Ostatnia wizyta: Obecny czas: 19 Kwi 2025, 09:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Moje pielgrzymowanie
PostWysłany: 30 Wrz 2010, 17:09 

Małą widziałam na facebooku :D :P

Offline Profil  

PostWysłany: 30 Wrz 2010, 18:05 

Ja w nawiązaniu trochę do wcześniejszych wypowiedzi a szczególnie do Alki...
To, co nas chyba uderza i zarazem przyciąga w stronę szpakowskiego pielgrzymowania to przede wszystkim otwartość i spontaniczność...We współczesnym "wyluzowanym" świecie wydawałoby się, że też jest pełno tych cech, ale jednak intuicyjnie czujemy, że to o coś innego chodzi...Nie chodzi przecież, żeby być tak wyluzowanym, żeby zrobić kupę na środku miasta...ani też, żeby nie mieć żadnych zahamowań i granic...To bycie otwartym na Drugiego i spontanicznym w wyrażaniu swoich emocji i uczuć...
Na co dzień pracuję w równie spontanicznym środowisku osób niepełnosprawnych intelektualnie. U nich emocje też są "na dłoni", a spontaniczne zachowania zdarzają się równie często...
Dlatego nie zamykajmy się na świat, myśląc, że jesteśmy tacy jedyni...

Offline Profil  

PostWysłany: 30 Wrz 2010, 22:49 

Uczestnicząc w tej wyjątkowej pielgrzymce, zastanawiałem się dlaczego pewne osoby w kolejnym roku się już nie pojawiają i czy tak samo będzie ze mną. Można to tłumaczyć pojawianiem się nowych obowiązków , dzieci , praca,… ale chyba to wszystkiego nie wyjaśnia. Przychodzi moment gdy trzeba pójść dalej, tak jak kiedyś należy opuścić rodziny dom i podobnie jest z tą pielgrzymkę – jednak nie oznacza to przekreślenia tego co się tam wydarzyło. Wspominając znajomym pielgrzymkę z którymi kiedyś się chodziło, wielokrotnie zauważałem (nawet u tych, którzy dziś są dalecy od wiary i kościoła), że na słowa „Szpak” „pielgrzymka” wykazują zaskakująco pozytywne ożywienie. Głosy takie jak Alki, komentarze pod internetowymi publikacjami o pielgrzymce i Szpaku pokazują, że jest wiele osób, które kiedyś były na tej pielgrzymce dziś jednak nie przekreślają i nie wypierają się tego okresu w swoim życiu. Gdy przychodzi czas rozrachunków z przeszłością wtedy wraca się (zapraszamy) na pielgrzymkę tak jak emigranci wracają do rodzinnego gniazda.

Offline Profil  

PostWysłany: 04 Paź 2010, 14:22 

"Kto się przybliża, tego nie odtrącajcie,
Kto się oddala tego nie zatrzymujcie,
Kto wraca,tego przyjmijcie, tak jakby nigdy nie odchodził"
E.Stachura

Offline Profil  

PostWysłany: 05 Paź 2010, 12:21 
Tak sobie siedzę ogarnięta sprawami dnia codziennego które w coraz większym stopniu mnie przygniatają i tak sobie zastanawiam się - jakie wybrać sobie miejsce na Ziemi, bowiem ja pragnę je wszystkie ogarniać.

Wspomnienia Andrzeja Szpaka budzą we mnie wewnętrzne życie. Miałam być jego pomocą a usunęłam się w cień. Andrzej jest niesamowitym Księdzem, dla którego warto iść aby powrócić pod wspólną strzechę - strzechę HIPISÓW.

PostWysłany: 09 Paź 2010, 10:27 

Offline Profil  

PostWysłany: 09 Paź 2010, 22:54 

Ponad 10 lat nie byłem na szpakowskiej. Bardzo miłe i niepowtarzalne wspomnienia

Offline Profil  

PostWysłany: 10 Paź 2010, 12:55 

ja nie bylam ponad 20 lat...a smigalam ze Szpakiem i jego pielgrzymka 5 razy...zaraz po muzycznym kempingu w Brodnicy .., oj chetnie bym poszla znow:(

Offline Profil  

PostWysłany: 17 Paź 2010, 15:14 

wspomnienia...
Jestem emerytowaną nauczycielką.Zbieram się, aby coś napisać już od miesiąca.Młodość. Niezapomniane chwile,jak ta,gdy Szpak wciągnął pół mazurskiej wsi do zabawy,grając na akordeonie pieśń o Jezusku...Była jedność. Zmieniły się czasy - zmieniła się pielgrzymka. Upodabniamy się do zachodnich państw, stajemy się coraz większymi materialistami zamkniętymi w sobie.Nie jest to już to miejsce co kiedyś ale na tle całego społeczeństwa,wciąż jest to jednak odskocznia.
Spotykam się tu i tam z opiniami,że Szpak przypisuje sobie zbyt wiele,że gdyby nie ludzie,to nie byłoby tej pielgrzymki. Uważam, że nie ma w tym racji. Myślę,że bez Szpaka nie byłoby ani pielgrzymki,ani ruchu hipisów.Wydaje mi się że większość ludzi z tzw. ruchu poznała się dzięki Szpakowi.Widać, to szczególnie teraz,kiedy opada już z sił,a młodzież wciąż się buntuje.Tu zawsze tak było,ale gdy młodzież ma niejednokrotnie już grubo po czterdziestce,wypada by dorosła i trochę spuściła z tonu.Jeśli mogłabym coś od siebie dodać,to życzyłabym sobie, aby w przyszłym roku było więcej zrozumienia dla wieku ks. Andrzeja i wzajemnej pomocy, a mniej wszelkiego rodzaju buntu i samochodów.

Offline Profil  

PostWysłany: 10 Lis 2010, 22:09 
Andrzej D. napisał(a):
Witam, ta strona i to forum bardzo mi odpowiada, jest bardziej Szpakowska niż hipisowska. Chyba zawsze bardziej się identyfikowałem z pielgrzymkami Andrzeja niż z ruchem. I chyba jestem dobrym przykładem, że takie rozróżnienie jest możliwe.

Kaja napisał(a):
Pielgrzymkę tworzą nie tylko ludzie z Ruchu, tak jak Ruch to nie tylko pielgrzymka.

Dzięki temu, że Szpak zdecydował się odejść z forum Cygana i dzięki Kai, że założyła stronę doziemiobiecanej nikt nie musi już udawać tego, kim nie jest. Dla każdego jest miejsce. W pielgrzymkach szpakowskich chodzą hipisi wierzący i hipisi niewierzący oraz nie-hipisi wierzący. Nareszcie nikt na tej stronie nie może już atakować ks. Andrzeja tak, jak miało to miejsce na stronie hipisi.pl. I to jest bardzo pozytywne i bardzo dobrze, że ta strona jest duszpasterska, a nie hipisowska chociaż otwarta jest na wszystkich w tym także na hipisów. Nareszcie też wiadomo kto jest kto i kto kim był.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Moderator: puniek Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości