BETLEJEM - TO NASZE SERCE
Zapach choinki, magia świateł, śnieżnobiały opłatek, wigilia, świąteczne życzenia, kolędy, o północy Pasterka… Taki jest klimat tych jedynych w swoim rodzaju świąt, kiedy Bóg zechciał narodzić się pośród ludzi. . Każdego roku ten fakt odczytujemy na nowo. Upływają lata, epoki, wieki – a niegdyś nikomu nic nie mówiące malutkie miasteczko Betlejem, pozostaje dalej prawdziwą stolicą ludzkości, gdzie narodził Jezus – Syn Boży. Betlejem – to nasze serce. To uczucia, wzruszenie, radość i łzy. Ten, który stał się CZŁOWIEKIEM, nie pyta o pochodzenie, zasobność portfela, samochód, kolejne wille i mieszkania, ale pyta po prostu o miłość, bo tylko ona sprawia, że nauczysz się dostrzegać prawdziwego Boga w człowieku.
PRZYPOWIEŚĆ O NARODZENIU PAŃSKIM
W pewnym człowieku narodził się Chrystus, ale ów człowiek nie słyszał anielskich harf ani śpiewu pasterzy, ani nie przyniósł Chrystusowi w darze swojego bogactwa na podobieństwo Trzech Mędrców, nie miał złota i mirry, ani nie uważał się za mędrca. Ofiarował Mu natomiast swoją samotność, swoje cierpienia, swoje grzechy, swoją biedę, swoje upadki. Po prostu wszystko co posiadał. Powiedział: Ty zawsze polujesz na człowieka, Panie! Upodobałeś sobie mnie, chociaż nie wiem dlaczego… Tak narodził się Chrystus w pewnym człowieku.
Myślę, że nabożny szacunek, zdumienie i radość z powodu narodzin Syna Bożego , kryją się gdzieś na strychu umysłu każdego człowieka i nie trzeba wiele wysiłku, żeby je odkryć. Często Boże Narodzenie zaskakuje i uświadamia Nam , że Ten na , którego czekaliśmy : Przyszedł, przyszedł… Weźmy więc Wszyscy udział w radości narodzin Jezusa Chrystusa .
|