki o poprzecznej belce .
,, chodzi mrówka po kuli i już życia traci sens
zadamy za mrówkę pytanie i odpowiemy też ,, .

-POWIEDZ MI PUNIEK , CZEMU CZŁOWIEK PATRZY NA MNIE Z POGARDĄ
GDY WIE ŻE JESTEM ĆPUNKĄ . JA NIGDY NIE PATRZYŁAM NAWET ZE ZŁOŚCIĄ NA INNEGO CZŁOWIEKA . PRZECIEŻ UZALEŻNIENIE OD NARKOTYKÓW MOŻE ZDARZYĆ SIĘ KAŻDEMU , NAWET DZIECKU TEGO CZŁOWIEKA ?
-POGARDA CZŁOWIEKA WOBEC CIEBIE JEST ODCZYTANIEM DLA NIEGO WYROKU ,
ŻE JESTEŚ WINNA ; WINNA JESTEŚ TEMU, ŻE JESTEŚ ĆPUNKĄ .
TYM BARDZIEJ JEST TO SMUTNE , ŻE JEST TO WYROK BEZ ŁAWY PRZYSIĘGŁYCH ,
A GDY SIĘ JESZCZE PRZEMYŚLI SŁOWA APOSTOŁA MATEUSZA ,
ŻE ,, NIE SĄDŹCIE , ABYŚCIE NIE BYLI SĄDZENI ,, , STAJE SIĘ TO TWOIM DRAMATEM .
TEN DRAMAT DLA CIEBIE JEST JEDNAK TYLKO POZORNY , BO TAK NAPRAWDĘ DRAMATEM ŻYCIOWYM JEST TEN CZŁOWIEK .
NIE MA ON W SOBIE MIŁOŚCI DO BLIŹNIEGO , WSPÓŁCZUCIA I ZROZUMIENIA .
TY , GDY PATRZYSZ NA CZŁOWIEKA KTÓREGO NIE LUBISZ , STARASZ SIĘ ZAOBSERWOWAĆ , CO JEST W NIM TAKIEGO CZEGO NIE LUBISZ . BADASZ JEGO BRAKI BEZSTRONNIE I Z DYSTANSEM . BEZ UŻYWANIA ETYKIETEK ,TAKICH JAK DUMNY ,LENIWY , EGOCENTRYK CZY AROGANT CZY WSTRĘTNY ĆPUN . NALEPIANIE ETYKIETEK TO AKT UMYSŁOWEGO LENISTWA , ŁATWO JEST BOWIEM KOMUŚ PRZYCZEPIĆ ETYKIETKĘ , A TEN WYROK , TO WŁAŚNIE JEST PRZYKLEJANIEM ETYKIETEK . TO TRUDNE I WYMAGAJĄCE , BY ZOBACZYĆ KONKRETNĄ OSOBĘ W JEJ NIEPOWTARZALNOŚCI . TRZEBA MIEĆ W SOBIE MIŁOŚĆ I ZROZUMIENIE ,A ZROZUMIENIE OZNACZA PRZEBACZAĆ .
TY ZASTANAWIASZ SIĘ NAD TYM , ŻE TO CO WIDZISZ JAKO COŚ ZŁEGO W CZŁOWIEKU , NIE MUSI BYĆ WCALE WADĄ , TYLKO COŚ , CZEGO TY NIE LUBISZ ZE WZGLĘDU NA TWOJE WYCHOWANIE I UWARUNKOWANIE . JEŚLI POMIMO TO UWAŻASZ , ŻE TO JEST JAKAŚ WADA , ROZUMIESZ ŻE PRZYCZYNĄ TEGO NIE JEST TWOJA ZŁA WOLA , ALE DOŚWIADCZENIA Z DZIECIŃSTWA , UWARUNKOWNIA Z PRZESZŁOŚCI , BŁĘDNE MYŚLENIE , A PRZEDE WSZYSTKIM NIEŚWIADOMOŚĆ .
TEGO NIE POSIADA CZŁOWIEK , PATRZĄCY NA CIEBIE Z POGARDĄ ,
POMIMO , ŻE TY PATRZYSZ NA NIEGO CIEPŁYM WZROKIEM .
TY STARASZ SIĘ U DANEJ OSOBY POSZUKAĆ ZAKOPANYCH SKARBÓW , KTÓRYCH NIE WIDZIAŁAŚ DOTĄD , BO PRZESZKADZAŁO CI TWOJE UPRZEDZENIE DO TEJ OSOBY .
TWOJE UPRZEDZENIE PRZESŁANIAŁO CI JEJ OBRAZ I NIE POZWALAŁO CI JEJ WIDZIEĆ .
TY NIE OSĄDZASZ SIEBIE I INNYCH I TO WSZYSTKO CO POWIEDZIAŁEM O TOBIE PROWADZI DO MIŁOŚCI I PRZEBACZANIA , POMIMO , ŻE JESTEŚ ĆPUNKĄ .
TY WIDZISZ OSOBĘ JAKA ONA JEST NAPRAWDĘ .
MASZ W SOBIE SŁOWA APOSTOŁA JANA :
,, TO JEST MOJE PRZYKAZANIE , ABYŚCIE SIĘ WZAJEMNIE MIŁOWALI ,
TAK JAK JA WAS UMIŁOWAŁEM ,, .

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Sty 2011, 00:52 

h-anna napisał(a):
Cydon napisał(a):
puniek napisał(a):
...

,,DROGI CYDONIE .
ODCHODZĘ PO RAZ PIERWSZY I OSTATNI OD ZASADY , ŻE PISZĘ DO KOGOŚ ,
KOGO NIE ZNAM . ''

A tu się mylisz , mieliśmy okazję się poznać, tylko możesz tego nie pamiętać , więc postaram się to Ci przypomnieć. W 2009 roku w Olsztynie na rynku wytoczyłeś się z autobusu, i skręcając w boczną uliczkę zawisłeś na mojej szyi. Oczy miałeś wywrócone prawie na ,,lewą'' stronę , wisząc wybełkotałeś - gdzie jest zlot hipisów ? Wskazałem Ci gdzie , i możliwie jak najszybciej od Ciebie się uwolniłem. Komentarza , jaki do tego zdarzenia rzuciłem do przyjaciółki, z którą szedłem akurat na lody, nie załączę, i jest to w Twoim interesie. Cydon

,,JEST TO TEŻ PIERWSZY I OSTATNI POST DO CIEBIE I BARDZO CIĘ PROSZĘ O TO ,
ABYŚ NIE WCHODZIŁ ZE MNĄ W POLEMIKĘ ''

Nie wchodzę z Tobą w polemikę, i mam nadzieje , że dotrzymasz słowa , i więcej do mnie nie napiszesz. Cydon

,, LECZ PRZEMYŚLAŁ REFLEKSJĘ DE MELLO I TO ,
ŻE O WIELE ZA CZĘSTO , WIDZIMY LUDZI NIE TAKIMI JAKIMI ONI SĄ , LECZ JAKIMI MY JESTEŚMY .

De Mello mi wisi ! To znaczy, że ja patrząc wtedy na zaćpanego Ciebie widziałem siebie ? Nie da rady stary, ja patrzyłem wtedy na Ciebie , i widziałem Ciebie ! I żaden De Mello tego nie zmieni ! Cydon

"Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: «Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie. Posłał swe słowo synom Izraela, zwiastując im pokój przez Jezusa Chrystusa. On to jest Panem wszystkich." Dz 10,34-36.
Serdeczności życzę :)

Witam H-Aniu
mam prośbę, wytłumacz mi rolę tego cytatu. Dlaczego właśnie ten? Do czego go odnieść? Pozdrawiam.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Sty 2011, 11:56 

"Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: «Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie. Posłał swe słowo synom Izraela, zwiastując im pokój przez Jezusa Chrystusa. On to jest Panem wszystkich." Dz 10,34-36.
Serdeczności życzę :)[/quote]

Witam H-Aniu
mam prośbę, wytłumacz mi rolę tego cytatu. Dlaczego właśnie ten? Do czego go odnieść? Pozdrawiam.[/quote]

Też się nad tym zastanawiałem, bo chyba niezbyt szczęśliwie dobrany cytat, tak ,, ni z gruszki, ni z pietruszki'' ale jest ! Haha , jeśli uważasz mnie za ,,sprawiedliwego'' , to jestem Ci bardzo wdzięczny, a jeśli za ,,syna Izraela'' to . . . . . muszę się zastanowić :D

Pomimo mgły i braku słońca ( u mnie ) ,,uśmiechniętego'' dnia wszystkim.

