DALSZA CZĘŚĆ WYKŁADU PROF. KUL URSZULI SZWARC "SŁOWO BOŻE" Cz. 2
Wypowiedziane przeze mnie za chwilę słowa będą powtórzeniem prawdy objawionej już w czasach Starego Testamentu przed blisko trzydziestoma wiekami, a przekazanej między innymi w Księdze Proroka Izajasza: JA, PAN, TYLKO JA ISTNIEJĘ, A POZA MNĄ NIE MA ŻADNEGO ZBAWCY ... JA JESTEM BOGIEM, WCIĄŻ OD WIECZNOŚCI JESTEM TEN SAM ... (Iz 43,11-13), JA JESTEM PIERWSZY I JA OSTATNI, I NIE MA POZA MNĄ BOGA (Iz 44,6). Co więcej, nasz Bóg zapewnił nas: ... NIKT SIĘ NIE WYMKNIE Z MEJ RĘKI. KTÓŻ MOŻE ZMIENIĆ TO, CO JA ZDZIAŁAM? (Iz 43,13) ... KTO PRZEPOWIEDZIAŁ PRZYSZLOŚĆ OD WIEKÓW I TO, CO MA NADEJŚĆ ... NIE DRŻYJCIE ANI NIE LĘKAJCIE SIĘ! CZY NIE PRZEPOWIEDZIAŁEM Z DAWNA I NIE OZNAJMIŁEM? (Iz 44,7-8) ... OBWIESZCZAM OD POCZĄTKU TO, CO MA PRZYJŚĆ, I NAPRZÓD TO, CO SIĘ JESZCZE NIE STAŁO. MÓWIĘ: MÓJ ZAMIAR SIĘ SPEŁNI I UCZYNIĘ WSZYSTKO, CO ZECHCĘ ... LEDWO CO WYPOWIEM, JUŻ W CZYN WPROWADZONE, LEDWIE MYŚL POWZIĄŁEM, JUŻ WYKONANA. SŁUCHAJCIE MNIE, WY, KTÓRZY TRACICIE ODWAGĘ, KTÓRYM DALEKO DO SPRAWIEDLIWOŚCI. PRZYBLIŻYŁEM MOJĄ SPRAWIEDLIWOŚĆ, JUŻ JEST NIEDALEKO, NIE OPÓŹNI SIĘ MOJE ZBAWIENIE ... (Iz 46,10-13). Świadomość tego była, jest i po kres czasu będzie potrzebna całej ludzkości i pojedynczemu człowiekowi. Gdyby tak nie było, Bóg nie pouczyłby nas o tym. Wiedza o Bożym panowaniu nad światem, nad zachodzącymi w nim wydarzeniami, czyli przekonanie o tym, że wszystko pozostaje pod Bożą kontrolą, odgrywa szczególnie istotną rolę w chwilach trudnych, bolesnych, w czasach tragicznych, kiedy wydawać by się mogło, że Bóg jest obojętny na niesprawiedliwość, na ludzką krzywdę niebotycznych rozmiarów, na męczeństwo i śmierć niewinnych. Gdy do nich dochodzi, nie jeden myśli albo i mówi, że Bóg milczy, że nawet Bożej sprawiedliwości czy wręcz Boga nie ma, bądź przynajmniej pyta, gdzież On jest. Podobne odczucia i pytania dręczyły współczesnych proroka Habakuka, żyjącego na przełomie VII i VI w. przed Chr., którego rodacy w ciągu dziesięcioleci doznali wiele zła ze strony potężnej Asyrii, a Bóg nie interweniował w ich obronie. Dlatego w ich imieniu pytał Go: DLACZEGO UKAZUJESZ MI NIEGODZIWOŚĆ I PRZYGLĄDASZ SIĘ NIESZCZĘŚCIU? (Ha 1,3) ... CZEMU SPOGLĄDASZ NA LUDZI ZDRADLIWYCH I MILCZYSZ, GDY BEZBOŻNY POŻERA UCZCIWSZEGO OD SIEBIE? (Ha 1,13). W odpowiedzi Bóg najpierw polecił: SPÓJRZCIE NA LUDY DOKOŁA, A PATRZCIE PEŁNI ZDUMIENIA I TRWOGI, GDYŻ JA DOKONUJĘ ZA DNI WASZYCH DZIEŁA (Ha 1,5). Z tych Bożych słów wynika – jak już zauważono – że Bóg wciąż działa w świecie, tylko trzeba umieć to rozpoznać. Następnie zapewnił: OTO ZGINIE TEN, CO JEST DUCHA NIEPRAWEGO, A SPRAWIEDLIWY ŻYĆ BĘDZIE DZIĘKI SWEJ WIERNOŚCI (Ha 2,4). Jednocześnie uprzedził: JEST TO WIDZENIE NA CZAS OZNACZONY, LECZ WYPEŁNIENIE JEGO NIECHYBNIE NASTĄPI. A JEŚLI SIĘ OPÓŹNIA, TY GO OCZEKUJ, BO ... PRZYJDZIE NIEZAWODNIE (Ha 2,3). Zatem Bóg lepiej niż ktokolwiek z ludzi wie, komu i jaka krzywda się dzieje, i nie dopuści do tego, by sprawiedliwości nie stało się zadość. Tyle tylko, że ostateczne rozliczenie nie dokona się w porządku doczesnym, tak jak my byśmy tego chcieli, lecz nadprzyrodzonym, poza czasem i przestrzenią. A owo milczenie lub raczej przepełniona miłością miłosierna cierpliwość Boża wobec czyniących zło wynika stąd, że Bóg pragnie szczęścia dla każdego bez wyjątku i dlatego każdemu – póki życia na ziemi - daje szansę na nawrócenie, by mógł je osiągnąć. Uczy nas o tym za pośrednictwem proroka Ezechiela w formie szczególnie uroczystej przysięgi: POWIEDZ IM: ŻYJĘ JA - WYROCZNIA PANA, JHWH - NIE MAM UPODOBANIA W ŚMIERCI BEZBOŻNEGO, LECZ W ODWRÓCENIU SIĘ BEZBOŻNEGO OD JEGO POSTĘPOWANIA, ŻEBY ŻYŁ ... (Ez 33,11). Przekonani o sprawiedliwości Boga, z którą i nam przyjdzie się spotkać, pamiętajmy, że jest On miłosierną miłością, i zechciejmy przyjąć wszystko, co w Jego zbawczych planach zostało nam przeznaczone, gdyż jest to dla naszego dobra. Czyńmy to zawsze, a nade wszystko wówczas kiedy w swym ograniczeniu nie potrafimy zrozumieć własnych i cudzych doświadczeń. Pewni, że bez Bożej woli nic się nie dzieje i wszystko ma swój sens, choć teraz nie potrafimy go dostrzec, powtarzajmy za Hiobem: DOBRO PRZYJĘLIŚMY Z RĘKI BOGA. CZEMU ZŁA PRZYJĄĆ NIE MOŻEMY? (Hi 2,10).
c. d. n.
|