Wiadomośc od naszego przewodnika po religijnych i atrakcyjnych miejscach Indii. Szczególnie dla religijnie, czyli poważnie traktujących udział w Ruchu. Coś odmiennego. O naszym słynnym Jurku Apostole, jak można sie pozytywnie uzależnić od religii. Od takiego uzależnionego więcej sie można nauczyć, niż od wszystkich sceptyków razem. A ode mnie, mówiąc skromnie tego, że jestem kapłanem ale stale poszukuje Boga i dzięki temu udało mi się przekonać moich 60-ciu dzieciaków Sacrosongu, żeby złożyli po 2 300 zł. od osoby tylko na samolot i wizę. Jeżeli czytasz to Wojtku z Gliwic, to wiedz, że pamiętam o Twojej woli "odlotu" do Indii. Podobno archipelag Goa to "raj" hipisów z całego świata. Jeżeli nie my to niech lecą tam nasze hipisowskie dzieci z Konradem na czele, który za rok będzie kapłanem, a w tą niedzielę w Olsztynie wojewódzkim będzie miał święcenia kapłańskie świetny nasz muzyk pielgrzymkowy i franciszkanski - Dominik. Może ktoś z Olsztyna pofatyguje się na jego wielka uroczystość.
Hare Kryszna! Jai Sri Radhe! Chwala Panu na Wysokosciach!
Witaj ponownie Andrzeju! Mysle ze na razie nie bede pisal nic o wydzwieku teologicznym,ale skoncentruje sie na odpowiedzi na twoje konkretne pytania odnosnie wycieczek do 400 km odleglosci od New Delhi. Otoz sklada sie tak, ze bardzo wazne turystycznie obiekty znajduja sie w ramach tej odleglosci. Miejsca te to:
1. Vrindavana oktorej ci juz obszernie pisalem. Absolutna koniecznosc z duchowego punktu widzenia. Odleglosc od Delhi ok. 130 km.
2. Taj Mahal, czyli tzw. grobowiec malzonki Szaha Jahana o imieniu Muntaj, miejsce uwazane za architektoniczny osmy cud swiata. Absolutna koniecznosc do zwiedzenia przez kazdego szanujacego sie turyste z Zachodu. Odleglosc od Delhi ok. 120 km.
3. Jaipur, ktory jest stolica Radzastanu. Bardzo piekny zamek Maharadzow z lini Rajputow, slawne Forty obronne, Przepiekny Palac na Wodzie, piekne swiatynie oraz co szczegolne: jubilerska stolica polnocnych Indii, gdzie stosunkowo tanio mozna kupic sobie ladna bizuterie na pamiatke pobytu w tamtym miejscu. Odleglosc od New Delhi jakies 80 km.
4. Dwa najwazniejsze swiete miasta Hinduizmu polozone u stop Himalajow czyli Haridvara i Risikesh, koniecznosc dla kazdego kto pragnie zobaczyc wieczorne wielbienie Matki Gangi za pomoca ofiar ogniowych, czyli wielbienie dawczyni Zycia: Swietej Rzeki Ganges, Naga Babas, czyli bardzo surowo wyrzeczonych Joginow obrzadku siwaistycznego, przepiekny w tamtym miejscu Ganges, oraz wszechprzenikajaca atmosfera Bozej obecnosci, manifestujaca sie w poczuciu nieslychanego uciszenia umyslu i wewnetrznego spokoju. Odleglosc od New Delhi jakies 130 km, ale podroz zajmuje ok 4 godzin w jedna strone ze wzgledu na specyfike indyjskich drog oraz bliskosci Himalajow. No i oczywiscie same podnoze majestatycznych Himalajow jest absolutnie wyjatkowym przezyciem dla kazdego chyba czlowieka. Tak sie sklada, ze te wszystkie miejsca to najwazniejsze turystyczne obiekty Polnocnych Indii, tak ze jezeli tylko bedzie taka mozliwosc, to trzeba je wszystkie koniecznie zobaczyc!
Wierz mi Andrzeju, ze jezeli umozliwisz twoim dzieciom i mlodziezy zobaczyc te wszystkie miejsca, to sprawisz im chyba najbardziej wspaniale przezycia na cale zycie, co bedzie przedmiotem ich szczerych wzruszen, oraz uzasadnionej dumy z powodu odwiedzenia tych miejsc, kiedy tylko o tym beda sobie pozniej wspominac. Poniewaz koszty tych wypraw sa naprawde niskie dla ludzi z Zachodu, wiec trzeba koniecznie wykorzystac taka wspaniala okazje do przezycia Podrozy Ich Zycia. O szczegolach porozmawiamy jak wroce z Indii, W okolicach Rzeszowa (Przemysl!) bede od 15 do 18 grudnia, wiec moglibysmy sie spotkac u ciebie w Rzeszowie, i wtedy podczas bezposredniej rozmowy bylbym w stanie opowiedziec ci w szczegolach o wszystkim co wiaze sie z pobytem w Indiach, oraz oczywiscie o szczegolach takich ewentualnych wycieczek jakie tu opisalem. To na razie tyle o tej sprawie.
Jezeli chodzi o moj pobyt tutaj, to jest on przepelniony nieustanna modlitwa i codziennymi pielgrzymkami do roznych swietych miejsc jakich tu w Vrindawanie jest tak wiele. Spotykam wielu swietych i otrzymuje ich blogoslawienstwa, oraz nawiazuje kolejne bardzo bliskie przyjaznie z mieszkancami tego swietego miejsca. Wiem, ze tu jest moje odwieczne duchowe schronienie. Duzo takze rozmyslam o Paulinie i czasami mysle, ze bylaby ona tutaj bardzo szczesliwa. Nie wiem nawet czy zyje, a tak bardzo chcialbym dowiedziec sie czy odnalazla swoja Maryje! Byla mi bardzo bliska i byla takze w pewien sposob moim Guru.
Twoj sluga: Swami B A Sridhar aka Jurek Apostol
|