Cydon

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Sty 2011, 18:35 
puniek napisał(a):

GDY WIE ŻE JESTEM ĆPUNKĄ . JA NIGDY NIE PATRZYŁAM NAWET ZE ZŁOŚCIĄ NA INNEGO CZŁOWIEKA . PRZECIEŻ UZALEŻNIENIE OD NARKOTYKÓW MOŻE ZDARZYĆ SIĘ KAŻDEMU , NAWET DZIECKU TEGO CZŁOWIEKA ?
TEN DRAMAT DLA CIEBIE JEST JEDNAK TYLKO POZORNY , BO TAK NAPRAWDĘ DRAMATEM ŻYCIOWYM JEST TEN CZŁOWIEK .
TY , GDY PATRZYSZ NA CZŁOWIEKA KTÓREGO NIE LUBISZ , STARASZ SIĘ ZAOBSERWOWAĆ , CO JEST W NIM TAKIEGO CZEGO NIE LUBISZ . BADASZ JEGO BRAKI BEZSTRONNIE I Z DYSTANSEM . BEZ UŻYWANIA ETYKIETEK ,TAKICH JAK DUMNY ,LENIWY , EGOCENTRYK CZY AROGANT CZY WSTRĘTNY ĆPUN . NALEPIANIE ETYKIETEK TO AKT UMYSŁOWEGO LENISTWA , ŁATWO JEST BOWIEM KOMUŚ PRZYCZEPIĆ ETYKIETKĘ , A TEN WYROK , TO WŁAŚNIE JEST PRZYKLEJANIEM ETYKIETEK . TO TRUDNE I WYMAGAJĄCE , BY ZOBACZYĆ KONKRETNĄ OSOBĘ W JEJ NIEPOWTARZALNOŚCI . TRZEBA MIEĆ W SOBIE MIŁOŚĆ I ZROZUMIENIE ,A ZROZUMIENIE OZNACZA PRZEBACZAĆ .
TY ZASTANAWIASZ SIĘ NAD TYM , ŻE TO CO WIDZISZ JAKO COŚ ZŁEGO W CZŁOWIEKU , NIE MUSI BYĆ WCALE WADĄ , TYLKO COŚ , CZEGO TY NIE LUBISZ ZE WZGLĘDU NA TWOJE WYCHOWANIE I UWARUNKOWANIE . JEŚLI POMIMO TO UWAŻASZ , ŻE TO JEST JAKAŚ WADA , ROZUMIESZ ŻE PRZYCZYNĄ TEGO NIE JEST TWOJA ZŁA WOLA , ALE DOŚWIADCZENIA Z DZIECIŃSTWA , UWARUNKOWNIA Z PRZESZŁOŚCI , BŁĘDNE MYŚLENIE , A PRZEDE WSZYSTKIM NIEŚWIADOMOŚĆ .
TY STARASZ SIĘ U DANEJ OSOBY POSZUKAĆ ZAKOPANYCH SKARBÓW , KTÓRYCH NIE WIDZIAŁAŚ DOTĄD , BO PRZESZKADZAŁO CI TWOJE UPRZEDZENIE DO TEJ OSOBY .
TY NIE OSĄDZASZ SIEBIE I INNYCH I TO WSZYSTKO CO POWIEDZIAŁEM O TOBIE PROWADZI DO MIŁOŚCI I PRZEBACZANIA , POMIMO , ŻE JESTEŚ ĆPUNKĄ .

Ładnie to Puniek napisałeś. Zastanawiałam się, co na to wszystko odpowiedzieć, ale lepiej bym tego nie ujęła. Poza tym czasem chyba lepiej milczeć. Powinnam te obraźliwe dla Ciebie posty usunąć, ale myślę, że świadczą one jedynie o tym kto je pisał.
Tak się kończy pisanie dobrych słów o pielgrzymce i Szpaku. Zostajesz narkomanem, choć od lat nie ćpasz, pedofilem, o Adamie Mioduchowskim też były fajne wpisy... a to wszystko nazywa się prawda i wolność.
kaja

PostWysłany: 13 Sty 2011, 19:32 
Awatar użytkownika

CZEMU CZŁOWIEK PATRZY Z POGARDĄ ... ?

