BOŻA MIŁOŚĆ I MĄDROŚĆ
Biblia zwraca uwagę na pewną egzystencjalną prawidłowość. „Jest czas płaczu i czas śmiechu” (Koh3,4) W życiu ludzkim , nawet najbardziej doświadczonym przez nieszczęście, jest czas radości. Fortuna viariabilis; nie zawsze ma się wiatr w żaglach, ale normalnie jest tak, że po niepowodzeniach , nieszczęściach , przeżyciach bolesnych , do których zalicza się również śmierć osób najbliższych, przychodzi ulga w cierpieniu . Post tenebras lux : po ciemnościach następuje jasność . Radość może doskonale współistnieć nawet z niesprzyjającymi warunkami zewnętrznymi , jak cierpienia, choroba , niepowodzenia . Człowiek powinien o tym pamiętać , bo wtedy żadne cierpienie nie zabija w nim radości życia. „ PŁACZ NADCHODZI Z WIECZORA , A RANKIEM OKRZYKI RADOŚCI” ( PS. 30,6)
Prawdę , że w życiu ludzkim „ jest czas płaczu i czas śmiechu” Biblia ilustruje przykładem swoich bohaterów. Anna , matka Samuela, wpierw przeżywa rozpacz i udręki (1Sm 1) , a potem, gdy Bóg obdarzył ją synem , wyśpiewuje kantyk pełen szczęścia ( 1 Sm2,1-10) Hiob dotknięty cierpieniem żalił się na swój los , wyrzekał na Boga , przeklinał dzień swoich narodzin , a gdy fala nieszczęść minęła , znów odzyskał radość życia. Była ona tym większa , że ubogacona przeżytymi cierpieniami. Księgi biblijne nie pomijają dyskretnym milczeniem problemu cierpienia , nie minimalizują go, ale nie hołdują cierpiętnictwu , przeciwnie odrzucają postawę rezygnacji wobec cierpienia , uczą jak je przeżywać, jak je przemóc. W kategoriach ludzkich cierpienia nie można pojąć ani wytłumaczyć . Można je przyjąć albo odrzucić. Jednak cierpienie przyjęte i zaakceptowane , przestaje być losem niezrozumiałym i czymś bezcelowym; takie cierpienie można przemóc , więcej - staje się ono źródłem wewnętrznej mocy. O takim cierpieniu można powiedzieć : „ ALBOWIEM ILEKROĆ NIEDOMAGAM , TYLEKROĆ JESTEM MOCNY” ( 2 Kor12,10) Trudności i przeszkody na drodze naszego życia wzmacniają wysiłek w dążeniu do celu , cierpienie zmaga wewnętrzne moce. „ MOC BOWIEM W SŁABOŚCI SIĘ DOSKONALI” ( Kor 12,9)
Nawet największe nieszczęścia nie załamią człowieka , gdy będzie go wspierała życzliwa pomoc rodziny, przyjaciół i znajomych . Dlatego Biblia tak bardzo wychwala przyjaźń: WIERNY PRZYJACIEL JEST JAK LEKARSTWO ŻYCIA” ( Syr 6,14-16).
Jednak najważniejsza w chwilach cierpienia jest głęboka wiara w Boga. CZEMU PODDAJĘ SIĘ SMUTKOWI , SKORO MOIM OPIEKUNEM JEST WSZECHMOCNY BÓG? - Ten Bóg , który obiecał swoim wiernym , że ich smutek obróci w radość ( Iz 25,8-9; Jr 31, 13).
- Jestem Ojcem, który pociesza cię w kłopotach... 2Kor1,3-4
- Oczy Pana [zwrócone są] ku sprawiedliwym, a Jego uszy na ich wołanie. Ps 34,16
- Tak jak pasterz troszczy się o owce, ja troszczę się o ciebie... Iz40,11
- Któregoś dnia zetrę każdą łzę z oczu twoich i usunę wszelki ból... Ap21,3-4
|