- bo ma oczy, lecz nie widzi
- bo ma uszy, lecz nie słyszy
- bo ma serce, lecz nie kocha
- bo ma rozum, lecz myśli schematami
- bo ma pamięć rzeczy dawnych
- bo ma małą świadomość własnych słabości
- bo jest przekonany o własnej doskonałości
- bo ....

Wiele by można pisać, ale o grzeszności człowieka napisano tomy mądrych książek. Może więc wystarczy powiedzieć:

... BO NIE NAUCZYŁ SIĘ KOCHAĆ MIŁOŚCIĄ, KTÓRA NIE STAWIA WARUNKÓW.

PS
Także mam problem: z widzeniem, słyszeniem, rozumieniem, pogardą ... Mam jednak nadzieję, że sama świadomość słabości jest już małym kroczkiem ku MIŁOŚCI.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Sty 2011, 20:07 
Gość napisał(a):
puniek napisał(a):

Ładnie to Puniek napisałeś. Zastanawiałam się, co na to wszystko odpowiedzieć, ale lepiej bym tego nie ujęła. Poza tym czasem chyba lepiej milczeć. Powinnam te obraźliwe dla Ciebie posty usunąć, ale myślę, że świadczą one jedynie o tym kto je pisał.
Tak się kończy pisanie dobrych słów o pielgrzymce i Szpaku. Zostajesz narkomanem, choć od lat nie ćpasz, pedofilem, o Adamie Mioduchowskim też były fajne wpisy... a to wszystko nazywa się prawda i wolność.
kaja

Moje drogie od miłości bezwarunkowej ! Każdy ,,nałóg'' tworzy wokół siebie iluzję , im bardziej jest inteligentny, tym iluzja skuteczniejsza. Zazwyczaj jest to iluzja dobrego, wrażliwego człowieka , skrzywdzonego przez ,,zły'' świat, który wręcz zmusił go do nałogów. Celem jest uniewinnienie siebie, w oczach własnych i świata, i wymuszenie na otoczeniu akceptacji takiego trybu życia , jaki tak na prawdę lubi (choć może wciskać kity, że nie ) czyli z nałogami. Mnie ,,nałogi'' bardzo nie lubią , bo nie jestem wrażliwy na tworzoną przez nich iluzję , można by nawet powiedzieć , że Bóg dał mi takie oczy, że widzę , jaki kto na prawdę jest. I dzięki Mu za to ! Ze swoimi poglądami nie kryję się, i to jest właśnie prawda i wolność. Uważam, że zamiast takiego klienta ,,hodować'' na utrzymaniu państwa , można by np. kilka miejsc w przedszkolach dla dzieci opłacić, lub zafundować w szkołach obiady dzieciom, po takich właśnie ojcach. Cóż , ojca sobie nie wybierały . . . . Mylisz też Kaju pojęcia , co do obraźliwości, bo według mnie nie jest obraźliwe napisać prawdę , obraźliwy był za to stan, do jakiego w drodze na zlot doprowadził się człowiek cytujący ciągle Pismo św., wiec usunięcie przez Ciebie tamtego postu zafałszuje prawdę. Jak widzisz , iluzja na Ciebie działa . . . . . .

Cydon

P.s. Na przyszłość postaram się ten temat na forum omijać , bo o jego właścicielu mam właśnie takie , a nie inne zdanie. Są tacy ludzie , i miłością bezwarunkową nie mam zamiaru ich kochać. Poza tym, łatwo jest pisać na forum bzdurki o miłości bezwarunkowej, niech któraś spróbuje z rok, dwa, albo trzy pomieszkać z taką osobą, to wtedy będziemy w temacie . . . .

PostWysłany: 13 Sty 2011, 20:31 

Cydon napisze jedno. Puniek mieszka w ośrodku jako pracownik techniczny i na koszt państwa nie żyje. dyrektor również ma o nim jak najlepsze zdanie. Wiem bo byłam u niego i będę jeszcze nie raz.Może wyjechać i przyjechać kiedy chce i z łaski swojej daj już spokój.Zresztą dla mnie nie ma to znaczenia, co kto robi i gdzie mieszka. Może i pod mostem i na ulicy. Różnie ludzkie losy się układają i każdy z nas może tam się znaleźć. Jeśli czymś zawinił, to tym, że dobrze napisał o Szpaku.Gdyby śpiewał w Twoim chórze byłby O.K. i taka jest prawda, jeśli o tym musimy mówić. Narkomania i alkoholizm to choroby. Uczą się o tym dzieci w podstawówce. Nie tłumaczę tego Tobie, bo to nie ma sensu, ale czyta to wiele osób. Czasem Polecam poza tym opowiadanie Hłaski Pętla. kaja

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Sty 2011, 20:42 
Awatar użytkownika

Gość napisał(a):

Poza tym, łatwo jest pisać na forum bzdurki o miłości bezwarunkowej, niech któraś spróbuje z rok, dwa, albo trzy pomieszkać z taką osobą, to wtedy będziemy w temacie . . . .

Masz rację Cydon, real weryfikuje nasze słowa. O wiele łatwiej pisać o marzeniach, niż je realizować - ale czym byłoby nasze życie bez marzeń? ... a co do "bzdurek" ... dla jednych "bzdurki", dla drugich "cel w życiu" ... a co człowiek wybierze - to od jego woli zależy. Ja osobiście wolę "bzdurki", o których nigdy nie powiedziałam, że są łatwe do realizacji w życiu.

... niech któraś spróbuje z rok, dwa, albo trzy pomieszkać z taką osobą, to wtedy będziemy w temacie . . .

Jak dobrze, że mój małżonek również w te "bzdurki" uwierzył. Dzięki temu ... nie dwa, nie trzy, ale 25 latek już ze sobą mieszkamy i nadal mam ochotę w owe "bzdurki" wierzyć.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Sty 2011, 21:18 

Cydon napisał(a):
Serdeczności życzę :)

Witam H-Aniu
mam prośbę, wytłumacz mi rolę tego cytatu. Dlaczego właśnie ten? Do czego go odnieść? Pozdrawiam.[/quote]

Też się nad tym zastanawiałem, bo chyba niezbyt szczęśliwie dobrany cytat, tak ,, ni z gruszki, ni z pietruszki'' ale jest ! Haha , jeśli uważasz mnie za ,,sprawiedliwego'' , to jestem Ci bardzo wdzięczny, a jeśli za ,,syna Izraela'' to . . . . . muszę się zastanowić :D

Pomimo mgły i braku słońca ( u mnie ) ,,uśmiechniętego'' dnia wszystkim.

Cydon[/quote]

Oj...już tłumaczę. Wybrałam ten cytat, by podkreślić fakt, że Bóg nie ma względu na osobę, na to czy ktoś był ćpunem, alkoholikiem. Dla Niego liczy się KAŻDY człowiek, mimo jego wad, ułomności, grzeszności. Liczy się to jaki jesteś teraz, to czy potrafisz kochać, bo z braku miłości każdy z nas będzie zalewał się wstydem stojąc przed Bogiem. Natomiast tu na forum wciąż widzę jakieś złości i wypominanie: "Ty to, a ja to".
Drogi Cydonie nie reagowałabym, gdyby nie Twoje pełne pogardy słowa do Puńka. Troche mi się zrobiło przykro. Przecież jesteś hipisem, prawda?! Czy w związku z tym co tu wypisujesz mam rozumieć, że hipisowskie ideały miłości i pokoju są już nieaktualne? Bo ja głównie z tymi ideałami sobie Was kojarze i mam nadzieję, że sie nie myle, bo wtedy legną moje :)
P.S. Brak słońca i mgła też jest ok, przynajmniej jest urozmaicenie ;)
Pozdrawiam
A.

Offline Profil  

PostWysłany: 13 Sty 2011, 22:33 
Awatar użytkownika

Miejscowość: ŁÓDŹ
...
14.01.1967.
WSZYSTKIM POLSKIM HIPISOM W 44 ROCZNICĘ URODZIN ;
WYTRWANIA I KONTYNUOWANIA PRZEPIĘKNEJ BAJKI .

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 643 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości